În atenția elevilor și a părinților

Admiterea la liceu și bacul, noutăți la examene

1427
Admiterea la liceu și bacul, noutăți la examene - fc19a875132c3b030205f42c4913a17b.jpg
Cu excepția anilor terminali, cel de-al doilea semestru al anului de studiu 2010-2011 se va încheia la 17 iunie. Tezele pentru semestrul al II-lea se susțin, de regulă, până la 20 mai.
Clasele a VIII-a încheie cursurile mai devreme, în data de 10 iunie, după care urmează probele de examen din cadrul evaluării naționale, pentru care înscrierile se vor efectua în perioada 13-15 iunie. Elevii de clasa a VIII-a vor susține anul acesta doar două probe scrise, la română și matematică, pe 20, respectiv 22 iunie, afișarea rezultatelor finale, după con-testații, fiind stabilită pe 27 iunie.
Evaluarea lucrărilor se rea-lizează de către profesori se-lecționați din alte unități școlare decât cele din care provin candidații arondați cen-trelor, constituind astfel o evaluare externă a cunoștințelor dobândite de elevi pe parcursul învă-țământului gimnazial.

Pe 1 mai se afișează oferta admiterii în clasa
a IX-a
Dacă pregătirea admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2011-2012 a debutat, teoretic, cu 31 ianuarie, când au fost elaborate planurile de măsuri pentru pregătirea și organizarea admiterii, pe 1 mai va trebui afișată oferta de școlarizare. Pe 5 mai trebuie transmisă în unitățile de învățământ gimnazial broșura cuprinzând informațiile legate de admitere.
Calendarul admiterii a fost decalat, pentru a ține cont de faptul că evaluarea națională se desfășoară după terminarea cursurilor de către elevii claselor a VIII-a.
La solicitarea Ministerului Apărării Naționale, probele de aptitudini de la colegiile militare sunt evaluate cu note, față de anul trecut când erau evaluate cu calificativ admis/respins. Aceste probe sunt programate la în-ceputul lunii iunie, înainte de încheierea anului școlar, într-o perioadă în care liceele nu au încă probe la examenul de bacalaureat. Ca urmare, listele finale ale admișilor la aceste licee se vor afișa pe 28 iunie, după afișarea rezultatelor de la evaluarea na-țională.

Bacalaureații
mai au o lună de școală
Elevii de clasa a XII-a mai au fix o lună de școală, până pe 27 mai, după care vor intra în febra bacalaureatului. Între 6 și 8 iunie, vor da proba orală la limba română, urmată de proba de competențe digitale (13-17 iunie) și cea de limbă străină (20-23 iunie).
Din 27 iunie, liceenii vor susține cele trei probe scrise, iar re-zultatele finale vor fi afișate pe 8 iulie.
Așadar, spre deosebire de anul trecut, probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale se desfășoară după încheierea anului școlar. Vor fi alese cu prioritate ca centre de examen unitățile de învățământ ale căror săli de clasă sunt dotate cu camere de supraveghere.
Candidatul care, la una din probele de evaluare a com-petențelor lingvistice și digitale refuză să răspunsă sau să re-zolve subiectele propuse se consideră că nu a susținut proba respectivă.

Toleranță zero la fraudă
Candidații care au fost eliminați de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă nu mai au dreptul de a participa la ur-mătoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Aceștia vor relua integral exa-menul de bacalaureat, cel mai devreme la a treia sesiune după cea în timpul căreia au fost eliminați.

A crescut transparența examinării
O altă noutate a examenelor și admiterii o constituie posibilitatea participării, în calitate de obser-vatori ai organizării și desfășurării evaluării naționale a repre-zentanților părinților sau ai orga-nizațiilor nonguvernamentale care au activitate relevantă în domeniul educației.
Înscrierea reprezentanților societății civile ca observatori se face până la data de 1 iunie la comisia județeană

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 6.1188 secunde