Cercetătorul Alexandru Suceveanu:

"Aș dori ca Histria să fie iubită măcar cât o iubesc eu"

1667
1

Articole de la același autor

Universitatea "Ovidius" i-a acordat, ieri, titlul de Doctor Honoris Causa reputatului cercetător Alexandru Suceveanu, responsabilul științific al șantierului arheologic Histria.

Arheologul Alexandru Suceveanu a venit la Histria, prima dată, în anul 1958, ca student, și a demarat o cercetare impresionantă, valorificată de-a lungul anilor în prestigioasa revistă "Studii și Cercetări de Istorie Veche", în volumele "Histria VI"; "Fântânele. Contribuții la studiul vieții rurale în Dobrogea romană"; "Halmyris. Monografie arheologică"; "Histria X și XIII". Din 1989 a condus șantierul arheologic Histria, colaborând, până în 2000, cu Adrian Rădulescu și Petre Alexandrescu.
Cercetătorul a publicat peste o sută de articole, 21 dintre acestea fiind adunate în volumul "Opuscula Scythica", aducând, totodată, contribuții substanțiale "Enciclopediei civilizației romane" (1982), "Enciclopediei arheologiei și istoriei vechi a României" (1994-2000) și "Tratatului de Istorie a Românilor".
A susținut numeroase comunicări științifice, naționale și internaționale, în cadrul Congresului de Tracologie din anul 1976, Congresului ceramicii romane din anul 1994, Colocviului româno-elvețian din anul 1995, Congresului frontierelor române din 1977, precum și la colocviile organizate de Academia di Romania de la Roma și la conferințe din Italia și Germania (în anii 1979, 1984, 1993 și 1999).
Alexandru Suceveanu spunea, la începutul discursului său: "Mă întreb cu toată sinceritatea dacă merit acest titlu. Dacă universitatea a vrut să-mi onoreze dragostea pentru Dobrogea și adorația pentru Histria, atunci trebuie să îi mulțumesc. Dar trebuie să spun că nu mi-am făcut decât meseria, n-am avut contribuții care să depășească media inteligenței și a culturii arheologilor români".
De asemenea, el a ținut să sublinieze responsabilitatea cercetătorilor de a-și face cunoscute descoperirile, pentru ca generațiile viitoare să poată avea resursele informaționale necesare și de a le trece prin filtrul propriei judecăți: "Vă mărturisesc că, dacă sunt mândru de ceva, acest fapt se datorează celor patru monografii prin care las posterității o posibilitate nu doar de a cunoaște ce am săpat, ci și de a mă judeca. Asta e principala noastră menire, de a ne oferi judecății posterității, nu de a ține pentru noi ceea ce știm, cum fac o serie de colegi de breaslă care nu pregetă să emită judecăți de valoare și care părăsesc această lume cu tone de material nepublicat. E vorba nu doar de bani aruncați pe fereastră, ci și de privarea celor care ne urmează de înalta știință care ar fi putut rezulta din aceste cercetări".
Tot despre generațiile care ur-mează a vorbit Alexandru Suce-veanu, referindu-se la complexul Histria, căruia i-a dedicat cea mai mare parte a vieții: "Aș dori ca cei care vin după mine să iubească Histria măcar cât o iubesc eu".
Cu jovialitatea caracteristică, cercetătorul și-a încheiat discursul cu o glumă politică: "Știți care era cea mai mută mare din lume? Marea Adunare Națională".
La prezidiu s-au aflat prof. univ. dr. Victor Ciupină, conf. univ. dr. Daniel Flaut, prof. univ. dr. Marian Cojoc, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea și prof. univ. dr. Victor Ploae, acordarea titlului de Doctor Honoris Causa lui Alexandru Suceveanu reprezentând inițiativa Consiliului Facultății de Istorie și Științe Politice a Universității "Ovidius".

Comentează știrea

11 august 2011
El hecho de que es necesario

Buen comienzo

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5987 secunde