Ce secrete ascunde Casa Pariano, naționalizată de comuniști

3356
3
Ce secrete ascunde Casa Pariano, naționalizată de comuniști - cesecrete26-1430834418.jpg

Articole de la același autor

Aflată pe bulevardul Elisabeta, Casa Pariano, actualul Muzeu de Sculptură "Ion Jalea" (din 1968), a fost construită pe amplasamentul imobilului comandantului portului, Nicolae Macri. Ridicată pe cel mai înalt punct al falezei, Casa Pariano a avut de-a lungul vremii mai multe destinații.

Acest colț de țară se poate mândri cu Muzeul de Sculptură "Ion Jalea". Clădirea cu etaj, construită în stil neoromânesc, a fost ridicată după Primul Război Mondial. Casa a fost proiectată de celebrul arhitect Victor Ștephănescu, iar proprietarul clădirii era Constantin Pariano, un moșier al vremii, școlit în Belgia, care a ocupat în trei rânduri funcția de prefect al Constanței, în perioada 1900 -1912.

Moșierul îndrăgise imediat zona cu deschidere către mare. Visa să-și ridice o casă, numai că se lovea de un mic impediment: pe trenul respectiv, se afla o altă construcție. Casa căpitanului portului, construită de către englezi, se afla pe colțul malului, în cel mai înalt punct al falezei. Intrarea României în Primul Război Mondial a determinat amânarea proiectului, care se va finaliza abia în 1920.

Criticul de artă Doina Păuleanu povestește în volumul "Constanța 1878 -1928. Spectacolul modernității târzii" că, după concesionarea exploatării portului englezilor de către sultan, în anul 1860, și construirea unei căi ferate de la Cernavodă la Constanța, "la Kustendje, lumea a început a curge… Ingineri englezi, mecanici nemți, zidari italieni, muncitori armeni, greci, tătari, turci, lipoveni, bulgari, ruși, o armată formidabilă de furnici constructive mișuna pretutindeni". Astfel, într-o perioadă scurtă, zona înflorește și numeroase clădiri se înalță.

Pariano, cel mai bogat om al vremii din Constanța, este cel care a pus pe picioare prima fermă pe moșia sa de la Hasancea, actualul Valu lui Traian. La moșia de aici veneau studenții să ia lecții despre cultivarea pământului pentru că Pariano era specializat în silvicultură și agronomie la școli de peste hotare.

Casa moșierului - muzeu peste ani

Și astăzi, o parte dintre aceste clădiri, înălțate pentru englezi, sunt în picioare. Este vorba și despre casa de pe malul portului construită pentru grecul Nicolae Macri, căpitanul portului. Este locul unde se aduna toată lumea bună a orașului.

Odată cu lucrările de sistematizare a străzilor și prelungirea bulevardului Elisabeta, casa căpitanului portului este dărâmată, moment în care Pariano cumpără rapid locul la care visa de ceva vreme. Angajează un arhitect renumit, care îi propune moșierului niște planuri grandioase. Războiul a dat toate aceste planuri peste cap, iar casa de pe malul mării rămâne la niște planuri de dimensiuni mai mici.

Din capul locului, casa moșierului Paria-no a avut aerul de mu-zeu. Se cunoaște fap-tul că Pariano era colecționar de artă. Ulterior, clădirea a fost naționalizată, într-o vreme servind drept consulat englezesc sau sediu pentru Serviciul Maritim Român. În anul 1968, Consiliul Popular Local hotărăște ca această clădire să devină muzeu. Tot în această perioadă, sculptorul Ion Jalea donează o parte a lucrărilor sale muzeului.

Peste 200 lucrări, donate

Ion Jalea s-a născut la 19 mai 1887, la Tulcea, și a urmat școala la Constanța. Profesorul de desen Dimitrie Hârlescu i-a descoperit talentul și l-a îndrumat către o carieră în artă. După Școala de Arte și Meserii, a urmat Artele Frumoa-se, la București. A studiat cu Dimitrie Paciurea și Frederik Storck.

Sculptorul Ion Jalea este autorul a numeroase monumente, statui, busturi, reliefuri și compoziții alegorice. Compoziția "Arcaș odihnindu-se", lucrarea sa cea mai reprezentativă, creată în 1926, este o sinteză a înzestrării sale, a perfectei îmbinări între nivelul realist și cel alegoric.

În 1968, Ion Jalea a donat Constanței o parte din lucrările sale, iar în 1984, familia a dăruit muzeului restul lucrărilor. Artistul a făcut acest gest în semn de recunoștință față de urbea în care și-a urmat destinul. Peste 200 de lucrări au fost donate, iar un număr de 119 fac parte din patrimoniul național. Chiar dacă Ion Jalea și-a pierdut mâna stângă în Primul Război Mondial, artistul a continuat să lucreze, modelând în ghips. Muzeul "Ion Jalea" adăpostește toate lucrările artistului făcute în ghips, metal, piatră sau marmură. 

Comentează știrea

umil
6 mai 2015
Oameni mari

Va trebui sa asteptam vremuri mai grele, se pare ca atunci apar si adevaratii Oameni Mari, persoane ce zidesc ceva in viata....din pacate traim acum perioada circului...

catalin
6 mai 2015
Angajare imediata !!!!!!

Angajare imediata !!!!! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Se lucreaza part-time sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Valabil in toate orasele !!! Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "detalii" la adresa de email [email protected]

Roxana
6 mai 2015
Oferta de lucru

Vă puteți depăși frica de eșec, mergând cu încredere în direcția visurilor voastre și acționând ca și cum ar fi imposibil să eșuați. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea "Succesul în viață". Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4071 secunde