Alexandru Tomescu a oferit constănțenilor comorile viorii Stradivarius

621
Alexandru Tomescu a oferit constănțenilor comorile viorii Stradivarius - 5d2ff575557666439b36677b37830b5a.jpg
Acordurile pline de forță ale viorii Stradivarius s-au transformat în clipe de magie sonoră în mâinile violonistului Alexandru Tomescu, care a susținut un recital joi seară, alături de pianistul Horia Mihail, la Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski".
Din program au făcut parte compoziții semnate de Béla Bartók, Serghei Prokofiev, Camille Saint - Saëns, Pablo de Sarasate și Henryk Wieniawski.
Concertul a făcut parte din Turneul Național Stradivarius și este asociat unei campanii caritabile, fondurile obținute urmând să fie donate copiilor hipoacuzici din România. Pornind de la motoul "Muzica îi face pe oameni mai buni", emis de Beethoven și aplicat cu pasiune pentru artă și interes pentru proble-mele celor din jur de Alexandru Tomescu și Horia Mihail, publicul a putut asista la un moment rupt, parcă, din capodopera "Nuntă mută", filmul regizat de Horațiu Mălăele, când nuntașii petrec fără muzică, distracția fiind interzisă pentru că murise Stalin. Alexandru Tomescu și Horia Mihail au interpretat o compoziție clasică fără sunet, doar mimat, pentru a ne arăta cum "aude" muzica un copil surd.
Un moment deosebit de emoționant a fost interpretarea "Meditației" lui Massenet, moment pe care Alexandru Tomescu i l-a dedicat tatălui său, regretatului pianist Adrian Tomescu, trecut în neființă pe 13 mai 2009. Aceeași zi în care Alexandru Tomescu urma să concerteze la Teatrul "Oleg Danovski".
Turneul Stradivarius se desfășoară în perioada 4-25 mai, în zece orașe din România, după Constanța publicul din Pitești având ocazia, ieri, să-i asculte pe cei doi reputați interpreți. Turneul se va încheia marți, 25 mai, cu un recital pe care artiștii îl vor susține la Sala Radio.
Disponibilitatea pentru persoanele care au nevoie de ajutor, dublată de distincție și de un uriaș bun simț, îl plasează pe Alexandru Tomescu pe un loc și mai înalt decât cel pe care i-l conferă virtuozitatea. Ca dovadă, deși fondurile strânse au fost mai mici față de turneul de anul trecut, artistul intenționează să compenseze acest lucru prin alte concerte pe care le va susține. Face aceste lucruri în speranța că "oamenilor va începe să le pese", așa cum ne-a mărturisit la finalul recitalului. Cei cărora le pasă pot trimite un SMS la 848, taxat cu 2 euro, sumă care va contribui la achiziționarea de proteze auditive.
Turneul Stradivarius, ajuns la cea de-a treia ediție, este organizat de Fundația Accendo în parteneriat cu Radio România. Odată cu acest eveniment a fost lansat și albumul "Romantic Stradivarius", semnat de Alexandru Tomescu și Horia Mihail, cuprinzând lucrări de Brahms, Schumann și Edvard Grieg.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3157 secunde