RĂDUCU POPESCU. Dialog despre învățământul constănțean, titularizare și problemele din sistem

3686
39
RĂDUCU POPESCU. Dialog despre învățământul constănțean, titularizare și problemele din sistem - dscn0389-1393500077.jpg

Articole de la același autor

Prof. dr. RĂDUCU POPESCU, inspectorul școlar general a fost prezent în redacția Cuget Liber pentru un dialog cu cititorii, într-un interviu online. Mai jos puteți citi câteva dintre întrebările și răspunsurile date de Răducu Popescu.




ÎNTREBĂRI și RĂSPUNSURI


1. Dle inspector, cum comentați situația în care există multe licee în Constanța care au promovabilitate foarte mică la examenul de bacalaureat? Cum reușesc elevi de nota 4 la bacalureat să fie premianți în timpul liceului, cu note de 10 pe linie? Nu sunt trași la răspundere acei profesori care își evaluează incorect elevii, mai ales că există acest raport de comparație cu notele de la BAC? Câți pofesori au fost sancționati după ce s-a constatat că la materiile lor elevii evaluați cu note foarte mari de ei au picat cu brio bacalureatul?


RĂDUCU POPESCU - Situația se întâlnește și în învățământul gimnazial. Acest fapt dovedește corectitudinea și obiectivitatea în derularea examenelor naționale. Am făcut o analiză de fiecare dată după un examen național. Materialul realizat și susținut a fost transmis ministerului, atât dinspre ISJ Constanța, cât și din alte județe. Rezultatul a fost modificarea ponderii mediei obținute pe anii de studii în calculul notei de la evaluarea națională. Astfel, examenul de evaluare națională și examenul de bacalaureat fiind mai importante. Ce vom face? Începând din acest semestru, directorii vor avea obligativitatea de a asista la minimum șase ore în cursul fiecărei săptămâni. Astfel, cei care sunt managerii liceelor să cunoasca realitatea din școala pe care o administrează.


2. Cum comentați faptul că deja se știe în unele localități cine va ajunge pe post prin pretransfer/ titularizare prin art. 253? De ce condițiile de la pretransfer nu se respectă și la titularizarea prin 253? [ȘTIU, teoretic încă nu au apărut; practic, ni s-au adus la cunoștință aceste aspecte]. De ce nu apar TOATE posturile [sunt persoane care predau de ani de zile pe același post fără să îl ia în ședință publică]?


RĂDUCU POPESCU - Vă rog înainte de a vă manifesta neînțelegerile, vă recomand să studiați metotodologiile în vigoare de pe site-ul www.isj.ro. Ca să vă răspund la întrebare... Pentru că obținerea titularizării în situația profesorilor suplinitori se realizează cu acordul consiliului de administrație pentru posturile pe care deja acești profesori suplinitori le ocupă. Nu poate fi titular altcineva pe postul unui profesor suplinitor, care îndeplinește condițiile art 253. Decizia nu poate fi dată decât pentru acel pofesor, care ocupă acel post. Mâine, în baza de date națională, vor apărea public posturile și numele celor care au fost introduși și care vor deveni titulari ai sistemului.


3. De ce condițiile de la pretransfer nu se respecta și la titularizarea prin 253?


RĂDUCU POPESCU - Pretransferul direct se adresează profesorilor titulari ai sistemului. 253 se adreseaza celor care sunt suplinitori. Din acest motiv, condițiile sunt diferite. 


4. De când directorii au dreptul să se comporte în școala ca pe propria lor moșie și să recurgă la amenințări de genul ,,în școala mea nu rămâne nimeni corigent" [nu știam că școala este proprietatea directorului]. Când vor fi numiți directorii pe baza competențelor/ rezultatelor și nu pe baza apartenenței politice? Când s-ar putea să avem la Resurse Umane oameni care să știe să vorbească. Înțeleg, sunt persoane ocupate, stresate, dar gradul de lipsa de educație este unul extraordinar de mare în cazul acestora.


RĂDUCU POPESCU - În prima ședință cu directorii în calitate de inspector școlar general am spus că școala nu este o societate comercială sau o feudă. Același lucru l-am spus tuturor inspectorilor din cadrul ISJ. Mai exact, să se delimiteze de mentalitatea de vataf în relația cu directorii unităților școlare pe care le au în coordonare. Nu tolerez și nu accept un astfel de comportament. Posibilele dovezi indiscutabile confirmă capacitățile manageriale modeste. Am convingerea că aceste derapaje din partea unor directori de unități școlare sunt extrem de rare. Majoritatea sunt oameni profesioniști, de bună credință, preocupați de păstrarea un echilibru și o atmosferă civilizată și optimă cadrelor didactice.


5. Când s-ar putea să avem la Resurse Umane oameni care să știe să vorbească. Înteleg, sunt persoane ocupate, stresate, dar gradul de lipsa de educatie este unul extraordinar de mare in cazul acestora.


RĂDUCU POPESCU - Preocuparea celor doi inspectori de la Resurse Umane pentru respectarea întocmai a legii și metodologiilor în vigoare, nu este tocmai pe placul celor care, minoritari fiind în sistem, reușeau sa rezolve orice fel de probleme legate de inspectorat: detașări în interesul învățământului, transferul unor elevi la clasa a 9-a, titularizări. Deranjul produs acestui mecanism, ca urmare a schimbării metodologiilor și transmiterii deciziei către consiliile de administrație ale scolilor, ar trebui să-i facă pe acești colegi să studieze cu mai multa atenție legislația în vigoare. Pe de altă parte,  mă preocupă ca fiecare inspector din cadrul inspectoratului să aibă o atitudine și o exprimare civilizată, din toate punctele de vedere. 


6. Vă rog verificați și luați atitudine cu privire la comportamentul total neadecvat și NEPEDAGOGIC, NEPROFESIONIST al d.nei Nuculescu de la CNMB. A disperat copiii cu jargoanele, depersonalizarea și aroganța sa. A creat teroare și teamă printre elevi. Acesta e învățământul nostru?


RĂDUCU POPESCU - Până în acest moment nu a fost făcuta nicio sesizare pe numele d.nei Nuculescu. Vă rog, dacă aveti astfel de lucruri de semnalat, să vă adresați în primul rând managerului unității școlare. Dacă măsurile luate nu sunt mulțumitoare, atunci puteți face sesizări la legislatura ISJ pentru a face cercetări mai ample.


7. Care sunt mijloacele, dotarile pe care le are un profesor la clasa pentru a realiza lecții atractive, moderne?! Vă spun eu: 0 dotări. Cât vor mai continua profesorii să-și dea salariul pe materialele didactice?! De ce nu admitem realitatea din școli și ne prefacem cu toții că ne îndreptăm spre un învățâmânt modern?!


RADUCU POPESCU - Nu ne prefacem, chiar ne indreptam spre un invatamant modern. Si asta de doi ani. Cele mai importante mijloace pe care un profesor le are sunt cunostintele de specialitate pe care le-a acumulat in facultate și dupa. Precum și cele din sfera pedagogică și a psihologiei. Asa cum am mai spus, cred ca modificarea legislatiilor, aparitia codului de etica, acceptarea faptului ca nu toti profesorii din invatamant sunt in cea mai buna forma psihica, ar trebui sa conduca la masuri ce ar avea ca rezultat pastrarea in sistem a celor cu talent, cu vocatie, cu daruire. A celor care nu conditioneaza sub nicio forma transmiterea cunostintelor catre elevi. Odata realizat acest lucru, cei care indeplinesc calitatile spoecificate anterior, ar trebui platiti corespunzator pentru munca si talentul lor. 


8. Eu am luat media 10 la titularizare, am avut de ales intre 4 posturi titularizabile, dintre care am optat pentru cel mai apropiat de casa. Pentru un an, puteam fi suplinitor la orice liceu (inclusiv la sectia bilingva francofona de la G. Calinescu, visul meu de-o viata), dar am ales sa fiu titular, chiar in mediul rural, pe durata nedeterminata: in definitiv, elevii, indiferent de mediul lor de provenienta, merita sa beneficieze de o educatie cat mai buna si de profesori cat mai pregatiti, iar ideal ar fi ca peste tot sa existe profesori de nota 10. Nu sunt singurul in aceasta situatie, dar macar eu am avut de ales, si am optat pentru ce era mai convenabil pentru mine pe termen lung. Din pacate exista din ce in ce mai putine posturi titularizabile, din motive demografice, iar la alte discipline situatia e mult mai grava. Desi poate nu pare, sunt norocos.


RADUCU POPESCU - Spre deosebire de 2012, cand vechea conducere a ISJ a organizat examen de titularizare in 96 de centre la nivelul jud Constanta, fapt ce a condus in mod evident la distributii inechitabile, in 2013 a organizat un centru unic pentru fiecare disciplina in parte, grupand toate disciplinele in sapte centre situate in municipiul Constanta. Astfel, un cadru didactic ce obtinea cea mai mare nota, avea si prima optiune de a ocupa postul dorit intr-o sedinta publica. In situatia celor 96 de centre, au fost titularizati profesori intr-o unitate scolara cu nota 7.93 si un alt profesor, care a obtinut nota 10, nu a putut ocupa postul scos la concurs, deoarece a existat un alt profesor, tot cu nota 10, dar cu un punctaj mai mare la inspectie. 


9. Dl. inspector general puteti sa imi argumentati de ce la toate liceele din medgidia s-au redus drastic clasele din primul an de liceu cand sunt atati copii care termina clasa a 8-a si vin si din localitatile limitrofe? de ce asa dintr-o data se reduc clasele si pana acum nu a fost aceasta problema? am auzit ca vreti sa ne trimiteti copii la scolile profesionale, daca este asa dvs. va veti trimite copii la asemenea scoala? in rest nu putem decat sa va multumim pentru aceasta decizie tampita.


RADUCU POPESCU - Da, este adevarat, dar cu doua mici diferente. Nu a fost redus, ci marit numarul de clase. Colegiul Nicolae Balcescu din Medgidia avand, de anul viitor, clase de gimnaziu. Numarul de clase pentru clasa a 9-a nu a fost modificat. In schimb, numarul de clase de la invatamantul teoretic a scazut de la 46%, la 41%, la nivelul judetului Cta. Fiind vorba despre un numar de 13 clase de a 9-a, la nivelul intregului judet. Clasele respective au fost transferate de la invatamant teoretic, la invatamant tehnologic. Numarul de clase nu s-a schimbat.


10. Stiu ca nu intra in atributiilr dvs, dar ca un om din sistem cum vedeti dvs reformarea sistemului educational astfel incat sa nu mai avem elevi care in proportie de 50% nu reusesc sa ia bacu, elevi care ajung la facultate fara ca macar sa stie sa scrie sau sa citeasca corect. Va convine cum arata actualul sistem educational din Romania?


RADUCU POPESCU - Ne aflam in cel mai dificil moment pe care sistemul educational il parcurge in ultimii 50 de ani. Preocuparea mea la nivelul judetului Constanta, a tuturor inspectorilor, directorilor, alaturi de cadre didactice si parinti, este de a gasi impreuna o cale de comunicare eficienta, care ar trebui sa conduca catre rezolvarea problemelor. I-as ajuta pe profesorii care nu sunt in cea mai buna forma, sa-si regaseasca echilibrul si as identifica resursele financiare pentru a-i plati pe cei care muncesc. Un profesor bine retribuit, intr-un sistem echilibrat, poate reusi sa identifice mijloacele corecte de a transmite cunostintele in mod eficient, acestea putand fi valorificate de catre elevi. 


Cred cu tarie ca sistemul educational de stat acorda sanse egale tuturor elevilor si totodata cred ca fiecare profesor trebuie sa trateze in mod egal si sa aiba atentia orientata echitabil catre toti elevii. Nu cred ca educatia de calitate este destinata exclusiv celor care au bani.


Comentează știrea

39 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 
noni
25 februarie 2014
dle inspector

Cand dispare influenta politica din scoli ?

Silvia
25 februarie 2014
MRU

Cand schimbi componenta biroului MRU din ISJ? Chiar te faci ca nu vezi cum vorbesc cei 2 suburbani cu cadrele didactice? Chiar nu vezi ce fac ei la Mobilitati? E posibil ca un titular de nota 10 sa faca naveta la Castelu? Voi stiti ce inseamna sa iei o titularizare cu 10?

nae
25 februarie 2014
pentru parinte colegiul maria

stimate parinte. tovarasul gevat nu poate sa le faca pe acele progenituri boschetari, ratati, etc, pentru ca sunt deja facute de voi, parinti ce-i lasati la scoala cu masini de genul BMW X5, cu telefoane Iphone 5, cu milioane in buzunare, si ce habar nu aveti ce fac ei in wc-urile pliine de arta de la regina maria! asa ca si cu gevat si fara gevat depravarea e aceeasi

cititor
25 februarie 2014
scoala

Programa scolara este prea incarcata, atat la 1_4 cat si al 5-8. Mai bine mai putina materie care se poate sedimenta decat multa si sa nu ramana mai nimic. Orele de sport nu se tin cum trebuie, sunt facute haotic ,fetele cel putin stau fara sa faca nimic,baietii mai bat mingea. Salile si terenurile nu sunt dotate corespunzator. Chir daca avem 3 ore de spotr pe saptamina tot degeaba in ritmul acesta.

Colegiul Mircea cel Batran
25 februarie 2014
pron.Niculescu - lb.engleza

Va rog verificati si luati atitudine cu privire la comportamentul total neadecvat si NEPEDAGOGIC, NEPROFESIONIST al d.nei Nuculescu de la CNMB. A disperat copiii cu jargoanele, depersonalizarea si aroganta sa. A creat teroare si teama printre elevi. Acesta e invatamantul nostru ?

Pavel Irina-Elena
25 februarie 2014
Intrebari

Care sunt mijloacele, dotarile pe care le are un profesor la clasa pentru a realiza lectii atractive, moderne?! Va spun eu: 0 dotari. Cat vor mai continua profesorii sa-si dea salariul pe materialele didactice?! De ce nu admitem realitatea din scoli si ne prefacem cu totii ca ne indreptam spre un invatamant modern?!

Claudiu
25 februarie 2014
sc. 29

Clasa de fotbalisti e foarte obraznica. E galagie mare la ore, de-abia se pot tine orele. Iar in pauze fotbalistii fac legea.

informaticianul de serviciu
25 februarie 2014
licente Office 2013, Windows 8

Domnule Inspector General, La inceputul anului scolar, in toate laboratoarele de informatica din tara, au fost instalate, conform unei note de la Minister, sistemele de operare Windows 8 si s-a impus si Office 2013. Salutar! Profesorii au inceput pregatirea elevilor utilizand aceste programe. Tot intr-o nota MECT s-a afirmat ca probele de competente digitale, vor fi sustinute cu aceste programe.dar... Surpriza! A aparut iarasi o nota prin care se solicita ca pana pe data de 28.02.2014 sa se dezinstaleze toate aceste programe si sa se instaleze Vista si Office 2007 ca pe acele programe se vor sustine competentele digitale si se va studia in continuare....ca au expirat licentele! Nu credeti ca situatia creata este neplacuta? Acum cand elevii s-au familiarizat cu interfețele, facilitățile oferite de aceste programe sa facem pasul inapoi? Unde este viziunea celor care impun astfel de masuri? Nu s-a stiut ca expira licentele?.. sau copiii nostri nu merita o noua investitie pentru a studia după ultimile programe?

Andreea
25 februarie 2014
pretransfer

Cum comentati faptul ca deja se stie in unele localitati cine va ajunge pe post prin pretransfer/ titularizare prin art. 253? De ce conditiile de la pretransfer nu se respecta si la titularizarea prin 253? [STIU, teoretic inca nu au aparut; practic, ni s-au adus la cunostinta aceste aspecte]. De ce nu apar TOATE posturile [sunt persoane care predau de ani de zile pe acelasi post fara sa il ia in sedinta publica]? De cand directorii au dreptul sa se comporte in scoala ca pe propria lor mosie si sa recurga la amenintari de genul ,,in scoala mea nu ramane nimeni corigent" [nu stiam ca scoala este proprietatea directorului]. Cand vor fi numiti directorii pe baza competentelor/ rezultatelor si nu pe baza apartenentei politice? Cand s-ar putea sa avem la Resurse Umane oameni care sa stie sa vorbeasca. Inteleg, sunt persoane ocupate, stresate, dar gradul de lipsa de educatie este unul extraordinar de mare in cazul acestora.

ion
26 februarie 2014
e clar

chiar nu mai e nimic de comentat la un asemenea limbaj.. ma mira ca este suparat ca li se vorbeste nu stiu cum copiilor...

39 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 12 Februarie 2014
Stire din Cultură-Educație : Cum se recuperează cursurile suspendate
Pagina a fost generata in 0.5439 secunde