9 mai - o zi cu triplă semnificație istorică

183
9 mai - o zi cu triplă semnificație istorică - 9mai-1431103821.jpg

Articole de la același autor

Centrul de Documentare și Informare al Colegiului Economic Mangalia a găzduit simpozionul intitulat: "9 mai - O zi cu triplă semnificație istorică". Activitatea, organizată de Colegiul Economic, în colaborare cu Asociația de Balcanistică și Slavistică din România și Complexul Cultural "Callatis", a fost deschisă de profesorul documentarist Ibolya Negoiță, care a evidențiat impor-tanța zilei de 9 mai. La rândul său, prof. de istorie Mihai Sandu a făcut o scurtă introducere în atmosfera evenimentelor desfășurate în anii 1877, 1945 și 1950, ani ai căror zile de 9 mai au rămas în istorie, în ordinea menționată, ca Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Victoriei și Ziua Uniunii Europene. Sandu a vorbit și despre semnificațiile imnului și steagului Uniunii Europene. 


Dr. Sorin Marcel Colesniuc, șeful Mu-zeului "Callatis", a vorbit despre în-semnătatea zilei de 9 mai, în istoria românilor și în istoria universală. Vice-președintele a descris conjunctura în care a fost declarată Independența României, în plenul Parlamentului, în ziua de 9 mai 1877, precum și războiul ruso-turc, din anii 1877-1878, în care România a intrat pentru a-și cuceri, pe câmpul de luptă, independența. O altă semnificație a zilei de 9 mai, o reprezintă victoria Aliaților împotriva Axei, la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. În noaptea de 


8 spre 9 mai 1945, Germania a semnat actul de capitulare necondiționată. Așadar, țările Europei occidentale sărbătoresc Ziua Victoriei încă din data de 8 mai, în timp ce țările din Europa de Est și Uniunea Sovietică au sărbătorit sfârșitul războiului în Europa în ziua de 9 mai, din cauza diferenței de fus orar. Ultima semnificație a zilei de 9 mai, descrisă de vice-președintele Asociației de Balcanistică, este cea a înființării Uniunii Europene, la 9 mai 1950 fiind propus planul care a stat la baza Comunității Europene a Căr-bunelui și Oțelului, precursoarea Uniunii Europene.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 27 Septembrie 2014
Stire din Cultură-Educație : "Cuget Liber" - 70 de ani de la primul număr
Sâmbătă, 06 Septembrie 2014
Stire din Cultură-Educație : Capidava,  "cetatea de la cotitură"
Pagina a fost generata in 0.3646 secunde