A început postul Crăciunului

414

Articole de la același autor

Astăzi, 14 noiembrie, începe Postul Crăciunului. Acesta are 40 de zile, iar scopul său este să-i pregătească pe credincioși pentru sărbătoarea nașterii Domnului. În timpul postului, dincolo de restricțiile alimentare, creștinii sunt chemați să își amintească de cei nevoiași și să își cerceteze cugetul. Curățarea trupului prin post alimentar și a sufletului prin cercetarea conștiinței proprii merg împreună, iar prima nu are sens fără cealaltă. Durata de patruzeci de zile amintește de postul lui Moise înainte să primească de la Dumnezeu cele două Table ale Legii.
În mod normal, Postul Paștelui începe la data de 15 noiembrie, iar lăsatul secului este în seara precedentă, dar în anii în care data aceasta cade într-o zi de miercuri sau vineri, cum este cazul în 2008, Postul începe la data de 14.
Comparativ cu Postul Paștelui, acesta este mai ușor, cu multe dezlegări la pește, ulei și vin. Astfel, pot fi mâncate pește și preparate din pește în toate zilele de sâmbătă și duminică în perioada 21 noiembrie și 20 decembrie inclusiv, pe 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului, în zilele de prăznuire a unor sfinți cu cinstire mai largă în toată lumea ortodoxă, precum 30 noiembrie (Sf. Ap. Andrei), 4 decembrie (Sf. Varvara), 5 decembrie (Sf. Sava), 6 decembrie (Sf. Nicolae), 9 decembrie (Zămislirea Sfintei Fecioarei Maria), 18 decembrie (Sf. Cuvios Daniil Sihastrul), 20 decembrie (Sf. Ignatie Teoforul). În afară de dezlegare la pește, în zilele acestea se poate consuma vin și ulei.
Tot în data de 14 noiembrie credincioșii ortodocși îi prăznuiesc pe Sf. Apostol Filip, al treilea chemat de Domnul și pe Sf. Grigorie Palama. Potrivit prof. univ. dr. Emilian Popescu, de la Facultatea de Teologie de la Iași: "Filip este al treilea Apostol al Mântuitorului chemat la misiune. În cercetările mai noi s-a ajuns la concluzia că Sf. Ap. Filip poate fi așezat lângă Sf. Ap. Andrei ca misionari pe pământ românesc și, de aceea, pentru noi, românii, ziua aceasta este tot așa de importantă ca și aceea dedicată Sf. Ap. Andrei."
Sf. Grigorie Palama este unul din cei mai respectați teologi bizantini, doctrina isihastă purtând și numele de "palamism" în amintirea victoriei sale în disputele legate de isihasm în secolul XIV. Sf. Grigorie Palama este prăznuit de două ori în cursul anului, o dată la aniversarea mutării sale la cele veșnice, pe 14 noiembrie, și în a doua duminică a Postului Paștelui, ca o continuare a Duminicii Ortodoxiei (a victoriei Bisericii asupra ereziilor), sărbătorită cu o săptămână înainte.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7275 secunde