Blestemul Cazinoului! Dezinteres și mizerie politică

3585
11

Articole de la același autor

După ce, anul trecut, înregistra un record, de Ziua Dobrogei, în doar 10 ore fiind vizitată de peste 3.000 de persoane, ieri, clădirea simbol a patrimoniului regal, de la malul mării - acum ruina Cazinoului -, a fost redeschisă, preț de doar câteva ceasuri, cu prilejul dezbaterii organizate în cadrul Colocviilor "Oamenii Timpului". 


Purtând titlul "Patrimoniul Regal la Marea Neagră", dezbaterea a reușit să atragă un numeros public, iubitor al acestei bijuterii arhitecturale, dar, și mai surprinzător, la un moment dat un pâlc de vizitatori a umplut holul în care se afla expoziția "Scurtă istorie în imagini a Cazinoului din Constanța". 


Pianista Raluca Știrbăț își reamintește cu nostalgie despre acest "pol de frumusețe și eleganță" din copilăria sa. 
"Este un lucru foarte trist că, în atât de mulți ani, această clădire unică nu și-a găsit o rezolvare - și să nu credeți că există foarte multe clădiri de acest gen în lume de bijuterie art nouveau. Este foarte trist că îl redeschidem doar pentru o zi, dar sper din suflet să se găsească soluții cât mai curând", a declarat pianista, care este și președinte al Societății Internaționale "George Enescu" din Viena. 


În aceeași termeni superlativi a vorbit despre "bogăția ascunsă" și academicianul Șerban Sturdza, președintele Ordinului Arhitecților din România, filiala București, care, printr-o metaforă relativă la modul cum au reușit în campania de salvare a casei lui George Enescu de la Mihăileni, și-ar dori ca și la Constanța locuitorii să-și salveze patrimoniul, propunând chiar o colectă publică. 
"Ceea ce vedem noi aici nu trebuie să ne sperie, pentru că, în Primul Război Mondial, în sala în care ne aflăm a căzut o bombă, deși Cazinoul era spital militar", a încercat să temporizeze drama actualei clădiri reputatul om de cultură constănțean Doina Păuleanu. 


Autoritățile locale, bănuite de sentimente antinaționale 


Conform desfășurătorului propus de lect. univ. dr. Daniel Citirigă, din cadrul Facultății de Istorie și Științe Politice și ma-nager regional pentru Constanța al Campaniei "Oamenii Timpului", colegul său prof. univ. dr. Florin Anghel urma să vorbească despre Palatul regal din stațiunea Mamaia. Neputându-și reprima totalul dezgust vizavi de faptul că de mai bine de două decenii autoritățile locale care s-au succedat au preferat maimuțăreala în loc să valorifice și să crească patrimoniul cultural avut pe mână, prof. Anghel a mărturisit deschis că "autoritățile locale au dovedit un sentiment antinațional prin vinderea a tot ceea ce a însemnat patrimoniu cultural. Încă mai am speranța că Primăria Constanța își va recupera memoria pierdută și va salva ce mai este de salvat fie și în al 12-lea ceas", a afirmat universitarul. 


Ce funcțiune va avea viitoarea clădire restaurată 


La finalul celor peste trei ore și jumătate de… colocviu, s-a iscat o mică polemică între arhitectul Radu Cornescu și primarul Decebal Făgădău, în legătură cu desti-nația pe care o va avea viitorul renovat Cazinou. 


"Starea actuală a acestei clădiri nu pune în pericol viața celor care îi trec pragul, întrucât lucrările realizate în 1986 i-au întărit structura de rezistență. Aspectul actual se datorează faptului că, din 2007, când a fost dat în concesiune, s-a întrerupt curentul electric și orice rețea și deci nu a mai avut nici încălzire. Nu mai vorbim de întreținere, nemaiavând nicio funcțiune. De la an la an se degradează extrem de mult. La ora actuală, Cazinoul nu mai este al constănțenilor, ci al Companiei Naționale de Investiții, promițând că-l va reface. Și cu toate că există bani pentru refacerea lui, aproape 7 milioane de euro, jocul licitațiilor și al contestațiilor a făcut ca, timp de patru ani, Cazinoul să nu aibă un proiectant și un constructor care să continue aceste lucrări. Să sperăm că noile firme care intră la licitații să nu facă din nou același joc care să prelungească acest chin", a declarat arhitectul Cornescu, adăugând că, la această oră, nu se știe care îi va fi destinația, ceea ce este foarte grav, întrucât ar presupune ulterioare recompartimentări. 


Primarul Făgădău avea să-l contrazică, afirmând că deja s-a stabilit destinația. 
"La parter, la intrare, va exista o expoziție cu istoria Cazinoului, o sală de ședințe și de dezbateri, dar și evenimente culturale care să nu necesite intervenția structurală a clădirii. La etaj, va fi o sală de spectacole, iar acolo unde au existat dintotdeauna funcțiunile de alimentație publică, acestea vor fi păstrate. Evident că nu va avea funcțiuni de Cazinou, pentru că statul român nu finanțează restaurarea imobilelor ca ulterior să producă plus valoare unor companii private. Din februarie și până acum, stăm cu 37 milioane de lei și ne uităm spre un viitor care nu se mai apropie. Într-adevăr, nu este stabilită destinația tuturor spațiilor, pentru că nu este obiectul actual, ci restaurarea. Ba mai mult, vom dubla echipa de proiect desemnată de către finanțator, să venim cu o echipă locală, și în momentul în care va începe să fie restaurat, vom deschide o pagină de internet, așa încât fiecare constănțean sau vizitator să îmbogățească cu experiența personală istoria Cazinoului. Evident că de acolo vom extrage cam ce destinații vor avea încăperile mari, dar în momentul de față fixarea unei asemenea teme prin înghețarea licitației cred că este inoportună", a încercat să clarifice edilul constănțean. 


Cert este că, până la proximul… târnăcop, Anuala Arhitecților Dobrogeni se va desfășura timp de două săptămâni la Cazinou. 


Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
un cunoscator
16 septembrie 2016
ciobanul si sofranul

pe vremea (1955) când luam in fiecare duminica masa la cazino, familiile marlanilor, analfabetilor, golanilor care de 26 de ani au condus constanta ,raneau la cocine si staule.ce pretentii sa avem din partea acestori primari la propriu si figurat.?asa au fost educati. de zeci de ani ne aiuresc cu idei si proiecte. in romania sunt mii de oameni care poseda zeci si sute de milioane de euro iar statul nu are o suma de cacat pentru cazinou sau o opera a lui brancusi.....totul se trage de la incultura, incompetenta ,imbecilitate si necinste.mai vorbim peste 10 ani.

un constantean
16 septembrie 2016
rusine

Autoritatile din Constanta sunt nepricepute la chestiuni serioase. Mazare a distrus tot ce avea mai bun si mai frumos Constanta. Direle lasate de el inca se mai vad. Cine face ceva e la puscarie Cine nu face nimic, iata el, de exemplu, nu e la puscarie.

Pnl nu va intra in parlament
16 septembrie 2016
Pai cine sa se ocupe de cazino?

Cititi in Ziua de Constanta pe cine trece pnl constanta prima pe lista la alegeri? O.... de 30 ani, multimilionara in euro pt ca a facut parte din nenumarate consilii de administratie si de privatizare la f multe societati de stat, cu mama la Curtea de conturi. Astea sunt beizadelele pe care pnl ne obliga sa le votam. Niste n...ți.

aza
16 septembrie 2016
se face restaurant?

Se vor face nunti acolo? Multumesc

Cine mama naibii o sa va voteze?
16 septembrie 2016
S-a terminat cu voi, pnl.ule

Intradevar " Halucinant". Sa devii milionar in euro din bani publici si apoi sa fi pus pe o lista de partid din alt judet ca sa nu te afle nimeni cine esti de fapt in realitate, este f grav. Vor imunitate, vor si mai mult, nu le ajunge ce au ? Un medic i-a consultat si diagnisticat vreodata? Noi credem ca nu.

ionica
16 septembrie 2016
polemica

Singurul lucru amuzant este cel legat de disputa intre un Arhitect (cu certitudine om de cultura ) si un primar (se stie cum pun ei semnaturile)!! Tot respectul pentru Dl Arhitect ce a avut dispozitia de a accepta polemica cu "primul ales"...al orasului.

Adrian
16 septembrie 2016
Colaborare cu castiguri din prima luna! 100-285 de euro lunar!

Selectam urgent persoane din toate localitatile tarii, pentru colaborare part-time sau full-time. Castigurile, de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), vin din prima luna, iar activitatea este extrem de simpla. Garantam seriozitate maxima si cerem acelasi lucru. Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]

ath
16 septembrie 2016
Hagia Sofia.Doar ne imaginam

Se spune ca primarul unui oras multimilenar nu avea o galeata cu var pentru Hagia Sofia.Nu avea bani pentru var dar avea bani pentru Samba,dans traditional turcesc,circ stradal care atrage turistii in orasul lui.Pentru ca nu avea bani,primarul a dat Hagia unei firme vestite din Israel.Dupa 5 ani,un turc trece din intamplare pe acolo si vede zidurile crapate si geamurile sparte la geamie.Dupa inca 5 ani,primarul trece si el pe acolo,insotit de un mare alai de partid,un fel de nunta de partid si de stat, cum se obisnuieste pe la romani.Primarul declara ca "aceasta fata batrana" de peste 2000 de ani,si urata pe deasupra,ar trebui demolata.Toti turcii scoliti,toti postacii i-au sarit in cap.Au inceput sa-l injure pe primar.In timpul asta ministrul de resort al Turciei se plange ca nu are turisti.Dupa inca 5 ani primarul se scarpina in cap si transfera bijuteria birjarilor de la centru.Mai trec 5 ani si primarul ne informeaza ca licitatiile au fost blocate.Dar asta nu e totul.S-a dezlantuit uraganul.Un grup de intelectuali turci,floarea arhitectilor,floarea istoricilor turci s-au sesizat si ei intr-un tarziu si organizeaza un colocviu cu tema "Oamenii Timpului".E prapad.Intelectualii nu inteleg la ce foloseste "bijuteria" dar primarul zice ca stie el ce face cu ea.Toti intelectualii au un sentiment de respect fata de primar,se tem sa nu-l deranjeze,cu exceptia unui profesor care isi risca functia si declara ca "autoritățile locale au dovedit un sentiment antinațional".Mare curaj a avut profesorul,nu-l vad bine.Am auzit se reduc posturile de profesori.Primarul este oglinda noastra.Inainte de a-l critica amintiti-va ca noi l-am ales.De fapt,cum e turcu e si pistolu.Cer scuze turcilor pentru ca i-am folosit drept exemplu.De fapt,i-am apreciat prin comparatie.

Liviu Chilian
16 septembrie 2016
Rromarlani si kustendilimani, neologisme in limba romană

Doina Pauleanu(fără paranteza pt 'a'-ul de dupa 'P'). Nu e, d'le, Pauleantza din capu' kulturii kustendilimane, kulturnica de'i scria "cărți" omagiale Spondilimanului, Titanul pesedist din Kustendge, Eroul între Eroi care a demonstrat ca somnul in mașina in intersecție naște...președinți de consilii IUDEtene?! Îmi amintesc, ca o anume Pauleanu scria cărți in care elogia kultura...regală din Republika Jigano-Pesedista Mazăre, in schimbul unui salariu de 1600$ lunar, din, n'asa, banii sulimii. Blestemul Mazaren va teroriza Kustendge inca douăzeci de ani! Au înhățat puterea mințind ca au bani sa repare spitalu' mare. Stratagema lor a fost sa ceara 300 milioane $ guvernului, iar "lucrările" sa fie executate de Zsidani. Au fost refuzați. Au încercat si cu Cazinoul. L'au dat Zsidanilor ce l'ar fi "reabilitat" dacă guvernul ar fi dat 50 milioane $. Alta minune kkpIUDAlista eșuată. Au reușit, Zsidanii totuși, sa jefuiască județul, cu alte minuni kkpIUDAliste. D'aia nu sunt bani pt Cazinou. Dacă ar fi confiskata numai vila Spondilimanului si vânduta...Direcției Penitenciarelor, si recuperate milioanele de dolari plătiți propagandistilor pauleni, s'ar obține paraii pt salvarea...Kazinoului.

cornel
16 septembrie 2016
este sau nu cazinou ?

Dece ne este teama sa redeschidem cazinoul, suntem in comunism ? Cred ca avem un primar de rahat, nu se pricepe sa faca dintr-un cazinou tot un cazinou, TREBUIE EL SA SCHIMBE CEVA SA-SI ARATE CONTRIBUTIA. Pacat de navele de pasageri care vin in port cu oameni instariti si care nu au ce vedea in oras. PRIMARULE DU-I MACAR LA CAZINOU !

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Pagina a fost generata in 0.4246 secunde