A murit scriitorul Marin Mincu

545
Vineri a plecat dintre noi Marin Mincu, personalitate culturală de mare anvergură a Constanței și a țării, a cărui operă capătă dimensiune internațională prin lucrările scrise în limba italiană.
O viață pentru cultură, o luptă împotriva "bolilor" care survin în lipsa ei, o permanentă căutare a adevă-rului. Laureat al premiului "Herder", una dintre cele mai importante distincții oferite pentru creația literară, Marin Mincu va rămâne între noi și printr-o altă operă a sa: Campusul Universității "Ovidius", locul în care sute de studenți din toată țara primesc educație. Locul căruia i-a dăruit nume și valoare, nu doar prin activitatea sa, ci și prin invitația făcută prietenului său, scriitorul italian Umberto Eco, de a le vorbi studenților, la Constanța, despre literatură.
A lăsat în urmă mii de pagini de critică, de proză, de poezie, de SINE.
A transpus în romane scrise în limba italiană simboluri românești - "Moartea la Tomis. Jurnalul lui Ovidiu" și "Jurnalul lui Dracula" -, înscriindu-se și înscriindu-ne, astfel, în literatura universală.
A militat pentru dezvoltarea vieții culturale din Constanța, prin înfiin-țarea revistei "Paradigma", a editurii de stat Pontica, aprobată de ministrul Culturii din acea perioadă, Andrei Pleșu. De asemenea, a propus seria "dezbateri actuale" pe diverse teme de creație și ideologie literară.
A pledat pentru promovarea scriitorilor tineri, pe care îi publica și îi călăuzea pe drumul ideilor și al cuvintelor, în cadrul Cenaclului de Marți al Universității "Ovidius" din Constanța și în cadrul Cenaclului "Euridice" al Uniunii Scriitorilor din România. Alături de scriitorii tineri se afla și în timpul conferințelor sale din liceele constănțene, unde îndemnul la "demnitate intelectuală" avea mai multă aderență decât în alte medii.
Sâmbătă, trupul său va fi depus la Uniunea Scriitorilor din București, unde rudele, prietenii, colegii și toți cei care l-au admirat, l-au citit și l-au apreciat își pot lua rămas-bun.
Dumnezeu să-l odihnească!

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 05 Decembrie 2009
Stire din Cultură-Educație : MARIN MINCU. A FOST EL ÎNSUȘI. A FOST…
Sâmbătă, 05 Decembrie 2009
Stire din Cultură-Educație : Vindecătorul Marin Mincu
Sâmbătă, 05 Decembrie 2009
Stire din Cultură-Educație : "Baladă pentru saxofon"
Sâmbătă, 05 Decembrie 2009
Stire din Cultură-Educație : Spectacole de week-end
Pagina a fost generata in 1.6336 secunde