Bacalaureatul la Constanța: "Mai nasol pentru cine n-a lucrat în Word"

615
Bacalaureatul la Constanța:
Prima sesiune a Bacalaureatului 2013 a continuat, ieri, cu evaluarea competențelor digitale, probă care este prevăzută a se desfășura până vineri, 21 iunie, și la care s-au înscris 5.192 de candidați constănțeni. 

Proba se desfășoară în laboratoarele de informatică ale celor 51 de centre de examinare din Constanța, iar subiectele pentru proba D sunt elaborate pe baza programei școlare a disciplinei "Tehnologia Informației și a Comunicațiilor" sau mai pe scurt TIC, cum îi spun elevii, studiată în trunchiul comun, la toate filierele, profilurile și specializările, pe parcursul claselor a IX-a și a X-a.

Ieri, la Colegiul Tehnic Energetic din Constanța am stat de vorbă cu câțiva dintre candidați, care ne-au declarat că nu a fost o probă grea, având în vedere că în iulie se apropie "focul". Totuși, unul dintre elevi a afirmat că pentru cine n-a lucrat în Word chiar și proba aceasta putea fi dificilă. Lucru cam imposibil, având în vedere că deja calculatorul a ajuns o a doua natură pentru toți, încă din clasele primare.

Circa 2.000 de elevi constănțeni care au susținut în timpul școlii examene recunoscute european pentru certificarea competențelor digitale și-au echivalat rezultatele obținute la aceste examene, la cerere.

Chiar dacă proba de evaluare a competențelor digitale presupune și o parte scrisă, rezultatul evaluării nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competență, în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu: utilizator începător, utilizator de nivel mediu, utilizator avansat, utilizator experimentat.

Rezultatele obținute la probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale nu se contestă.

Absolvenții de liceu care au participat la proba de evaluare a competențelor digitale primesc un certificat. Certificatul va conține punctajul obținut și nivelul corespunzător acestuia și va avea în anexă suplimentul descriptiv al competențelor/descrierea detaliată a competențelor.

Eliberarea certificatului menționat mai sus nu este condiționată de participarea la probele A, B, C, de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română sau în limba maternă, respectiv de evaluare a competenței lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată în liceu, ori de promovarea probelor scrise din cadrul examenului de bacalaureat.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4083 secunde