A 25-a ediție a Festivalul muzical dedicat lui Constantin Silvestri

73
A 25-a ediție a Festivalul muzical dedicat lui Constantin Silvestri - filarmonicatgmures70652300-1444803902.jpg

Articole de la același autor

Festivalul Muzical Internațional 'In memoriam Constantin Silvestri' de la Târgu Mureș a ajuns la a XXV-a edițe. Pianistul, compozitorul și dirijorul Constantin Silvestri (născut la 31 mai 1913 în București și decedat în 23 februarie 1969, la Londra) a studiat câțiva ani la Conservatorul care funcționa în Palatul Culturii din Târgu Mureș și tot aici a compus prima sa piesă — 'Lieder', pe versuri de Heinrich Heine. 


Vasile Cazan, directorul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș, a declarat: "Artiștii doresc să vină, să revină, fiindcă este o manifestare de excepție organizată în fiecare lună octombrie, începând din 1990, în acest minunat Palat al Culturii din Târgu Mureș. Și se mai știe că pe aceste scări a circulat cândva și Constantin Silvestri. De la an la an festivalul a câștigat tot mai mult și în importanță în ce privește interesul publicului și artiștii (...) Constantin Silvestri este o mare personalitate, o valoare a culturii noastre. Ne mândrim și noi, târgumureșenii, pentru că deși a fost o personalitate fascinantă, internațională, aici a urmat primii pași în muzică (...) Forța talentului său nu a fost pusă în discuție de nimeni. 


La Conservatorul din Târgu Mureș a studiat pianul, aici în Palatul Culturii, care, ca o fericită coincidență, a fost construit în 1913, anul nașterii lui Silvestri." Silvestri a început să studieze la Târgu Mureș în 1925, la vârsta de 12 ani, avându-l ca profesor de compoziție pe Zeno Vancea, și a absolvit 'cu onoruri', în 1928, unul dintre cursurile avansate ale Conservatorului, ocazie cu care și-a publicat prima compoziție, 'Lieder". În această perioadă, la Conservatorul din Târgu Mureș, Constantin Silvestri a fost remarcat chiar de către marele compozitor român, George Enescu, cel care i-a marcat cariera. Conducerea Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș a decis, în 1990, să organizeze un festival 'In memoriam Constantin Silvestri' pentru a cinsti memoria marelui pianist, compozitor și dirijor — plecat prematur din viață, la nici 56 de ani . Amintim ca ideea festivalului i-a aparținut lui Csiki Boldizsar, fostul director al Filarmonicii. Acest festival a ajuns la a 25-a ediție, și-a propus să fructifice creația lui Silvestri și în fiecare ediție a festivalului se interpretează lucrări ale acestuia. A XXV-a ediție a Festivalului Muzical Internațional 'In memoriam Constantin Silvestri' de la Târgu Mureș a debutat în data de 8 octombrie și se va încheia în 29 octombrie, iar la acesta participă artiști din România, Ungaria, Franța, Rusia, Ucraina, Israel, Azerbaidjan și Argentina.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.179 secunde