27 iulie, Sfântul Pantelimon

459
27 iulie, Sfântul Pantelimon - 1000737poza1163015766-1343384162.jpg
Sfântul Pantelimon este unul dintre cei mai cunoscuți si iubiți sfinți ai Bisericii lui Hristos, adesea numit "doctor fără de arginți", arătându-se prin aceasta cum că el n-a umblat după averi, s-a mulțumit cu ceea ce putea avea din rosturile lui și nu cerea de la nimeni să-i plătească pentru binefacerile făcute. Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor și tămăduitor al bolnavilor.

Sfântul Mare Mucenic si Tămăduitor Pantelimon a trăit în vremea împăratului Maximian Galeriu și era originar din cetatea Nicomidiei. El s-a npscut în anul 284. Tatăl său era senator la curtea împăratului, dar mama sa era, în taină, creștină. Ea îi vorbea despre împlinirea sufletului și despre tainele credinței în nemurire.(sursa: creștinortodox.ro)

Obiceiuri și tradiții de Sf. Pantelimon:

Pantelimonul se serbează ca un sfânt mijlocitor pe lângă Sf. Ilie, spre a fi mai îndurător cu norodul în urgiile cerești, după păcatele lumești.

Astăzi se isprăvește seceratul, încep să cadă frunzele pomilor, e sfârșitul verii, se ține ca să nu facă viermi poamele și să se coacă pepenii. Ca apărare de boli, pagube, rătăciri, se fierb porumbi și dovleci, iar copiilor li se dau mere. (sursa: Antoaneta Olteanu, Calendarele poporului roman)

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0639 secunde