Biserica pe TikTok. 1 miliard de vizualizări are hashtagul „#ortodox”
1234
Articole de la același autor
Doliu în lumea artistică din România: a murit actrița Natașa Raab
23 Octombrie 2023
Eveniment editorial la Muzeul Marinei Române
23 Septembrie 2023
Burse pentru studenți, oferite de Nuclearelectrica. Tinerii se pot înscrie până pe 31 octombrie
03 Octombrie 2023
Ai un copil talentat? Au început înscrierile pentru cercul de fanfară, de la Palatul Copiilor
10 Septembrie 2023
World Vision extinde programul “Start în educaţie” - numărul beneficiarilor creşte la 120.000 de preşcolari
18 Octombrie 2023
Din ce în ce mai mulți preoți caută adepți în mediul online. Este și cazul fostului ieromonah Petru Geonea, care, după ce a fost exclus din monahism, a dat lovitura pe TikTok. La propriu, pentru că s-a viralizat cu un clip în care dă peste cap un aparat de dat cu pumnul. Spune că banii primiți cadou online îi pune la temelia propriei mănăstiri.
Un scroll dat pe TikTok îți scoate în față din ce în ce mai multe videoclipuri și live-uri cu preoți, în special în zilele de duminică. Nu doar în România. BBC remarca creșterea exponențială a subiectului religiei, pe rețelele sociale din Marea Britanie. În UK, călugărițele urmăresc trenduri, își fac farse sau explică despre religia lor, pentru a demonta anumite stereotipuri.
La noi, cele mai multe videoclipuri sunt momente din slujbe, rugăciuni sau scurte predici. Cel mai mare succes îl au însă pe live-uri, unde unii dintre ei sunt chiar în top. „Dați tap tap, comentarii și distribuiri”, își îndeamnă ei următorii. Cei mai norocoși primesc cadouri, care pot fi mai apoi convertite în bani.
1 miliard de vizualizări are hashtagul „#ortodox” pe TikTok, „#biserica” peste 300 de milioane, iar „#preot” aproape 150 de milioane. TikTok are peste 1,5 miliarde de utilizatori în întreaga lume, crescând exponențial în perioada pandemiei. Asta situează aplicația în topul rețelelor de socializare. Politicile permisive lasă loc pentru crearea unei plaje de conținuturi nefiltrate.
Ciprian Stanca, parohul bisericii Sfântul Haralambie din Constanța transmite live Sfânta Liturghie. De patru ani social media e a doua sa specialitate. În mijlocul lăcașului pune un telefon pe un suport care filmează slujba și o transmite în direct pe Facebook și pe TikTok, potrivit libertatea.ro
„Voiam să apară și ceva bun în mediul online, nu numai ce e rău”, spune el despre cum i-a venit ideea de a începe să posteze pe rețele. Preotul arată că a avut cereri din străinătate pentru transmisiunile din biserica de la Constanța. „Noi avem slujbă zilnic și ei intră și se roagă cu noi de acolo de unde sunt”. Biserica are aproape 50.000 de urmăritori pe Facebook și aproape 20.000 pe TikTok. „Cei mai mulți ne urmăresc de sărbători – Paști, Crăciun. Și atunci se fac urmăritori mulți”, explică preotul de 40 de ani.
Majoritatea live-urilor au peste 1.000 de vizualizări, iar unele ajung chiar și la 20.000. Și asta doar pe Facebook, unde, în descrierea videoclipurilor, e pus și un cont bancar, unde credincioșii pot trimite bani pentru pomelnice.
„Vrei să fii pomenit 40 de Sfinte Liturghii și 40 de Sfinte Masluri, trimite pomelnic pe WhatsApp”, e mesajul, alături de telefonul preotului și de contul bancar.
Părintele spune că oamenii donează rar online: „Puțini, foarte puțini, aproape nimeni. Se și vede că nu primim, că ar trebui să avem stele, diamante, ce se primește acolo”. Diamantele la care se referă el sunt, de fapt, bani virtuali pe TikTok, convertiți din cadourile trimise de utilizatorii care se uită pe live – trandafiri, corgi etc. Diamantele pot fi transformate în bani reali, aplicația luându-și comision de aici.
BOR nu crede în TikTok. Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, arată că expunerea preoților pe rețelele de socializare implică riscuri. „Problema expunerii oricui pe rețelele de socializare presupune nu doar beneficiul comunicării, ci și riscul compromiterii propriei persoane sau al instituției pe care o reprezintă”, explică el pentru sursa citată.
Comentează știrea
Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Articole pe aceeași temă
Luni, 02 Octombrie 2023
Joi, 11 Mai 2023
Luni, 03 Aprilie 2023
Joi, 02 Februarie 2023
Vineri, 20 Ianuarie 2023
Luni, 12 Decembrie 2022
Luni, 14 Noiembrie 2022
Duminică, 06 Noiembrie 2022
Luni, 24 Octombrie 2022