Concurs ARACIS contestă topul integrității

470

Articole recomandate

Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) consideră că Topul Integrității Universităților Românești, alcătuit de Coaliția pentru Uni-versități Curate (CUC), este improvizat și servește mai degrabă unor scopuri publicitare, decât îmbunătățirii calității educației.
Printre motivele pe care ARACIS le invocă pentru desconsiderarea topului realizat de CUC se numără metodologia folosită în analizarea universităților și excluderea din top a universităților particulare. Principala problemă a topului ar fi, în opinia ARACIS, faptul că evaluarea universităților s-a făcut prin analizarea unei singure facultăți, aleasă la întâmplare, și că evaluatorii nu ar fi avut pregătirea necesară pentru a realiza astfel de analize.
În aceste condiții, ARACIS solicită prezentarea publică a modului concret în care a fost elaborat topul, precum și lista evaluatorilor folosiți în procesul de evaluare, cu indicarea clară a competențelor acestora.
"Într-o vreme a topurilor de orice fel, ne putem întreba dacă, în condițiile de generare a unui top al integrității, metodologia improvizată aplicată de CUC nu a condus mai mult la rezultate cu valoare publicitară, și nu la sprijinirea universităților pentru a-și îmbunătăți indicii de transparență și integritate sau la a oferi publicului o imagine clară și nedistorsionată", se arată într-un comunicat remis presei, joi, de ARACIS.
În funcție de locul în topul integrității, universităților le-a fost asociat un număr între una și cinci stele. Primele în top, altfel spus cele mai integre instituții de învățământ superior din țară, sunt Universitățile de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș și Cluj-Napoca, Universitatea "Al. Ioan Cuza" din Iași, Academia de Studii Economice București și Universitatea Maritimă Constanța, care au fost "cotate" cu patru stele. Universitatea Politehnica București, aflată pe locul șase, a primit trei stele. Nicio instituție de învățământ superior de stat din România nu a fost "cotată" cu cinci stele de către CUC.
Odată cu topul, CUC a făcut pu-blic raportul Competiției Corec-titudinii Universitare. Potrivit acestuia, nepotismul este una dintre caracteristicile principale ale universităților românești, în 95% dintre instituțiile de învățământ superior de stat existând un număr ridicat de familii. Același raport arată că plagiatul este tolerat în 71% dintre universitățile de stat din România, iar fenomenul este răspândit mai ales printre profesori, care, de multe ori, își pun numele pe lucrări științifice traduse din jurnalele străine. În plus, mai mult de jumătate dintre universitățile din România au fost penalizate după anchete ale autorităților pe cazuri de corupție, hărțuire sexuală, discri-minare sau fraude financiare, se mai menționează în raport.
Raportul Competiția Corectitudinii Universitare a fost realizat după ce echipe formate din experți și studenți au evaluat 42 dintre cele 56 de universități de stat din țară, pe criteriile transparență și corectitudine administrativă, corectitudine aca-demică, calitatea guvernanței și management financiar. Evaluarea s-a făcut în perioada octombrie 2008 - ianuarie 2009, după întâlniri cu conducerea instituțiilor, cu studenții acestora, cu sindicatele și cu alte părți interesate, dar și după trimiterea de solicitări la care trebuia să se primească răspuns în termenul legal. Evaluarea universităților s-a făcut prin investigarea unei facultăți aleasă prin tragere la sorți din cadrul instituțiilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6603 secunde