10 muzee din zona rurală a Dobrogei vor putea fi vizitate și virtual

124
La inițiativa unor tineri din Botoșani și Iași, al căror proiect a câștigat, prin concurs, co-finanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), 10 muzee din zona rurală a Dobrogei vor fi promovate, începând cu luna iulie 2023, prin tururi virtuale 3D interactive, realizate cu echipament de înaltă performanță.





Ele vor fi integrate și în Google Street View, Google Maps și Google Earth. Tururile vor fi disponibile pentru vizitare virtuală pe singura platformă online din România dedicată muzeelor de la sat — www.muzeedelasat.ro — inaugurată pe 1 decembrie 2021.

Echipa „Muzee de la sat” își propune să îmbunătățească imaginea fiecărui muzeu inclus în proiect prin intermediul tururilor virtuale, fotografiilor, textelor documentate și al videoclipurilor de prezentare. În viitor, ținta este de a extinde proiectul la nivel național, obținând o radiografie a muzeelor de la sat.



„Etapa de culegere a datelor pentru regiunea Dobrogei a debutat sâmbătă, 13 mai, în județul Tulcea, la Monumentul paleocreștin de la Niculițel și la Casa Memorială «Panait Cerna» din Cerna”, a declarat Nicoleta Felea, copywriter al echipei. Până la momentul publicării tururilor virtuale, cei interesați pot urmări platforma Muzee de la sat, unde sunt deja publicate peste 50 de muzee din regiunile Moldova și Muntenia.

Proiectul este realizat de Real Tour Ro, co-finanțat de AFCN și susținut de „De la sat”, un proiect editorial independent dedicat satului românesc. Echipa este formată din cinci membri: Ionuț Teoderașcu - co-manager de proiect și fotograf documentarist, Cosmin Murarașu - co-manager de proiect și expert scanare 3D, Nicoleta Felea - copywriter, Silvia-Alexandra Nistor, traducător autorizat, și George Patriche, videograf.



Cele 10 muzee, din zona Dobrogei, ce vor fi găzduite de platforma www.muzeedelasat.ro sunt:

1. Monumentul Paleocreștin Niculițel

Situat în partea de nord-est a satului Niculițel, pe str. Muzeului, nr. 1, monumentul este constituit dintr-o bazilică ridicată la sfârșitul sec. al IV-lea, în timpul domniei împăraților Valens și Valentinianus. La începutul secolului al V-lea, în timpul domniei împăratului Theodosius al II-lea, bazilica suferă modificări importante, atât în planul orizontal, cât şi în cel vertical.

2. Casa Memorială „Panait Cerna”

Casa în care s-a născut poetul Panait Cerna, o locuinţă de meşteşugar de la sfârşitul secolului XIX, prezintă atât aspectele cele mai importante privind viaţa şi opera acestuia, cât şi o expoziţie etnografică ce ilustrează specificul zonei.



3. Muzeul Cetății Enisala

Ruinele fortăreței medievale Enisala (Yeni-Sale sau Heracleea, cum i s-a mai spus de-a lungul timpului), se află pe un deal calcaros, denumit și Dealul Gras, care domină zona lacurilor Razim și Babadag, la aproximativ 2 km de localitatea Enisala.

4. Gospodăria țărănească de la Enisala

Obiectivul muzeal din satul Enisala reprezintă sinteza arhitecturii tradiţionale din nordul Dobrogei la începutul secolului XX. Ansamblul arhitectural cuprinde casa cu chiler şi anexele gospodăreşti: grajd, şoproane, bucătăria şi cuptorul de vară, porumbarul, fântâna; sunt prezentate unelte şi instalaţii tehnice utilizate în practicarea ocupaţiilor şi meşteşugurilor.





5. Muzeul „Suvenir din Dobrogea”

Gospodăria se întinde pe aproape 4.000 mp, pe partea ”dinspre baltă” a satului Vișina și cuprinde mai multe amenajări.

6. Muzeul „Constantin Paraschiva

Muzeu tradițional înființat în 2006, în satul Vișina, situat la 69 km de localitatea Tulcea, denumit în trecut Pașa Câșla, care găzduiește o comunitate mixtă compusă din români şi bulgari.



7. Muzeul de Artă „Dinu și Sevastia Vintilă”

Muzeul de la Topalu, care aparține de Muzeul de Artă din Constanța, este unic în mediul rural din România și adăpostește opere de artă a căror valoare se ridică la 5 milioane de euro.

8. Complexul Muzeal Histria

Colonie grecească, întemeiată în secolul al VII-lea î.Hr., de coloniști de la Milet, Histria a evoluat în perioadele ele­nistică şi romană până în secolul al VII-lea d.Hr. Complexul este format din Muzeul Cetăţii Histria şi ruinele oraşului greco-roman. Histria a fost descoperită de arheologul Vasile Pârvan în 1914 şi, de atunci, cercetările arheologice continuă fără întrerupere.





9. Complexul Muzeal „Tropaeum Traiani” Adamclisi

Format din monumentul triumfal, cetatea omonimă și muzeul arheologic, complexul se află la 60 km de Constanța, în localitatea Adamclisi.



10. Muzeul de Artă Tradițională Turcă Cobadin - UDTR.




Pe lângă cele 10 muzee din Dobrogea, vor fi actualizate și celelalte regiuni deja parcurse de echipă cu următoarele muzee:



Moldova

1. Castelul Sturdza de la Miclăușeni, jud. Iași;

2. Muzeul de Etnografie Tazlău, jud. Neamț;



Muntenia

1. Centrul de vizitare „Geo Gate”, jud. Buzău;

2. Centrul de vizitare „Muzeul Timpul Omului”, jud. Buzău;

3. Centrul de vizitare „Muzeul Formelor”, jud. Buzău.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3051 secunde