ASCOR Constanța sprijină introducerea religiei în școlile din Republica Moldova

1529
ASCOR Constanța sprijină introducerea religiei în școlile din Republica Moldova - 42f69c0e00555880f13b203e627fb059.jpg
Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România a organizat, în perioada 16-22 august, cea de-a doua ediție a Taberei Naționale de Tineret, care a reunit 38 de participanți din România și din Republica Moldova.
Studenții ASCOR au vizitat muzeele constănțene, cetățile Histria, Adamclisi, Păcuiul lui Soare, dar s-au întâlnit și cu renumitul părinte Arsenie Papacioc. De asemenea, ei au cântat și la stranele Mănăstirilor Sfântul Ioan Cassian și Sfântul Apostol Andrei, dar au participat și la liturghia arhierească de la Mănăstirea Dervent, oficiată de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care a adresat, apoi, un cuvânt de învățătură tinerilor. Tot la Dervent, studenții au sus-ținut un recital de cântece patrio-tice.
O parte dintre studenți au rămas la Constanța pentru a pune la punct un parteneriat cu ASCOR Basarabia, care cere introducerea religiei ca materie obligatorie în clasele I-VIII. Potrivit lui Alexandru Irimia, președintele ASCOR Constanța, în Republica Moldova, deși studierea religiei în școli e opțională, elevii nu au voie să aleagă acest curs. Tocmai de aceea, ASCOR Constanța, împreu-nă cu omologii moldoveni, își propun organizarea unor mese rotunde, în cadrul cărora să poarte discuții cu autoritățile din Republica Moldova în vederea atingerii obiectivului propus. "După o lungă perioadă de ateism, în întregul spațiu ex-sovietic, credința își recapătă locul ei firesc în societate, astfel, spre exemplu, începând cu septembrie 2009, religia se predă și în școlile din Rusia. Cineva spunea că mileniul III va fi unul al credinței sau nu va fi deloc. Republica Moldova, în intențiile sale de aderare la UE, ar trebui să preia practica țărilor cu o democrație consolidată în care de mai mulți ani religia este predată în instituțiile preuniversitare. Ca o reflectare legislativă la nivel european a importanței identității cultural-spirituale a fiecărei națiuni, domeniul cultural și cel religios intră în competența exclusivă a fiecărui stat. Republica Moldova ar trebui să aibă o poziție fermă vis-a-vis de educația religioasă a tinerei generații", se arată pe blogul ASCOR Republica Moldova.
"Introducerea religiei în școală nu mai este o opțiune posibilă și reprezintă un imperativ al întregii societăți. Dacă factorii de decizie de astăzi sunt conștienți de datoria pe care o au față de Moldova de mâine, nu pot să-i lipsească pe cei care o vor edifica de ceea ce îi va ajuta cel mai mult: credința și valorile moral-spirituale. O educație fără religie înseamnă o școală fără suflet, care, mai devreme sau mai târziu, își va dovedi, în plan practic, ineficiența", mai scriu studenții ASCOR pe blogul http://ascormd. blogspot.com/.
Totodată, ASCOR Constanța va demara, în curând, și o campanie de colectare de cărți, care urmează să fie donate bibliotecii satului Tocuz din Republica Moldova.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 01 Iunie 2010
Stire din Cultură-Educație : Trei religii, un singur Dumnezeu
Vineri, 02 Aprilie 2010
Stire din Cultură-Educație : Pastorală la Învierea Domnului
Pagina a fost generata in 0.9097 secunde