Dischinezia biliară afectează mai mult femeile

499
Dischinezia biliară este o tulburare de evacuare a veziculei biliare. Astfel, boala afectează fie vezicula biliară și sfincterul, fie canalul coledoc, prin care bila circulă de la vezicula biliară la duoden.
Vezica biliară (colecistul) este un organ de dimensiune mici, care este situat în apropierea ficatului. Rolul acesteia este de a stoca bila sau fierea între mese. Aceasta nu poate trece în duoden din cauza contracției unui mușchi, sfincterul Oddi, care închide canalul de eliminare a bilei în duoden (un segment al intestinului subțire). În duoden bila se amestecă cu alimentele de acolo ajutând la digestie.
Această afecțiune apare mai ales la femeile cu vârsta de 40 ani, iar cauzele frecvente sunt: obiceiurile alimentare nesănătoase sau tulburările apărute la nivelul organelor învecinate (colită, gastrite) și chiar boli ginecologice.
20% dintre femei au de-a lungul vieții dischinezie biliară, în timp ce în rândul bărbaților numai 7% suferă de această afecțiune.
Deși nu se știe dacă există un determinism genetic, s-a constat că afecțiunea este mai frecventă în anumite familii decât în altele, dar aceasta se poate explica și prin obiceiuri alimentare și de viață similare în aceeași familie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7556 secunde