A mai căzut o stea

421
Marți, 16 iunie 2009, rămâne în istoria învățământului dobrogean o zi plină de tristețe, marcată de un eveniment nefericit, care avea să curme viața Antonetei Buzea, cea de al cărei nume se leagă înființarea școlii ce poartă astăzi numele ,,ilustrului" Ioan N. Roman.
Născută în localitatea Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, la data de 5 aprilie 1954, va urma cursurile liceului din localitate pe care le finalizează în anul 1973, iar în anul 1978 absolvă cursurile Institutului de Construcții București - Facultatea de Utilaj Tehnologic, profilul Mecanic. Timp de un an își va desfășura activitatea în cadrul unor unități economice din Buzău și Urziceni.
La data de 10 noiembrie 1979 își începe cariera didactică la Liceul Industrial Urziceni și după numai câțiva ani, mai exact la 11 ianuarie 1982, este încadrată la Liceul Industrial nr. 10 Constanța (astăzi Liceul Teoretic ,,Ovidius") unde va activa până în anul 1990.
Înzestrată cu deosebite calități, specifice numai dascălilor de excepție, dar și cu abilități manageriale remarcabile, reușește să mobilizeze un grup de colegi și să inițieze demersurile necesare înființării unei noi instituții de învățământ cu profil tehnic. Prin urmare, la data de 1 septembrie 1990, este numită în funcția de director al Școlii Tehnice Profesionale de Industrie Ușoară, unitate școlară de sine stătătoare, care luase ființă în urbea noastră, cu rolul principal de a forma personal specializat în industria ușoară.
În urma unui efort susținut, începând cu anul școlar 1993/1994, reușește să transforme tânăra școală profesională în Grupul Școlar de Industrie Ușoară Constanța, care primește în anul 1995 numele ,,Ioan N. Roman".
Datorită profesionalismului, dinamismului și creativității de care a dat dovadă în activitatea desfășurată, a reușit să coaguleze în jurul său aproape tot colectivul, contribuind astfel și la dezvoltarea școlii. Mai mult, din dorința de a oferi posibilitatea și altor colegi de a-și demonstra calitățile manageriale, renunță la funcția de director, la data de 8 martie 1999, dedicându-se până la sfârșitul vieții activității de la catedră.
Prin trecerea la cele veșnice, Antoneta Buzea lasă un gol imens în constelația dascălilor dobrogeni creatori de școală.
Virgil COMAN

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 18 Iunie 2009
Stire din Cultură-Educație : SCRIE românește!
Pagina a fost generata in 2.1804 secunde