Au crezut în ele! Trei fete de 10 la Bacalaureat, după contestații

5506
Au crezut în ele! Trei fete de 10 la Bacalaureat, după contestații - elevi10copy-1594052483.jpg

Articole de la același autor

După ce în ediția de ieri a ziarului "Cuget Liber" vă făceam cunoștință cu cei trei elevi care au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat, astăzi, așa cum am promis, vă prezentăm portretele celorlalți trei candidați care au intrat în elita mediilor de 10, după ce au trecut prin emoțiile contestațiilor. Anca, Diana și Teodora au crezut în ele, au știut că au făcut perfect, au contestat cele câteva sutimi pierdute la notarea inițială și, după recorectare, au obținut note maxime.

Județul Constanța are, anul acesta, șase absolvenți care au reușit performanța de a obține media 10 la Bacalaureat. Publicarea rezultatelor de la contestații, duminică, la prânz, a venit cu veștile mult-așteptate pentru trei eleve care au avut curajul să își ceară dreptul la nota maximă. Este vorba despre Diana Elena Budacă, de la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân", Anca Maria Nechita, de la Liceul Teoretic "Nicolae Bălcescu" din Medgidia, și Teodora Petre, de la Liceul Teoretic "Decebal" Constanța. Cele trei candidate aveau deja câte două note de 10 și au contestat punctajul la câte o probă. Diana luase inițial 9.80 la anatomie și fiziologie umană, genetică și ecologie umană, iar reevaluarea lucrării i-a adus cele 20 de sutimi până la 10 curat. Anca și Teodora au contestat notele de la limba și literatura română, unde primiseră 9,5, respectiv 9,75, și, după recorectare, au avut punctaj maxim.

Pentru ele, a fost doar confirmarea muncii depuse, iar acum deja privesc înainte, către o nouă etapă din viața lor – admiterea la facultate. Diana a ales Facultatea de Drept a Universității "Ovidius" Constanța. "Să iau 10 la Bac a fost o provocare propusă mie însămi. Mereu am fost competitivă și mi-a plăcut să mă aflu printre primii în orice realizam, așa că nota maximă la BAC reprezenta scopul ce avea să finalizeze cei patru ani de liceu așa cum se cuvine. Am muncit foarte mult, am încercat să îmbin materiile și să le găsesc o logică pentru a învăța cât mai eficient. Mi-a fost greu pentru că, spre deosebire de majoritatea colegilor, am avut de învățat pentru cinci materii (incluzându-le pe cele pentru admiterea la Drept: economie și gramatică), însă rezultatele atestă că am putut asimila toate informațiile și că, până la urmă, învățatul în plus mi-a lărgit orizonturile și capacitatea intelectuală", recunoaște Diana Elena.

Aceasta a ținut să-și exprime recunoștința față de cadrele didactice de la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân", în special al profesoarei de matematică Alina Dermengiu și profesoarei de biologie Adriana Popescu.

Drept, la Paris

Anca va merge tot la Drept, dar la Paris. "Nu pot decât să mă emoționez atunci când vorbesc despre Bacalaureat pentru că, deși sunt mândră că am reușit să obțin un rezultat remarcabil, realizez totodată că este examenul care pecetluiește anii de liceu și de adolescență. Nu consider ca este un examen dificil, dar pentru a obține nota maximă este necesară fără îndoială o oarecare dedicare și seriozitate. Pe viitor am ales să îmi continui studiile în Franța, o țară pentru a cărei cultură am dezvoltat o pasiune încă din copilărie. Datorită rezultatelor de pe parcursul celor patru ani de liceu, am fost admisă la Facultatea de Drept a Universității Paris I Panthéon - Sorbonne, ceea ce pentru mine este un vis devenit realitate. Vreau să le mulțumesc profesorilor care m-au îndrumat și a căror susținere m-a ajutat fără îndoială să obțin acest rezultat și să le urez succes tuturor elevilor care urmează să susțină Bacalaureatul în anii următori", subliniază absolventa Liceului "Nicolae Bălcescu" din Medgidia.



Facultatea de Medicină o așteaptă


Teodora este și șefă a promoției 2020 a Liceului Teoretic "Decebal". Recunoaște că a muncit mult pentru rezultatele foarte frumoase obținute, dar și că stresul examenului a fost uriaș anul acesta. "M-am și relaxat, m-am și distrat, iar când a fost vorba de învățat, am învățat. M-a ajutat foarte mult faptul că am fost consistentă, tot timpul învățând câte puțin. Tot ce pot menționa este că, deși multe persoane au considerat că anul acesta examenul a fost mai ușor față de anii precedenți, adevărul este altul. Stresul din dimineața probelor în care așteptam cu nerăbdare să văd dacă temperatura corespunde valorilor permise, purtarea măștilor câte trei - patru ore, totul a constituit un element de noutate pentru noi, cei care au susținut în anul 2020 așa-numitul examen al maturității", povestește Teodora.

Modestă, ea spune că rezultatul nu îi aparține doar ei și recunoaște că a avut mentori pe care i-a ascultat. "Îi mulțumesc doamnei diriginte, Cornelia Șerban, care, pe lângă calitatea de profesor deosebit, m-a motivat să învăț și să îmi doresc mai mult de la mine, devenind șef de promoție, dar și mentorilor de la clasă, doamnei profesor de limba și literatura română, Mihaela Iordache, pentru introducerea în universul literaturii și pentru faptul că m-a învățat cum să scriu și să gândesc cu sufletul, nu doar cu mintea, doamnei profesor de matematică, Simona Dragomir, pentru tot ajutorul oferit, făcându-mă să înțeleg și să iubesc această materie și doamnei profesor de biologie, Marilena Croitoru, care, prin explicațiile și modul de predare, mi-a insuflat dragostea față de acest aspect, formându-mi o imagine a lumii înconjurătoare, dar și a noastră, a oamenilor", ne declară absolventa de la Liceul "Decebal".

Peste câteva zile, ea va susține examenul de admitere la Facultatea de Medicină a Universității "Ovidius". "Îmi doresc să rămân în orașul care m-a format și unde am foarte multe amintiri. Medicina este un vis pe care îl port în inimă din copilărie, cea mai mare dorință a mea fiind aceasta, de a salva vieți și de a face lumea în care trăim un loc mai bun", mărturisește Teodora.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3835 secunde