Biserica Greacă din Constanța își sărbătorește hramul

294
Biserica Greacă din Constanța își sărbătorește hramul - bisericagreaca-1344007202.jpg
Luni, 6 august, de sărbătoarea Schimbării la Față a Mântuitorului Iisus Hristos, începând cu ora 9, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie arhierească la biserica "Schimbarea la Față" (Biserica Greacă) din Constanța.
Ca în fiecare an, la slujbă vor participa alături de un sobor de preoți si credincioși și membri comunității elene din Constanța. Cei prezenți se vor putea închina moaștelor Sf. Apostol Andrei care vor fi aduse de la mănăstirea Peștera Sf. Apostol Andrei începând de vineri.
Construcția bisericii a început în anul 1865 și s-a terminat în anul 1867, la baza ei stând firmanul de construire dat de către Sultanul Abdul Aziz. Clădirea, în formă dreptunghiulară, nu are turle, întrucât era prevăzut în mod expres în aprobare, ca bisericile creștine din Imperiul Otoman să nu fie mai înalte decât moscheele musulmane. Pictura bisericii a fost executată de un renumit pictor aghiograf de la Muntele Athos. Pe 23 noiembrie 1878, în această biserică, în prezența locuitorilor orașului Constanța s-a făcut primul Te-Deum de mulțumire pentru victoriile ostașilor români în luptele de cucerire a independenței naționale (1877) de la Plevna, Vidin, Rahova precum și pentru revenirea Dobrogei la Țara Mamă. În anul 1954, biserica a fost declarată "Monument Istoric" și inclusă pe lista de "Patrimoniu Național și Cultural". Datorită lipsei fondurilor și a stării de degradare, membrii Comunității Elene au cerut aprobarea Patriarhiei Române ca lăcașul de cult să treacă în sânul Bisericii Ortodoxe Române. În anul 1974, Patriarhia Română a aprobat includerea bisericii parohiale cu patrimoniu și enoriași în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului și a Dunării de Jos.
Biserica "Schimbarea la Față" mai serbează două hramuri: 27 august - Sfântul Fanurie, și 30 noiembrie - Sfântul Andrei.
Slujbele se săvârșesc atât în limba română, cât și în limba greacă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 04 August 2012
Stire din Cultură-Educație : Tudor Gheorghe, la Grădina Soveja
Sâmbătă, 04 August 2012
Stire din Cultură-Educație : File de Folk You!
Sâmbătă, 04 August 2012
Stire din Cultură-Educație : Colegiul "Mircea" a populat... Universul
Vineri, 03 August 2012
Stire din Cultură-Educație : Un alt Atlantis al Mării Negre
Pagina a fost generata in 1.6682 secunde