A murit scriitorul constănțean Arthur Porumboiu

1148
1
A murit scriitorul constănțean Arthur Porumboiu - 1porumboiu-1322855909.jpg

Pe numele său adevărat Veronel Porumboiu, poetul, prozatorul și publicistul Arthur Porumboiu (76 ani) a fost găsit decedat vineri, 2 decembrie, în apartamentul său de pe b-dul Tomis, după ce administratorul imobilului a anunțat pompierii.
Născut la 8 martie 1935, în comuna Beceni, satul Dimiana, județul Buzău, Arthur Porumboiu a absolvit Școala Medie Tehnică de Protecție a Plantelor, Buzău (1954), și o școală de ofițeri de la Zalău.
A debutat în revista "Luceafărul", în anul 1965, după care a colaborat cu numeroase reviste naționale de literatură. Textele sale au fost traduse în engleză, franceză, ger-mană, aromână, tătară. De la debutul editorial în 1974, cu volumul "Domnule copil", și până în prezent, cărțile lui Arthur Porumboiu s-au aflat în atenția permanentă a criticii literare, iar în anul 2005, istoricul și criticul literar Ion Roșioru i-a dedicat monografia "Scrisul ca pavăză împotriva morții", sinteză critică primită contradictoriu de critica literară.
Cu o activitate prolifică, fiind autor a circa 20 de volume de versuri, dar și de altă factură, Arthur Porumboiu se numără printre fondatorii filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România. De-a lungul carierei a primit Premiul pentru poezie al Filialei "Dobrogea" a Uniunii Scriitorilor și al Revistei "Tomis" pe anul 1995 pentru antologia de autor "Calea jertfei", Marele premiu "Ovidius" pe anul 1996 pentru întreaga activitate literară, Premiul pentru poezie al Filialei "Dobrogea" a Uniunii Scriitorilor pe anul 2003 pentru cartea "Lebăda nu vrea să cânte" și Premiul de excelență pentru întreaga activitate literară, acordat de Uniunea Scriitorilor, Filiala "Dobrogea" în anul 2005.
Despre însemnătatea scriiturii sale în peisajul dobrogean a vorbit cu vădită tristețe Cristina Tamaș, președintele filialei Dobrogea a USR: "Arthur Porumboiu a fost o voce distinctă a poeziei românești, nu numai a poeziei din acest spațiu. Fără să fi avut pregătire pedagogică deosebită, poate fi considerat un mentor pentru că a îndemnat și a stimulat creația multor poeți tineri, care-l considerau un fel de învățător, în sens mesianic, al transmiterii cuvântului scris. Pentru noi, cei din filiala Dobrogea, rămâne unul dintre fondatorii filialei, pentru că în momentul înființării era membru al Uniunii Scriito-rilor și totuși a fost de acord ca împreună cu binecunoscuții Constantin Novac și Nicolae Motoc să fie și în acest spațiu o filială. Poate fi considerat unul dintre cei mai riguroși poeți, care își urmărea cărțile de la tipar până la difuzare și întâlniri cu cititorii. Poezia lui nu numai că plăcea, dar era și un amestec între poezia care cucerește publicul și care zidește. Dumnezeu să-l odihnească!".
Ultima lansare de carte semnată Arthur Porumboiu - "Relieful țipătului", s-a petrecut la Mangalia, la finele lunii mai a acestui an, când Clubul Artelor "Solteris", condus de Emilia Dabu, i-a organizat un emoționant moment.
Înmormântarea va avea loc cel mai probabil în pământurile natale de la Buzău.



Comentează știrea

Sile this Millennium
3 decembrie 2011
Poeții NU MOR ci SE ÎNALȚĂ !

Dumnezeu să-l ierte !

Articole pe aceeași temă

Joi, 01 Decembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : A murit regizorul Andrei Blaier
Sâmbătă, 26 Noiembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : A murit fiica lui Adrian Păunescu
Miercuri, 30 Noiembrie 2011
Stire din Politică-Administrație : A murit Francisc Paloși
Pagina a fost generata in 0.3919 secunde