Concurs A murit fostul deținut politic Traian Popescu

1181
A murit fostul deținut politic Traian Popescu - 9f0739b33863ac5d391d3cba9dd26650.jpg

Articole recomandate

Miercuri seară s-a stins din viață unul dintre cei mai cunoscuți deținuți politici români, Traian Popescu.
Născut în 1923, la București, Traian Popescu a absolvit Politehnica și Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale din București. A fost arestat în 1948 și condamnat la 20 de ani de muncă silnică, pentru "crimă de înaltă trădare", ca adversar puternic al comuniștilor. A fost închis la Jilava, Pitești, Gherla, Aiud și Văcărești, în temniță descoperindu-și vocația pentru muzică. Aici a compus în minte 20 de lucrări muzicale, din care trei simfonice, pe care le-a scris pe hârtie după eliberarea din 1964, când a obținut decretul de grațiere generală.
Traian Popescu a povestit "aventura" detenției și la Constanța, unde a susținut, în toamna anului 2008, o conferință, alături de Dan Puric, la Casa de Cultură.
Autor al unor lucrări ca "Experimentul Pitești" și "File din Procesul comunismului", Traian Popescu ne-a povestit, acum doi ani, despre viața din închisori, unde a petrecut 16 ani. Detenția a fost, însă, cea care l-a inspirat să scrie versuri și opere simfonice, asigurându-și, astfel, continuitatea prin artă.
Închisoarea de la Pitești, tărâmul experimentului prin reeducare, a fost, pentru Traian Popescu, locul în care tortura era prezentă sub cele mai diverse forme: "Erai amenințat că ți se omoară familia, erai călcat în picioare, nu ți se dădeau mâncare sau medicamente pentru a te vindeca, erai bătut la tălpi până dimineața. Se ur-mărea să te autocompromiți lovind pe alții, pentru ca apoi să te autodis-trugi prin declarații false despre tine și familia ta. Obiectivul final era distrugerea totală fizică și mentală a deținuților", povestea Traian Popescu.
În ciuda experiențelor groaznice, au existat momente care l-au determinat să afirme, fără ezitare, că nu regretă nimic din acea perioadă a vieții lui. Acele momente au reprezentat revelațiile artistice care l-au ajutat să treacă peste durerea fizică și psihică: "În închisoare, mocirla vieții s-a transformat în creație, acea creație a detenției, astfel că am ieșit de acolo cu 20 de lucrări muzicale, dintre care trei simfonice, realizate fără hârtie și creion", a spus Traian Popescu. Tot în detenție l-a cunoscut și pe Valeriu Gafencu, supranumit "sfântul închisorilor", de la care a învățat multe rugăciuni creștine, care i-au oferit un sprijin spiritual pe domeniul arid al suferinței.
Dumnezeul să-l odihnească!

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4645 secunde