Au ales să reînvie, în zi de sărbătoare, spiritul multicultural dobrogean

619
Astăzi, când se împlinesc 143 de ani de la revenirea Dobrogei în hotare românești, Asociația Dobrogea de Patrimoniu a decis să strige adunarea în Piața Ovidiu, în jurul unui eveniment aparte, la care au răspuns prezent o serie de oficialități, dar mai ales constănțeni

Un eveniment pregătit cu mult înaintea orei 11 a zilei de 14 noiembrie 2021 cu sprijinul unor dobrogeni care au dorit să lase în urma lor un mesaj de prețuire pentru meleagurile unde s-au născut ori au ajuns să trăiască.

Auris Luca, președintele acestei asociații, a fost nu numai inițiatorul, dar și moderatorul manifestării ce a coagulat reprezentanți ai etniilor ce viețuiesc în perimetrul zonei de sud-est a României. Și cărora le-a înmânat microfonul pentru a transmite mesajul lor de recunoștință.

Și-au făcut publice, rând pe rând, gândurile la ceas aniversar, Mihai Lupu - președintele Consiliului Județean Constanța, primarul Vergil Chițac, Anton Traian Antoniadis - președintele Comunității Elene Elpis Constanța, Liviu Merdinian - președintele Uniunii Armenilor, Nicolae Artion - președintele Comunității Rușilor Lipoveni, Osman Harun - reprezentantul Uniunii Democrate a Turcilor din România, Petrică Dumitru - președintele Partidei Romilor Constanța, Curtasan Eden - reprezentantul Uniunii Democrate a Tătarilor Turci Musulmani din România, Maria Moraru - vicepreședintele Comunității Bulgarilor din Constanța, Stere Beca - președintele Comunității Aromâne, Iuri Blioju - reprezentantul Alianței Naționale de Restaurare a Monarhiei, și prof. dr. Lavinia Dumitrașcu, muzeograf la MINAC.

Și pentru că sărbătorirea celor 143 de ani trebuia marcată ca simbol peste ani, Asociația Dobrogea de Patrimoniu a montat două plăci de granit. Una, care poate fi admirată în fața Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, are gravat un fragment din Proclamația pentru dobrogeni a Domnitorului Carol I

Cea de-a doua placă, într-o realizare grafică excelentă, reprezintă clădirea-simbol a orașului, Cazinoul, cel mai cunoscut și mai vizitat obiectiv de patrimoniu din Constanța.

La finalul evenimentului petrecut pe scările fostei Primării de la 1921, ce adăpostește astăzi cel mai important muzeu de arheologie al Dobrogei, toți participanții s-au îndreptat către Biserica Greacă „Metamorphosis”, pe scările căreia a fost imortalizat, la fel ca în urmă cu 143 de ani, momentul reunirii întru sărbătoare, singurul și cel mai semnificativ moment din istoria Dobrogei care poate fi reconstituit.

De altfel, singura biserică creștină care a existat în orașul de la malul mării înainte de 1878 și care a fost supranumită, de presa vremii, drept „stația istorică a unirii Dobrogei cu România“.

Pentru 23 noiembrie, o altă dată importantă în istoria Dobrogei, ziua în care Armata Română a ajuns în Constanța și administrația românească s-a instalat în urmă cu 143 de ani în noua provincie, Asociația Dobrogea de Patrimoniu a mai pregătit o surpriză pentru cei care vor ajunge în Piața Ovidiu. Constănțenii vor putea vedea, gravată în granit, fațada primului Palat Comunal, cea dintâi Primărie a Comunei Urbane Constanța, în prezent sediul Muzeului de Artă Populară. Edificiul, monument istoric acum, a fost construit în Piața 23 Noiembrie, denumită astfel la acea vreme, în amintirea acestei zile însemnate pentru noi.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.313 secunde