La Muzeul de Artă,

Artiștii japonezi au făcut gravură "pe viu" în fața constănțenilor

379
Artiștii japonezi au făcut gravură

Articole de la același autor

O desfășurare de forțe artistice și de energii pozitive a avut loc la Muzeul de Artă vineri, când 13 artiști japonezi au realizat lucrări de gravură în fața publicului, pe care l-a invitat să se implice în activitatea lor artistică. Astfel, constănțenii prezenți la manifestare au putut realiza ei înșiși gravuri, sub îndrumarea atentă și amabilă a artiștilor niponi. Comunicarea a fost intermediată de atașatul cultural Seiko Takesono, care a tradus explicațiile maeștrilor gravori în limba română.
Despre situarea gravurii în arta universală ne-a vorbit dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanța: "La sfârșitul secolului al XIX-lea, în momentul în care academismul își epuiza ultimele conotații, o serie de artiști care doreau să-și înnoiască viziunea au descoperit gravura japoneză. Este un moment extrem de important, pentru că artiștii înțeleg că se poate lucra și altfel decât în tehnicile tradiționale.
A fost o revelație, pentru că, în gravura japoneză, problemele de perspectivă, de volumetrie, de culoare, erau altele decât în arta europeană, iar faptul că instantaneul, culorile în stare pură, contrastele puternice erau caracteristice artei japoneze. Iar tăieturile în interiorul compoziției au dus la acea revoluție în viziunea europeană, care a condus de la academism către curentele de avangardă. Impresionismul nu putea să apară fără cunoașterea gravurii japoneze", a spus dr. Doina Păuleanu.
Atelierul a făcut parte din expoziția de gravură japoneză deschisă la Muzeul de Artă până pe 3 decembrie și organizată de instituția constănțeană, de Ambasada Japoniei și de Asociația de Prietenie Japonia-România.
Expoziția cuprinde lucrările de gravură a 60 de artiști japonezi, aflate în sălile de la parterul Muzeului de Artă. Evenimentul este ocazionat de faptul că 2009 este anul prieteniei dintre Japonia și țările dunărene, anul acesta împlinindu-se, de asemenea, 50 de ani de la reluarea relațiilor diplomatice dintre Japonia și România.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.3191 secunde