La Muzeul de Istorie și Arheologie,

Academicianul Dan Berindei participă la Sesiunea Asociației "Dobrogea - Istorie și Civilizație"

1397
Academicianul Dan Berindei participă la Sesiunea Asociației

Articole de la același autor

La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) are loc, în această perioadă, sesiunea anuală de comunicări a Asociației "Dobrogea - Istorie și Civilizație", în cadrul căreia participă personalități ale domeniului din Constanța, din alte orașe ale țării și din Bulgaria. Unul dintre participanți la sesiune este academicianul Dan Berindei, istoric român de renume, care va putea fi văzut sâmbătă, la Muzeul de Istorie, de la ora 11.
Una dintre comunicări a avut ca temă "România și noul joc geopolitic în zona caucaziano-pontică. Între aspirații și realitate", fiind susținută de prof. univ. dr. Constantin Hlihor. Prof. Hlihor a definit geopolitica pornind de la imensele studii legate de acest domeniu. "Consider geopolitica parte a relațiilor internaționale în care spațiul devine miză a jocului de putere și interese. Prin urmare, geopolitica este o dispută de interese menită a controla un spațiu, altul decât cel de suveranitate", susține prof. Hlihor.
Ligia Dima, conservator în cadrul Muzeului de Istorie și Arheologie din Tulcea, care a vorbit despre Tulcea de ieri și de azi, arătând ce s-a păstrat din orașul de altădată, despre străzile și clădirile care nu mai există, sau care au fost înlocuite cu altele.
Am putut afla, astfel, că, în 1860, orașul Tulcea începe să se dezvolte din punct de vedere urbanistic și economic, unele edificii purtând și astăzi arhitectura acelor ani. De asemenea, dezvoltarea comerțului a făcut necesară apariția portului comercial și dispariția vechiului port pescăresc.
Ligia Dima a ilustrat în imagini istoria celor mai importante clădiri din Tulcea, printre care Biblioteca Institutului de Cercetări Eco-Muzeale, care a revenit proprietarului. Din păcate, clădirea este acum abandonată, și se așteaptă ca, din clipă în clipă, să se prăbușească. "Odată a fost un sediu important, dar se va ajunge, probabil să se construiască o vilă sau un mall", a spus Ligia Dima.
Printre participanții la sesiune se numără drd. Magdalena Tiță, directorul executiv al Asociației "Dobrogea - Istorie și Civilizație", Ioan Chiper, președintele onorific al Asociației, dr. Gabriel Custurea, directorul MINAC, prof. univ. dr. Gheorghe Dumitrașcu, dr. Virgil Coman, directorul Direcției Județene a Arhivelor Naționale Constanța, Gheorghe Balaban, directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Constanța, drd. Mădălina Voinea, Ana Ciachir, dr. Robert Stănciugel, dr. Ivo Gheorghiev, conf. univ. dr. Aida Todi, profesorii Valentin Ciorbea, Daniela Bușă, Marian Cojoc, Ion Stanciu, Dumitru Preda, dr. Alexandru Ghișa, dr. Ovidiu Cristea, dr. Carmen Atanasiu, dr. Andreea Atanasiu – Croitoru, lect. univ. dr. Emanuel Plopeanu, dr. Răzvan Mitu, dr. Emil Târcomnicu, drd. Petrică Miu și Nicolai Konstantinov.
Evenimentul este organizat de Asociația "Dobrogea - Istorie și Civilizație", în parteneriat cu MINAC și Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 28 Noiembrie 2009
Stire din Cultură-Educație : Paradisul toamnei la Palatul Copiilor
Pagina a fost generata in 2.0869 secunde