2.741 de elevi constănțeni primesc "Bani de liceu"

854
2.741 de elevi constănțeni primesc
Bursa "Bani de liceu", constând în 180 de lei pe lună, va fi acordată unui număr total de 2.741 de elevi din 63 de unități școlare constănțene, marea majoritate din mediul rural. Bursele se acordă solicitanților care au avut un venit brut lunar pe membru de familie, realizat în ultimele trei luni anterioare depunerii dosarului, de maximum 150 de lei.
Cei mai mulți beneficiari se constată la Liceul Teoretic Băneasa, cu 223 de elevi eligibili, urmat de Grup Școlar Industrial Energetic Cernavodă - cu 137 de beneficiari, și Colegiul Tehnic "Nicolae Titulescu" din Medgidia - cu 130 de liceeni. Și în municipiul Constanța în majoritatea liceelor se găsesc beneficiari ai acestei burse, cei mai mulți consemnându-se la Grup Școlar "C.A. Rosetti" (97 de liceeni).
În cazul în care au existat elevi care au avut același venit, la departajarea lor s-a ținut cont, în ordine, de unul dintre următoarele criterii: l statutul juridic sau medical, în sensul că au avut prioritate elevii bolnavi și urmașii eroilor revoluției l domiciliul, având prioritate elevii proveniți din mediul rural și care sunt școlarizați în altă localitate l media generală a anului școlar anterior depunerii cererii l absențele nemotivate acumulate în anul școlar anterior depunerii cererii.
Elevii care acumulează mai mult de 20 de absențe pe semestru și dacă sunt corigenți pe parcursul anului școlar își pierd dreptul de a mai beneficia de "Bani de liceu", deoarece acest program are scopul de a stimula elevii să obțină rezultate cât mai bune la învățătură.

Chiar și repetenții au dreptul la bursă
În conformitate cu prevederile art. 1 din H.G. 1488/2004 "se aprobă criteriile și cuantumul sprijinului în cadrul Programului național de protecție socială «Bani de liceu» pentru elevii care urmează, la cursuri de zi, liceul sau învățământul profesional - școala de arte și meserii și anul de completare, program care constă în acordarea unui sprijin financiar lunar din sume alocate de la bugetul de stat".
Așadar, legea nu face nici o diferențiere și prin urmare orice elev are dreptul să depună dosar, trecându-se media anului școlar anterior depunerii cererii (media anului în care a fost declarat promovat).
"Elevii vor primi ajutorul financiar pe perioada cursurilor școlare, inclusiv în timpul pregătirii și susținerii examenului de bacalaureat sau de diplomă, respectiv în perioada practicii în producție. Sumele vor fi alocate de către Ministerul Educației, Cercetării și Inovării și vor fi distribuite beneficiarilor de către unitățile școlare la care aceștia și-au depus dosarul. Eventualele contestații pot fi depuse în perioada 28 octombrie - 2 noiembrie, iar rezolvarea lor se va efectua între 2 și 6 noiembrie. Bugetul alocat de minister pentru anul școlar 2009 - 2010 este de peste 275.000.000 lei", au mai precizat reprezentanții ministerului.
Autoritățile locale pot efectua anchete sociale pentru verificarea veridicității declarațiilor de venit și a celor referitoare la bunurile familiei, în cazul elevilor care solicită sprijin financiar, au mai spus reprezentanții ministerului.
Conform HG 1.095/2007, în cazul unor situații speciale privind falsul în declarații, comisiile de acordare a sprijinului financiar organizate la nivelul fiecărei unități de învățământ au obligația să sesizeze Inspectoratele de Poliție și autoritățile administrației publice locale, în vederea cercetării și verificării acestora. În cazul în care aceste sesizări se verifică, acordarea ajutorului financiar va fi blocată și vor fi întreprinse demersurile legale pentru recuperarea ajutorului financiar acordat ilegal.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9698 secunde