Penali. Curat penali!

998
Nicușor, puțin agitat, se plimbă cu dosarul în mână. Al doilea din ultimele săptămâni. La masă, tacticos, Radu răsfoiește pagină cu pagină în timp ce scoate un nor gros, prelungit, de fum de la trabucul său cubanez. Nu îi vine să creadă cât de subjugată poate fi Justiția asta. Se așează și colegul său, părăsind centrul încăperii pe care îl acaparase de câteva zile bune în detrimentul celorlalți colegi din partid. Amândoi iau pixul în mână și încep să calculeze. 114 milioane de euro de la retrocedări, 1 milion de la ISPA, vreo 1,5 milioane de lei din salariile actorilor, vreo 8 milioane de euro de la Pavilionul Expozițional… La sfârșit trag linie și adună. Par mulțumiți, semn că nu au ieșit din grafic. Oricum, buzunarul public poate duce mult mai mult decât atât. Restul sunt fleacuri. Justiție, DNA, procurori, toate comenzi politice.
Geoană, în picioare, se uită la cei doi, sprijinit în scaunul de președinte. Ar vrea să zică ceva, știe că mulți așteaptă un gest, o dojană din partea lui pentru cei doi. Dar ține prea mult la scaunul pe care îl strânge și mai puternic între degete, acum că partidul a făcut saltul la guvernare. Și tace. Se face că nu vede dosarele grele de dincolo de persoane. Iar dacă cineva i-ar cere totuși explicații, în calitate de președinte de partid, va spune și el refrenul cu "procurorii lui Băsescu".
Cei doi de la masă închid dosarele și scot din mapă o foaie cu antetul partidului. Este lista cu ministere.
O citesc la repezeală și pun vârful peniței pe unul singur. Mediu. Ar fi vrut și Turismul, însă acela e pe o altă foaie, la un alt partid. Se mulțumesc cu alegerea făcută. Cei mai mulți bani europeni prin robinetul acesta vor intra în România. Se ridică de la masă și îi comunică lui Geoană. Omul și ministerul. E al lor și vor face ce vor vrea cu el. Președintele partidului încearcă o reacție de împotrivire, dar își revine repede și acceptă. Afară așteaptă Mitrea, Nica, Dragnea, Oprișan, care la cel mai mic semn ar tăbărî înăuntru.
"Rușine pentru orașul nostru să tremure în fața unui om!... Rușine pentru guvernul vitreg, care dă unul din cele mai frumoase județe ale României pradă în ghearele unui vampir!..." (I.L. Caragiale, "O scrisoare pierdută" ), ar fi spus nea Iancu din nou, dacă s-ar fi aflat în încăpere. În micuța odaie de la Senat, din biroul președintelui, unde pesediștii de azi împart țara pe bucățele. La câteva camere mai încolo, pedeliștii se zbat și ei să-și împartă felia.
Penali. Curat penali, baronii care, cu furculița și cuțitul în mână, taie cu lăcomie în administrația țării pentru a-și pune pe farfuria proprie o halcă mai mare din România și resursele ei. S-ar răsuci și marele dramaturg în mormânt dacă ar vedea cine sunt personajele potențate din zilele noastre care ne conduc. Dosare penale grele, prejudicii de sute de milioane de euro aduse țării, personaje trimise în judecată pentru corupție și abuzuri. Și cu toate acestea, asistăm impasibili cum ei își împart ministere, funcții, sfere de influență. Cred că suntem singurul popor din UE care își privește propria umilință în direct la televizor fără să miște un deget.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3731 secunde