Concurs Artă urbană pe plajă: "Nu poți trăi fără culoare"

511

Articole recomandate

Plaja "Modern" a fost locul de desfășurare a paradei culorilor, duminică, în cadrul unui concurs de graffiti pe tema "Constanța de ieri". Echipele FS, OBT, EPC, CMB, 70 și TNC s-au întrecut într-ale artei cu scopul de a aduce arta clandestină într-un cadru organizat.
Graffiti-ul, supranumit de criticii de artă un fel de Pop Art al ghetto-ului, este un fenomen care a pătruns în România acum câțiva ani, însă mesajul pe ziduri este mult mai vechi. Istoria societății se poate citi dincolo de paginile cărților, și, se pare, configurarea societății pe pereți este în continuă expansiune. Aproape că nu mai există zid care să nu fie "inaugurat" nu prin tăierea panglicilor, ci prin pulverizarea de spray colorat.
Pe de altă parte, prin această manifestare, se trage și un semnal de alarmă cu privire la schimbările care afectează imaginea orașului, fapt marcat chiar de tema concursului. "În ultimul timp, oamenii de aici s-au schimbat, lucru pe care vrem să îl scoatem în evidență prin acest eveniment", a precizat Mihai Stoian, artist graffiti, elev în cadrul Liceului Energetic Constanța.
Complementară desenului pe panourile special amenajate a fost și muzica, ale cărei ritmuri de hip hop au penetrat auzul chiar și al celor mai antrenate urechi.
Deși în România nu există o bază legală care interzice graffiti-ul, el poate fi considerat o infracțiune atunci când mesajul său e licențios, încadrându-se sub incidența legii Legea 61 privind deranjarea ordinii și liniștii publice, iar făptașul este penalizat cu o amendă contravențională. "Arta urbană e neînțeleasă pentru că e privită ca un vandalism, și acest lucru e deplasat, pentru că nu poți trăi fără culoare", susține Mihai Stoian.
Și cum arta face apel la pragmatism când vine vorba de bani, mai ales în campanie electorală, manifestarea de pe plajă a fost sponsorizată de Victor Manea, candidatul PNL pentru primăria Constanța. Mesajele tinerilor nu au avut, însă, conținut politic, ceea ce denotă că arta rămâne pe teren neutru de data aceasta, chiar și în campanie electorală.
V. PAVELESCU

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7526 secunde