Agenda culturală

792

Articole recomandate

Ștefania Plopeanu se întâlnește cu cititorii
Astăzi, de la ora 16, la Biblioteca județeană "I. N. Roman", scriitoarea Ștefania Plopeanu se întâlnește cu cititorii. Despre opera sa vor vorbi profesorii Lăcrămioara Berechet, Evelina Cârligeanu, Alina Buzatu și Mircea Țuglea. Poetă, traducătoare (cunoscută mai ales pentru tălmăcirea operei lui Umberto Eco), critic și teoretician literar, Ștefania Mincu și-a ales pseudonimul literar după comuna dobrogeană natală - Plopeni.

Expoziție de iarnă la Mangalia
În perioada 9 - 23 martie, la Casa de Cultură Mangalia se desfășoară expoziția fotografică "Șirnea", realizată de Bogdan Turtoi. Vernisajul prezintă imagini de iarnă din satul Șirnea, situat pe culoarul Rucăr-Bran, între Munții Bucegi și Munții Piatra Craiului.
Fotografiile imortalizează peisaje naturale în plan general, dar și imagini-detaliu, prezentate într-un raport confortabil din punct de vedere vizual. Bogdan Turtoi este câștigătorul premiului II în cadrul taberei de Fotografie Bușteni 2007, care a avut ca temă prezentarea ipostazelor "personali-tății" orașului Bușteni.
Conform celor declarate pe blogul său, artistului îi place să pună în evidență cadrele aparent banale în peisaje cât mai interesante. "În fotografie îmi plac detaliile care fac privirea să insiste și care transformă un cadru banal într-unul excepțional. Iubesc toate genurile fotografice de la peisaje și până la abstract, nereușind până acum să fiu acaparat și să mă axez doar pe una dintre ele."(www.bogdanturtoi.blogsport.com)

Concert simfonic
Vineri, 14 martie, la Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski", va avea loc un concert simfonic susținut de solistul Florin Croitoru, sub bagheta dirijorului Radu Ciorei.
Vor putea fi audiate Uvertura la opera "Răpirea din serai", de Mozart, Fantezia scoțiană pentru vioară și orchestră de Bruch și "Tablouri dintr-o expoziție", semnat de Mussorgsky-Ravel.
Radu Ciorei s-a născut la Cluj-Napoca și a studiat muzica cu profesorul Emil Simon, înainte de a urma cursurile de masterat la Weimer, în Germania. A obținut premii în Spania, România și Portugalia. Alături de Filarmonica "Marea Neagră" din Constanța a susținut peste 250 de concerte. Florin Croitoru este considerat unul dintre cei mai buni violoniști români. S-a specializat în America și a urmat un doctorat în România.
Cei doi artiști își vor demonstra și de data aceasta talentul la Sala Teatrului, începând cu ora 19.

Rigoletto "se amuză" la Constanța
Sâmbătă, 15 martie, la ora 19, opera "Rigoletto" va fi prezentată pe scena Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski".
Capodopera lui Verdi explorează cu succes motivațiile negative ale condiției umane, ca răzbunarea, ura și trădarea. Spectacolul va fi marcat de debutul lui George Marin, care îl interpretează pe Rigoletto. Vor mai evolua Marius Manea, Mihaela Grăjdeanu, Constantin Acsinte, Lucia Mihalache, Gabriela Dobre, Laurențiu Severin, Cătălin Țoropoc, Florian Ioniță, Iulian Bratu, Ionela Duma, Roxana Bageac și Marius Eftimie.
Dirijor va fi Radu Ciorei, regia artistică este semnată Emil Strugaru, scenografia realizată de Grigore Gorduz și coregrafia, de Fănică Lupu.
Opera "Rigoletto"a fost realizată dupa piesa "Regele se amuză" a lui Victor Hugo, premiera având loc la 11 martie 1851 la Teatro la Fenice din Veneția.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9733 secunde