Aurel Palade: "Le dăm o bulă sănătoasă de oxigen tinerilor, prin acest Moliere"

207
Aurel Palade:

Articole de la același autor

Aflat la debutul celui de-al doilea mandat la conducerea Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare” din Constanța, directorul Aurel Palade a catalogat stagiunea care s-a încheiat ca fiind „obositor” de normală.

„Nu facem altceva decât ceea ce știm și în parametrii pe care ni i-am propus. Și mai mult decât atât, mai facem și proiecte extra”, a declarat directorul la finalul stagiunii 2023-2024.

Începând de luni, 15 iulie, trupa Teatrului „Căluțul de Mare” din Constanța intră într-o binemeritată vacanță. Și, cu toate acestea, în săptămânile premergătoare acestei pauze au avut loc repetițiile pentru viitoarea premieră inspirată de Moliere - „Vicleniile lui Scapin”, anunțată a avea loc în luna septembrie. Perioadă în care va fi lansat un alt proiect la care s-a lucrat în stagiunea recent încheiată - spectacolul „Micul prinț”.



„Ar trebui să mai punem un pic frână depresiilor”


„Suntem în pragul primei ieșiri la public cu acest nou titlu, spectacol în regia domnului Lică Gherghilescu, scenografia lui Mihai Constantin Ranin și cu trupa deja consacrată”, a declarat Aurel Palade, directorul teatrului. „Căutam un text clasic care să funcționeze foarte bine și la tineret, să fie traductibil și publicului tânăr, pentru că eu cred că ar trebui să mai punem un pic frână depresiilor și altor probleme sociale care apar în rândul tinerilor. Și am găsit de cuviință să le dăm o bulă sănătoasă de oxigen prin acest Moliere. Scapin este un personaj împrumutat din Commedia dell’Arte italiană, un erou care încurcă și descurcă toate ițele din familiile nobiliare ale secolului XVII-XVIII”, a dezvăluit același manager.

El a mai explicat faptul că mesajul piesei este destul de moralizator. „Ba chiar, la vremea aceea, era acuzator și nu prea a fost foarte bine primit de critica vremii. Domnul Gherghilescu nu se depărtează de la ceea ce a scris Moliere, însă, cu siguranță, vrea să readucă clasicul în educația tineretului, întrucât copiii nu știu despre Moliere prea multe și sunt sigur că toți clasicii ar trebui readuși pe scenă și în programa școlară”, a adăugat același director.

Din distribuția viitoarei premiere „Vicleniile lui Scapin” fac parte actorii Adi Gheo, Vlad Ianoș, Emi Cristoiu, Grațian Prisăcariu, Denisa Iova, Cătălina Oțeleanu, Sergiu Bucur, Narcisa Anganu, Daniel Minciună.

Pentru Adi Gheo, interpretul personajului principal din spectacolul „Vicleniile lui Scapin”, provocarea cea mai mare a fost când a descoperit cât de întins este personajul, foarte interesant, foarte carismatic.

„O să fie ceva foarte jucăuș și o să aducă zâmbetul pe buzele publicului. Personajul acesta mi-a dat libertatea să mă joc într-un spectru foarte larg, cu mii de fețe”, a declarat actorul pe care îl mai recunoașteți și din distribuția serialului „Bravo, tată”.



„A devenit o obișnuință să aducem poezia pe această scenă”


Între timp, la Teatrul „Căluțul de Mare” s-au purtat tratative cu un regizor pentru realizarea unui spectacol dedicat sărbătorilor de iarnă, cu temă biblică. De asemenea, în luna decembrie se intenționează realizarea unui spectacol special, de poezie, ca pretext fiind poetul Adrian Păunescu. „Este unul dintre cei mai apreciați poeți optzeciști, pe care ar trebui să-l cunoască tânăra generație și abia aștept să văd cum va ieși. Am întâlnit niște cantautori care mai trăiesc și mai există și ne-am gândit că vom putea face din poezia și muzica lui Păunescu o substanță dramatică. Cred că a devenit o obișnuință să aducem poezia pe această scenă, după poezia lui Eminescu și a lui Nichita și o să mai căutăm și la alți autori. E adevărat că Adrian Păunescu a intrat într-un con de umbră, ca tot ce înseamnă poezie în țara asta, pentru că lumea merge către inedit și inefabilul imediat. Poezia este o stare de visare pe care ar trebui s-o mai reactualizăm”, a pledat directorul Aurel Palade.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5434 secunde