Actorul Liviu Manolache:

"Au fost vremuri de aur, venea lumea după mine să facem fotografii!"

1022

Articole de la același autor

Liviu Manolache este unul dintre actorii cu care Constanța se poate lăuda și care provine dintr-o familie de artiști, motiv pentru care nu i-a fost deloc greu să aleagă această profesie. Tatăl său este renumitul compozitor Aurel Manolache, iar unchiul său a fost îndrăgitul actor Gelu Manolache. Așadar, a avut de la cine să "fure" tainele acestei profesii frumoase.

Pasiunea pentru teatru a lui Liviu Manolache a fost alimentată încă din copilărie, când poposea, din când în când, în clădirea în care părintele său își desfășura activitatea.

Cum spuneam, Liviu Manolache face parte dintr-o familie de artiști, care au dat, de-a lungul timpului, vechii cetăți a Tomisului mult umor, spirit, muzică.

"La acest moment, eu sunt ultimul din familie care a stat aici, la Constanța, și a încercat să facă mereu cultură. Debutul l-am avut în anul 1979, la Teatrul de Operă Constanța, pe post de regizor tehnic. Ca actor, am apărut pe scenă mai târziu, în anul 1981, la Teatrul Dramatic din Constanța.

Prima mea apariție în spațiul public a fost la defilarea de 23 august, la care eram obligați să mergem pe străzi, trecând prin fața teatrului de stat, actualmente Opera Constanța, mergând în defilare, alături de colegii mei care spuneau ceea ce li se ordona să spună.



Debutul pe scenă a fost cu rolul Raymundo din «Beția sfântă», un spectacol scris de Paul Everac, în cadrul Festivalului de Teatru Contemporan, care se afla în desfășurare la acel moment. De atunci, au trecut peste 40 ani de când lucrez pentru scena teatrelor din Constanța", își amintește, cu drag, și acum, actorul.
El a declarat, pentru "Cuget Liber", că piesa "Sânziana și Pepelea" i-a adus și premii, apoi au urmat spectacolele "Rămășagul" și "Piatra din casă" sau "Crazy Cats", piesă căreia i-a semnat și muzica, toate fiindu-i tare dragi.

Festivalul de Teatru Antic se organiza numai la Constanța

Chiar dacă au trecut mulți ani de atunci, Liviu Manolache își amintește că județul Constanța a fost o vreme privilegiat, în sensul că a putut organiza Festivalul de Teatru Antic din România, pentru că era singurul spațiu din țară care își putea permite să facă așa ceva și jucau la Histria, Mangalia, pe plaja de la Saturn, la Mamaia. Desigur toate acestea se întâmplau până în anul 1989. Ultimul spectacol în care a avut un rol a fost "Oedip", în coregrafia regretatului maestru Oleg Danovski.

Oricum, a precizat artistul, pe parcursul unei cariere de peste patru decenii, a avut nenumărate roluri frumoase. Mai mult decât atât, el a avut posibilitatea de a face și câteva spectacole muzicale și la Mamaia, unul dintre acestea fiind "Chirița la băi", de unde are amintiri senzaționale.



"La acel moment, venea lumea după mine să facă poze, după spectacol. Desigur, au urmat multe alte reprezentații, care mi-au fost dragi și care mi-au adus și premii. Toate au fost bune și frumoase, cu excepția anilor '90-'91, când lumea stătea mai mult cu ochii în televizoare, dar, după aceea, lucrurile au revenit la normal, oamenii s-au întors către teatru, dar până în anii 2000. De atunci și până în anul 2010, Teatrul din Constanța a fost desființat. Aceasta a fost o perioadă neagră pentru noi, cu mari umilințe, cu actori care au murit foarte repede din cauza aceasta, iar Vasile Cojocaru, Eugen Mazilu, Diana Cheregi sunt doar o parte dintre ei.


După aceea, ne-am mutat în fostul «Fantasio» și aici ne-am continuat activitatea, pentru ca teatrul să fie ceea ce trebuie să fie, într-un oraș atât de important cum este Constanța. Aici, am continuat să joc, să am roluri frumoase, principale, care, unele dintre ele mi-au adus și premii internaționale", a completat binecunoscutul actor.
Bineînțeles, în cariera sa pot fi incluse și roluri în filme, dintre care amintim "Furtună în Pacific", "Căderea Constantinopolului". Așadar, se poate spune că actorul constănțean a făcut toate formele de teatru, inclusiv un rol în "My Fair Lady" la Operă, musical, pantomimă etc.



"Ora de teatru"


O foarte mare satisfacție i-a adus-o proiectul "Ora de teatru", în care a susținut peste 100 de spectacole singur sau alături de alți colegi, pe care le-a prezentat în fața liceenilor din fața unităților de învățământ constănțene, dar și la Călărași, Slobozia.

La toate acestea, se adaugă Festivalul Mamaia Copiilor, pe care l-a preluat de la tatăl său. De asemenea, este foarte important de menționat faptul că el a reușit să se afle printre actorii care au jucat în sistemul englez.

"Timp de câțiva ani, am jucat în 24 de teatre din Marea Britanie, timp în care am stat și acolo și am învățat ce înseamnă capitalism și cultură, iar la final, toate acestea au făcut să îmi fie acordat, de către statul român, titlul de «Meritul cultural în grad de cavaler»", a adăugat actorul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.108 secunde