Balerinii de la "Oleg Danovski" s-au întors acasă

Artiștii constănțeni care au uimit Germania

1828
1
Artiștii constănțeni care au uimit Germania - horatiuchereches-1326030959.jpg
După un turneu de o lună, început pe 2 decembrie 2011, în fața exigentului public german, în week-end s-au întors acasă balerinii Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski".

Elisabeth Lux Pandichi, directorul companiei de balet, a declarat că turneul a avut un mare succes, balerinii acestei companii fiind foarte apreciați în Germania. "Sălile au fost arhipline la toate spectacolele, în special în orașele mari ale Germaniei. Directorii unor săli din orașe ca Hanovra, Guttersloh sau Amberg și-au manifestat interesul pentru prezentarea, în turneul din 2012-2013, a spectacolului «Lacul lebedelor», spectacol care a avut cel mai mare succes și care a fost primit cu foarte puternice aplauze din partea tuturor categoriilor de public. Cea mai reușită reprezen-tație o consider pe cea de la Hanovra, unde, datorită scenei foarte mari, desenul coregrafiei și sincronizarea lebedelor au fost cu precădere puse în valoare".

Grație impre-sarului Konzertdirektion Landgraf, balerinii con-stănțeni umplu sălile de spectacol din Germa-nia de aproape trei decenii. În acest turneu au prezentat "Spărgătorul de nuci", în coregrafia lui Gheorghi Kovtun, "Giselle", de Elisabeth Pandichi Lux și Călin Hanțiu, "Cenușăreasa", în coregrafia lui Călin Hanțiu și "Lacul lebedelor", de Ceaikovski, în coregrafia lui Mihai Babuska.

"Un merit deosebit care trebuie absolut menționat și apreciat în acest turneu l-a avut prim-solistul Horațiu Cherecheș, care a susținut întreg repertoriul cu succes, neavând o rezervă, însă calitățile și experiența pe care acesta le are au făcut ca spectacolele să fie de un înalt nivel tehnic și artistic", a declarat directorul companiei.

Pentru calitatea excepțională a turneului trebuie menționați și balerinii Monica Cherecheș, Alis Tarcea, Irina Ganea Mihaiu, Adrian Mihaiu, Amalia Mândrutiu, care împreună cu fiecare membru al acestei companii au avut un rol foarte important.

Se reia superbul "Agon"

Cu aceleași cuvinte la superlativ a descris acest turneu în Germa-nia și Daniela Vlădescu, directorul Teatrului "Oleg Danovski", care a lăudat rezistența extraordinară și calitatea balerinilor constănțeni. "Am aflat că au avut numeroase întoarceri la rampă mai ales cu ultima premieră «Lacul Lebedelor»".

Începând cu 1 februarie, balerinii se vor afla la repetiții, urmând ca opt dintre ei să plece într-un turneu de opt spectacole în Elveția, în perioada 16 februarie - 1 martie, cu opera "Aida".

Ceilalți membri ai trupei de balet vor rămâne acasă pentru a oferi publicului constănțean bucuria reîntâlnirii cu spectacolul "Agon", în regia, coregrafia și scenografia maestrului Horațiu Cherecheș.

Tema coregrafiei proiectului, ce a avut premiera la jumătatea lunii mai a anului trecut, pleacă de la conceptul de "agon" care semnifică noțiunea de competiție, de conflict, de înfruntare a destinului sau a propriilor limite. Conform celor afirmate de Horațiu Cherecheș, "spectacolul dorește promovarea și punerea în valoare a noilor concepții coregrafice actuale, care se bazează pe transpunerea ideii artistice într-o formă novatoare, bazată pe elemente surprinzătoare ale modalității de îmbinare a decorului inedit și a elementelor de coregrafie neoclasice, cu ajutorul profesionalismului și perfecțiunea balerinilor profesioniști".

Comentează știrea

Theodora
9 ianuarie 2012
Frumos

am citit cu atentie acest articol ,sincer ma bucur din suflet ca mai auzim si cuvinte frumoase la adresa artistilor si taletelor Romanesti.Dint tot sufletul le doresc la acesti artisti talentati ani buni cu sanatate si plini cu succese.Dumnezeu sa va binecuvinteze pe toti.Cu tot respectul Teodora

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 10 Decembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : De ce am scris cartea "Primarul Samba"
Pagina a fost generata in 0.344 secunde