Bobotează 2019. Slujba de Sfințire Mare a apei va avea loc pe faleza Cazinoului Constanța

768
Bobotează 2019. Slujba de Sfințire Mare a apei va avea loc pe faleza Cazinoului Constanța - boboteaza-1546605912.jpg
 Biserica Ortodoxă va prăznui duminică Botezul Domnului nostru Iisus Hristos sau Boboteaza.


Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, sâmbătă dimineață, în Ajunul Bobotezei, la ora 5.30, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală "Sfinții Apostoli Petru și Pavel" din Constanța. De la ora 7.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba de Sfințire Mare a apei, slujbă identică cu cea oficiată în ziua de Bobotează. Apa sfințită va fi apoi îmbuteliată în 200.000 de PET-uri ce vor fi oferite credincioșilor constănțeni de Bobotează.


Apoi, la ora 10.30, ierarhul Tomisului va fi prezent la penitenciarul Poarta Albă, unde va oferi angajaților și deținuților sticluțe cu Aghiasmă Mare și va rosti un cuvânt de învățătură celor privați de libertate. Iar, de la ora 14.00, Arhiepiscopul Tomisului va poposi la biserica "Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou" din localitatea Hârșova (cunoscută drept "biserica de la piață", Șoseaua Constanței, nr. 37 . De aici se va pleca în procesiune către malul Dunării. Slujba de Sfințire Mare a Apei va fi oficiată la ponton, apoi ierarhul va arunca trei cruci în apa Dunării, ce vor fi recuperate de către tineri curajoși.
Duminică, de Bobotează, de la ora 8.50, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala "Sf. Apostoli Petru și Pavel" din Constanța. La ora 11.45, se va porni în tradiționala Procesiune de Bobotează, de la Catedrală până pe faleza Cazinoului Constanța. La ora 12.00, ierarhul Tomisului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia slujba de Sfințire Mare a apei pe faleza Cazinoului. La sfârșitul acesteia, IPS Teodosie va arunca trei cruci în apele mării, ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului.


Ulterior, de la ora 16.15, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba de Sfințire Mare a apei la debarcaderul din localitatea Ovidiu (str. Primăverii), iar, de la ora 17.30, IPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei la biserica "Sf. Ioan Botezătorul" din Techirghiol (str. Plantelor, nr. 3, lângă Grădinița nr. 2), care-și serbează hramul a doua zi. 


Praznicul Botezului Domnului


Biserica Ortodoxă prăznuiește pe 6 ianuarie Botezul Domnului nostru Iisus Hristos sau Boboteaza. Numită teologic și Epifania, Teofania sau Arătarea Domnului, sărbătoarea ne amintește de momentul în care Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, a venit la râul Iordan și a fost botezat de către Sfântul Ioan Botezătorul.
În acel moment s-a auzit din cer glasul lui Dumnezeu-Tatăl, care a mărturisit despre Hristos că este Fiul lui Dumnezeu, iar Duhul Sfânt S-a pogorât peste El în chipul unui porumbel. Totodată și Sfântul Ioan Botezătorul a mărturisit despre Iisus că este Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatele lumii. Astfel, din acel moment, Iisus se arată lumii ca fiind Mesia, Mântuitorul, Cel profețit și așteptat de către poporul Israel.
Primele mențiuni despre această sărbătoare apar înainte de secolul III, iar atestarea documentară s-a făcut de către Clement Alexandrinul, în lucrarea "Stromata I", dar și în "Constituțiile Apostolice", unde Boboteaza este menționată alături de Nașterea și Învierea Domnului.
Marii cuvântători ai secolelor IV-V ne-au lăsat predici celebre la Bobotează, iar pe la anul 400 sărbătoarea era ținută cu mare fast, în această zi fiind interzise reprezentațiile artistice. Mai târziu, Biserica a obișnuit ca Botezul catehumenilor să se facă în ziua de Bobotează, fapt ce a atribuit sărbătorii și denumirea de "luminare" sau "sărbătoarea luminilor".
Rânduiala bisericească prevede ca în această zi preoții să meargă pe malul unei ape și să oficieze slujba sfințirii mari a apei. Totodată, după slujbă, pentru a sublinia prezența Sfintei Treimi în apa Iordanului, preoții aruncă trei cruci în apă.
Slujba Aghesmei Mari.


Inițial slujba Aghesmei Mari se făcea în Ierusalim, unde se păstra amintirea Botezului Mântuitorului. De aici s-a răspândit în Antiohia, Constantinopol și Asia Mică. Vorbind despre importanța Bobotezei, Sf. Simeon al Tesalonicului apreciază că, în această zi, nu se face doar reînnoirea Botezului Domnului, ci și a Harului primit de fiecare dintre noi la Botez.
Slujba Aghesmei Mari este mai dezvoltată și mai solemnă decât la Agheasma mică, iar cântările și rugăciunile din cursul ei pomenesc și proslăvesc îndeosebi Botezul Domnului în apele Iordanului.


Elementul central este o mare și frumoasă rugăciune de sfințire a apei, adresată Sfintei Treimi ("Treime mai presus de fire..."), alcătuire a Patriarhului Sofronie al Ierusalimului, pe la anii 634-638. Rugăciunea conține o dublă invocare întreită a Duhului Sfânt (de 2 ori câte 3), pentru a se sfinți apa.


În acest fel preînchipuim coborârea în Iordan a celor două firi ale Mântuitorului (Dumnezeu și Om) precum și arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5782 secunde