Îi dorim să nu rămână doar un ideal:

Gheorghe Balaban vrea să cheltuiască bani pentru cultură

1004
Gheorghe Balaban vrea să cheltuiască bani pentru cultură - 647ca1a83a965be72f64909fed458a92.jpg
Gheorghe Balaban a fost numit șef al Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Constanța, instituție deconcentrată a Ministerului Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național.
La evenimentul de învestire, care a avut loc ieri, la sediul Direcției din str. Mircea cel Bătrân, au participat prefectul județului Constanța, Claudiu Palaz, cel care a dat citire documentului oficial de numire în funcție a șefului Direcției, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, personalități politice și culturale constănțene.
Principalul plan al proaspătului director vizează turismul cultural, Gheorghe Balaban dorind, în primul rând, să facă mai accesibile monumentele istorice ale Dobrogei. O direcție de acțiune ar fi construirea unor hoteluri în zona acestora, pentru ca turiștii să poată sta mai mult timp în preajma obiectivelor istorice. "Vreau să revenim la momentul în care cultura ocupa un loc înalt la nivel de județ".
Pentru directorul Balaban, banii pentru cultură nu reprezintă o utopie, fiind de părere că Ministerul Culturii e gată să finanțeze Constanța pentru proiecte bine puse la punct: "Voi avea o legătură directă cu Ministerul, tocmai pentru a aduce fonduri în județul Constanța".
De proiecte, Direcția nu se poate plânge, mai ales că predecesoarea lui Gheorghe Balaban, Daniela Țurcanu Caruțiu, a stabilit o lungă listă de priorități culturale pentru refacerea patrimoniului județului Constanța. Intenții pe care noul șef susține că le va continua: "Voi definitiva proiectele începute de colegii mei, iar noile proiecte vor fi pregătite pentru aprobare".
Gheorghe Balaban provine din învățământ, având o experiență de 25 de ani în cadrul Ministerului Educației, drept pentru care va implica în proiectele sale școlile, în mod special: "Vom fi alături de învățământ, vom căuta să intrăm în unitățile școlare tocmai pentru a le pregăti baza culturală. De exemplu, orele de istorie se pot desfășura în muzee, pentru că mulți dintre elevi nu au intrat niciodată într-o astfel de instituție".
Noul director este absolvent al Liceului Pedagogic Constanța, iar masteratul său se axează pe domeniul Contabilitate - Audit. A profesat în unități școlare din Târgușor și din Constanța, în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Constanța, dar și în sistemul privat, fiind, timp de patru ani, director al unor societăți de asigurări.
"Am venit să cheltuiesc bani și să aduc constănțenilor ceea ce n-au avut niciodată", a spus Gheorghe Balaban, referindu-se la dezvoltarea turismului cultural, o nișă exploatată intens de țările europene dezvoltate. "Turiștii vin aici, iar noi nu avem ce le arăta, pentru că noi astupăm monumentele, în loc să le scoatem din ruină și să le expunem. Sunt turiști care vin la Histria sau la Adamclisi și vor să se odihnească, dar nu au unde. Tocmai de aceea e necesară construirea de mini-hoteluri în acele zone, pentru ca cei care vin să le viziteze să poată poposi câteva zile", a spus Gheorghe Balaban.
"Aici nu există politică, există cultură", conchide proaspătul ales la șefia Direcției, funcție dependentă, la fel ca multe altele, de fluctuațiile politice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.704 secunde