Ajunul Bobotezei

1149
Astăzi, 5 ianuarie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Ajunul Bobotezei cu post și slujbe speciale. Începând cu ora 8, la Catedrala "Sfinții Apostoli Petru și Pavel" din Constanța, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, Sfânta Liturghie. La ora 10.00, Ierarhul Tomitan va oficia slujba de sfințire mare a apei, slujbă identică cu cea care se oficiază în ziua de Bobotează. Apa sfințită urmează a fi îmbuteliată în 50.000 de PET-uri pregătite pentru credincioșii constănțeni. PET-urile vor fi așezate în forma crucii Sfântului Andrei, în Portul Tomis, în data de 6 ianuarie.
Marți, 6 ianuarie, începând cu ora 8.30, la Catedrala Arhiepiscopală "Sfinții Apostoli Petru și Pavel" va avea loc Sfânta Liturghie în cinstea Botezului Domnului, oficiată de către Ierarhul Tomisului. La ora 11:30, clerul și credincioșii vor porni într-o amplă procesiune spre Portul Tomis unde va fi oficiată, la ora 12.00, slujba de sfințire a apelor. Conform tradiției, Înaltpreasfințitul Teodosie va arunca în apa mării 3 cruci ce vor fi recuperate de tineri curajoși.
Sărbătoarea Bobotezei este dedicată, după cum îi sugerează și numele, botezului Domnului Iisus Hristos în apele râului Iordan. Acest eveniment, datorită importanței sale, este amintit de toți evangheliștii și reprezintă începutul activității publice a Mântuitorului. Iisus a rămas în casa părinților lui până la vârsta de treizeci de ani, după care a început să predice Vestea Bună în orașele și satele Iudeii, prima vizită făcând-o vărului său Ioan care boteza în Iordan. De asemenea, la încheierea șederii sale printre noi, Domnul a făcut referire tot la taina botezului. Potrivit Sfântului Evanghelist Marcu, ultima poruncă lăsată de Iisus apostolilor înainte de Înălțarea Sa a fost: "Mergeți în toată lumea și propovăduiți Evanghelia la toată făptura. Cel ce va crede și se va boteza se va mântui; iar cel ce nu va crede se va osândi". De aceea, Biserica Ortodoxă consideră această sărbătoare drept una din cele mai importante din Calendar.
În perioada premergătoare sărbătorii Botezului Domnului, preoții ortodocși din parohii merg pe la casele credincioșilor pentru a vesti Botezul Domnului Iisus Hristos și pentru a binecuvânta casele credincioșilor cu apă sfințită. Ziua Ajunului Bobotezei este zi de post, mulți ținând chiar post negru. Sfințirea apelor se face atât în ziua de Ajun, cât și de Bobotează. În Ajun, apa se sfințește în Biserică, iar de Bobotează în afara zidurilor acesteia, în natură.
Ajunul Bobotezei este cunoscut, pe lângă caracterul său creștin, și pentru diferite obiceiuri și credințe populare. Dimineața, înainte de aprinderea focului, se strânge cenușa din sobă și gunoiul din casă pentru a fi păstrate până în primăvară, când se presară pe straturile cu legume pentru a le face rodnice și a le proteja de animale sălbatice. Fânul de sub fața de masă și bulgării de sare care se pun pe masă la cina din Ajun se adaugă în hrana animalelor pentru a le feri de farmece, de boli și de duhurile rele. În același scop este folosită și agheasma luată de la preotul care vine cu Iordanul.
Se crede că, dacă, în dimineața Ajunului de Boboteaza, pomii sunt încărcați cu promoroacă, aceștia vor da rod bogat. De asemenea, se crede că animalele din grajd vorbesc la miezul nopții dinspre ziua de Boboteaza despre locurile unde sunt ascunse comori. În această zi sunt interzise certurile în casă și nu se dă nimic că împrumut. În seara de Ajun se poate afla cine va muri primul în familie. Înainte de culcare, se iau cărbuni din vatră și se denumesc cu numele tuturor membrilor familiei. Se crede că primul din familie care va muri va fi cel al cărui cărbune se va stinge mai repede.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.6152 secunde