Auxiliarele întărâtă spiritele. "Elevii de clasa a V-a, sacrificați în ultimii cinci ani!"

3211
8
Auxiliarele întărâtă spiritele.

Articole de la același autor

După ce a anunțat că interzice utilizarea materialelor auxiliare la clasă și i-a amenințat cu sancțiuni pe cei care le folosesc, indiferent dacă sunt acceptate de Consiliul Profesoral și conducerea școlii, ministrul Educației revine acum și spune că auxiliarele vor fi reintroduse, dar numai cele avizate de minister. 


O comisie a Ministerului Educației a finalizat deja proiectul de Metodologie - cadru privind reglementarea utilizării auxiliarelor didactice în unitățile de învățământ preuniversitar și proiectul Metodologiei - cadru privind asigurarea omologării utilizării mijloacelor de învățământ în învățământul preuniversitar. Acestea vor fi aprobate prin ordin de ministru, după ce săptămâna viitoare Guvernul va adopta o hotărâre prin care Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE) va primi atribuții în domeniul avizării și evaluării auxiliarelor didactice. 


"Acum câteva săptămâni, am emis acel ordin prin care am interzis utilizarea auxiliarelor în sistemul de învățământ preuniversitar. La baza acestui Ordin stă Legea Educației Naționale care, modificată în 2011, are prevederi clare vizavi de ceea ce înseamnă auxiliarele pe care editurile sau alți actori pot să le introducă în unitățile de învățământ.


Astfel, am elaborat cele două proiecte pentru aprobarea auxiliarelor, proiecte care sunt pe site-ul Ministerului Educației Naționale, urmând ca săptămâna viitoare, după aprobarea în Guvern a hotărârii care prevede reorganizarea Consiliului Național de Evaluare și Examinare, cel care va evalua toate auxiliarele din sistemul de învățământ, să semnez aceste ordine", explică ministrul Educației, Liviu Pop. 


Ghiozdanul plin de auxiliare neautorizate! 


Potrivit acestuia, măsurile respective erau necesare pentru a pune în concordanță Legea Educației Naționale cu tot ceea ce înseamnă auxiliare și mijloace de învățământ. 


"Am înțeles semnalul pe care unele edituri, unii actori educaționali, foști miniștri au încercat să le emită în spațiul public, pe diverse canale. Nu vreau să intru mult în această polemică, pentru că nu câștigă sistemul de învățământ. Știu că sunt supărați că anul acesta, pentru prima dată, elevii din clasa a V-a, cei care au fost sacrificați în ultimii cinci ani de zile, au primit manuale sau compendiu, dar nu au avut ghiozdanul plin de auxiliare neautorizate. Pentru că, anul trecut, toate auxiliarele pentru clasa a IV-a au fost neautorizate, vândute în unitățile școlare chiar din vacanța de vară, înainte să înceapă școala, urmând ca manualele să ajungă abia în luna decembrie. Un singur auxiliar a fost aprobat, cel de engleză. Nu intru acum în detalii de ce numai cel de engleză și celelalte nu și nici în detaliile cum au fost ele vândute în unitățile de învățământ nefiind autorizate de MEN, așa cum spune Legea Educației Naționale. De aceea, văzând că unele edituri transmit în unitățile școlare adrese în care spun că au autorizate aceste auxiliare, am emis luni acea notă prin care am spus foarte clar că niciun auxiliar nu este autorizat astăzi", mai explică Liviu Pop. 


Apel la edituri 


Ministrul spune că, de săptămâna viitoare, toți cei care au astfel de auxiliare pot să le depună pentru a fi validate și autorizate. 
"Nu se pune problema să scoatem auxiliarele din unitățile de învățământ, dar, așa cum este normal, trebuie să folosim în unitățile de învățământ doar acele manuale și auxiliare care sunt autorizate de Ministerul Educației Naționale, cel care face politicile educaționale, planurile cadru și programele școlare pe care le emite și pentru care răspunde Ministerul Educației. De aceea, fac un ultim apel la acele edituri care vor să forțeze nota, să se oprească! Ajunge! V-a ajuns, stați liniștiți, puteți fi parteneri corecți ai sistemului educațional, nu parteneri incorecți. Elevii și profesorii din România au nevoie de auxiliare, dar acest lucru îl decide profesorul la clasă, alături de asociația de părinți și Consiliul profesoral, nu alte entități", avertizează ministrul Educației


Comentează știrea

nazi
15 septembrie 2017
opine

Suntem sacrificați de 27 de ani. Mai contează o generație?

Parinte
15 septembrie 2017
De la ședință

Depinde la ce școală ești. La 29, la pregă ni s-au cerut bani pt că doamna a zis că se pierde timp până modifică ministerul ceva și dumneaei știe ce să cumpere. Este, cumva, că la armată. Dai bani să cumpere Dna la toți copiii la fel- cărți, caiete, creioane etc.

Pi si pidi
15 septembrie 2017
Usa din ,dos

Auxiliarele,prilej de a lua comisioane ,de catre invatatori si profesori !.Mergeti la " Pravalia cu carti " si cautati un auxiliar mentionat de tanti profesoara..nu l veti gasi..il puteti lua eventual ,de la aceeasi tanti profesoara !!

Pi si pidi
15 septembrie 2017
Usa din ,dos

Comisioanele,sa traiasca...ii face un trai mai bun,,doamnei !

Răspuns la: De la ședință
Adăugat de : Parinte, 15 septembrie 2017
Depinde la ce școală ești. La 29, la pregă ni s-au cerut bani pt că doamna a zis că se pierde timp până modifică ministerul ceva și...
Petre
15 septembrie 2017
!!!?!!!

Sunt multi parinti corora nu le-a placut scoala (vezi comentariile de mai sus) si acest fapt se va rasfrange, din pacate negativ, asupra educatiei copiilor lor. De ex., dacă la pregatitoare nu exista niciun manual, fara un suport educational singura solutie a profesorului este sa se uite pe pereti impreuna cu odraslele celor ce se opun educatiei acdestora.

Arheopterix
15 septembrie 2017
Auxiliare.

Am invatzat când am fost in ciclul primar și gimnazial dupa reviste gen "Limba si Literatură " "Gazeta Matematica " sau dupa culegeri avandu-i autori pe C. Ionescu Țiu , Grigore Gheba, A. Heistev, Ivanca Olivotto etc. si nu era nici o problemă. A venit nea caisa asta sa faca ordine.

unul
15 septembrie 2017
Ministrul educatiei este un analfabet

Sunt necesare materiale didactice de calitate, realizate profesional. Ministrul educatiei este un analfabet, si cu asta am spus tot. Unde nu e, nici Dumnezeu nu cere. Ce pretentii am putea avea noi, muritorii, de la acest sef vremelnic pus in fruntea ministerului educatiei? Pentru cei neinteresati de performanta, se poate merge pe un curiculum standard. Iar pentru cei talentati, o idee ar fi infiintarea de programe educationale de tip "gifted education", ca in Australia. Si subliniez: pentru copiii care dau dovada de reale calitati.

Alt parinte
16 septembrie 2017
Pentru parinte "De la sedinta"

Nu cumva ai facut tot ce ti-a stat in putinta sa ajungi la 29 la acea doamna? Acum arunci cu noroi? Rusine!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0394 secunde