Praful din peninsula lui Mazăre

704
Constanța nu înseamnă doar stațiunea Mamaia, vaporașe amplasate prin tot orașul sau fântâni arteziene. Așa cum locuitorii Constanței nu se împart doar în bătrâni care primesc sacoșele cu pui, pensionari care merg gratuit cu autobuzele RATC și cei care se ospătează din prietenia și clientela administrației locale.
Zona peninsulară este tot a Constanței, cartierul Palazu și zonele periferice fac parte tot din acest oraș, cei care își rup gâtul pe trotuarele înzăpezite sunt și ei constănțeni, la fel și șoferii care stau blocați în trafic zi de zi.
Ne amintim că primarul Mazăre a promis în 2004, atunci când ne-a cerut votul, că va reabilita întreaga Peninsulă.
El își propunea, în cei patru ani de mandat, "refacerea orașului vechi, astfel încât acesta să-și recapete vechile sale funcții, azi pierdute sau în mare suferință: funcția turistică și de promenadă; funcția comercială și financiar-bancară; funcția culturală; funcția rezidențială".
Promitea refacerea infrastructurii și reabilitarea spațiului public al zonei pentru recredibilizarea orașului vechi în ochii investitorilor. Mai mult, primarul susținea că va fi restaurată clădirea Cazinoului și reintrodusă funcțional în rețeaua internațională de cazinouri, că se va reface promenada pietonală. De asemenea, spunea că se va reamplasa statuia Reginei Elisabeta în parcul Cazinoului, că va reamenaja platforma Pieței Ovidiu fără a se deranja actualul amplasament al statuii, că va curăța orașul vechi de ruinele unor clădiri nerecuperabile și lipsite de valoare, se vor asfalta integral carosabilul și trotuarele zonei. Și lista promisiunilor poate continua.
Câte din cele menționate mai sus au fost realizate, e ușor de văzut. O simplă plimbare prin zona peninsulară a Constanței vă va arăta un cu totul alt tablou decât cel cu care se lăuda primarul. Clădiri de importanță istorică stau să cadă fără ca nimeni să miște un deget, drumurile sunt pline de gropi, adevărate cratere pe alocuri, portul Tomis este străjuit de scheletul unei construcții mamut care nu va fi niciodată terminată, mizeria și ruinele sunt cuvinte de ordine. Așa arată acum vechea zonă a Constanței, probabil singurul loc din lume în care, pe aceeași stradă, găsești lăcașuri a cinci culte, simbol al înțelegerii și toleranței constănțenilor. Totul se prăbușește sub ochii autorităților locale, care nu văd decât plajă, soare, telegondole și insulițe artificiale.
Mazăre ne mai promitea, în 2004, "amenajarea unor parcuri noi și extinderea unor parcuri existente". Câte parcuri noi s-au construit în Constanța sau cum au fost mărite cele care există deja? Plimbați-vă puțin prin parcul Tăbăcăriei sau prin parcul de la Casa de Cultură și veți vedea cum s-a gândit administrația locală să protejeze spațiile verzi. Mall-uri, șantiere de construcții, biserici una lângă alta, restaurante.
Constanța înseamnă mai mult decât atât.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2981 secunde