Astăzi, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Gheorghe

239
Astăzi, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Gheorghe - sarbatoareaocrotitorului-1398190076.jpg

Articole de la același autor

În fiecare an, pe 23 aprilie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe (270-303), cel care este asociat cu începutul verii pastorale, așa cum Sfântul Dumitru anunță încheierea acestui sezon. 


Astăzi, biserica "Sf. Mare Mc. Gheorghe" din Constanța își va prăznui hramul, prilej cu care ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi, iar de la ora 14, Ierarhul Tomisului îi va binecuvânta pe credincioșii din localitatea Saraiu, localitate al cărui așezământ de cult este ocrotit de Sfântul Gheorghe. 


În țara noastră, Sfântul Gheorghe este ocrotitorul Armatei Române, fiind totodată unul dintre cei mai prezenți sfinți, nume-roase biserici purtând hramul său. Există numeroase orașe în România care poartă numele Sfântului Gheorghe și chiar unul dintre cele trei brațe ale Dunării este denumit astfel. 


Imaginea Sfântului Gheorghe ucigând balaurul este prezentă și pe steagul Moldovei medievale, trimis de Ștefan cel Mare la Mănăstirea Zografu, de la Muntele Athos. În tradiția populară, Sfântul Gheorghe este patronul măcelarilor, agricultorilor, călăreților, fermierilor și al bolnavilor de lepră. 


Sfântul Gheorghe s-a născut în secolul al III-lea, în părțile Nicomidiei, din părinți evlavioși. A fost atras în mod deosebit de mânuirea armelor, ajungând la treizeci de ani la rangul de tribun, apreciat fiind de împăratul Dioclețian pentru victoriile pe care le adusese în lupte. Dacă din punct de vedere profesional omul de arme avea o carieră bine conturată, la prigoana împotriva creștinilor comandată de împărat în anul 303, Sf. Gheorghe a renunțat la tot și-a mărturisit credința în Dumnezeu în fața lui Dioclețian. 


În cele câteva zile de la mărturisirea credinței până la nașterea în lumea celor drepți, Sfântul Gheorghe a făcut minuni, a îndurat cu stoicism multe chinuiri greu de imaginat. Toate acestea au dus la con-vertirea multor păgâni, printre care și împărăteasa Priscila, cea care a primit numele Alexandra la Botez, omorâtă și ea la porunca împăratului. Sfântul Gheorghe a fost ucis prin decapitare cu sabia.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4185 secunde