Boboteaza la Constanța: lupte corp la corp pentru o sticlă de aghiazmă sau un… dop

1845
12

Articole de la același autor

Miile de credincioși constănțeni adunați ieri pe Faleza Cazinoului din Constanța nu încetau să se minuneze de vremea primăvăratică ce a luat locul gerului Bobotezei.

Fericiți că nu îndură decât cele 6 grade Celsius înregistrate la Constanța la ora 12, când a început slujba de sfințire a apei, constănțenii au stat până la final, pentru a prinde nu una, ci nenumărate sticle de aghiazmă gata îmbuteliate.

De altfel, duminică seară, mirenii s-au îmbulzit, după sfințirea Aghiazmei mici, să prindă dopuri pentru sticlele pe care le primiseră destupate, creând astfel o adevărată vâlvă națională pentru un lucru atât de neînsemnat precum… dopul.

Și pentru că precedentul exista deja, IPS Teodosie declara că învălmășeala este un semn al importanței pe care o acordă credincioșii pentru această apă sfințită, adresând, totuși, reprezentanților Jandarmeriei rugămintea de a nu da mai mult de trei sticle fiecărui credincios. Apelul nu a putut fi respectat, întrucât acestora le era imposibil să contorizeze, în hărmălaia creată câte sticle înghesuiau în sacoșe unele persoane.

Și aceasta în condițiile în care se știa că au fost puse la dispoziție 120.000 de sticle gata îmbuteliate, iar pe faleză se aflau cel mult 10.000 de constănțeni.

"Nu pot să vă spun dorința!"

La coborârea din barca cu care s-a aflat în larg pentru a arunca cele trei cruci, IPS Teodosie a declarat: "De fiecare dată când aruncăm crucile în mare, această mare care reprezintă viața noastră, nădăjduim să ne aducă o viață mai tihnită. Dacă ar fi cum a fost marea acum cu valuri mici, bun ar fi anul acesta. Noi nădăjduim că cei care au luat crucile vor simți bucuria în suflet că s-au unit cu crucea lui Hristos. Și acest moment este cu adevărat înălțător și are semnificația sa. Noi când mergem pe mare simțim că mergem pe valurile anilor vieții noastre. De aceea, rugăm pe bunul Dumnezeu ca să pu-tem duce anii vieții noastre în credință, în demnitate, în pace, în dragoste și bucurie".

Unul dintre cei trei curajoși care au prins crucea - din totalul celor 20 care s-a aruncat în apele reci ale Mării Negre - a fost Alexandru Dumitru Oprea, 25 de ani, care a declarat că este scafandru și participă pentru al cincilea an la întrecerea din mare prilejuită de Bobotează. Întrebat de reprezentanții mass-media ce dorință și-a pus atunci când a ridicat crucea din mare la cer, Alexandru a refuzat să o dezvăluie "pentru că nu se va mai îndeplini. Dar semnificația acestui gest pentru mine este imensă. Sper să-mi aducă sănătate, bucurie și nu doar mie, ci la toată lumea".

Ceilalți doi care au luat crucile aruncate de IPS Teodosie sunt scafandrul Florin Stupariu (25 ani) și Iulian Rusu (35 ani), de la Poliția de Frontieră.

Arhiepiscopia le-a oferit tuturor voluntarilor care s-au aruncat în mare după cruci câte o sacoșă în care s-au aflat o icoană și un calendar bisericesc. 

Comentează știrea

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
noni
7 ianuarie 2014
circ

Lasand deoparte simbolistica religioasa, totul a devenit un circ, o scena pe care popii devin vedete si idiotii gasesc un motiv de a se mai incaiera odata. Cum bine spunea ieri cineva tabloul se reduce simplu la o banala propozitie: Boi in fata, boi in spate. Preotul din cartierul meu, o zdreanta de 30 de ani, cu o parohie facuta cadou de taticul lui, preot la randul lui, afiseaza o aroganta neinteleasa in timpul liber, dupa ce pune sutana insa se metamorfozeaza intinde mana, drege glasul si e numai lapte si miere uita ca poate cu o zi inainte nu ti-a raspuns la salut pe strada. Circ, cersetorie, prefacatorie, afacere, cam la asta au redus unele personaje religia. Pacatul lor sa fie si al celor care le canta in struna.

constantean
7 ianuarie 2014
Incultura & Non-Educatie

Ce cauta mascarada asta la rubrica "Cultura-Educatie". Ar trebui creata o rubrica speciala "Incultura & Non-educatie", unde subiectul articolului s-ar incadra perfect.

stefan
7 ianuarie 2014
corectitudine

Nu este corect sa participe scafandrii profesionisti sau imbracati in costume de neopren.ISUS a fost botezat dezbracat.

Lite
7 ianuarie 2014
h

Toata masa aia din poza sunt votantii cretini ai lui Mazare. Avem politicienii pe care-i meritam, se aseamana exact cu rromanii astia din poze care-si iau apa aia si se roaga la doamne-doamne sa castige la loto.

gheorghe
7 ianuarie 2014
Botezul Donului

Ziaristi barbari! Amanuntele trebuie centrate pe istoricul acestei aniversari, pentru cei ignoranti si care pacatuiesc prin necunoastere(ex.cititorul circ etc). Voi aveti misiunea de constientizare a maselor prin relatarea adevarului.Un popor credincios este singura solutie de a schimba parerea popoarelor lumii ca aici intre Dunare si Carpati nu traieste un popor de canibali care si-au ucis conducatorul in Sfanta zi de Craciun.Dumnezeu sa ne ierte !

alt constantean
7 ianuarie 2014
ref eveniment

Procesiunile religioase din Romania, in speta Constanta, sunt de tipul evului mediu. Prin asta unii romani dau dovada ca ptr ei crestinismul incepe si se termina la poarta bisericii. Cum spunea si Cioran, Romania e geografie , nu si istorie. Statul are tot interesul ca populatia sa fie indobitocita, le pune "galeata in cap" ca sa poata sa-i conduca mai usor, sa nu cumva sa se revolte, sa nu vada adevaratele probleme ale societatii romanesti. Din acest motiv se fac sondajele de opinie publica si deoarece biserica e institutia din Romania in care oamenii au cea mai mare incredere statul se foloseste de aceasta ca sa manipuleze poporul.

noni
7 ianuarie 2014
"Donului" ??

Cititorul e NONI, titlul e circ, una la mana. Sa te ierte Donul, tau, la care te rogi tu, ca Dumnezeul la care ma rog eu, nu e intruchipat de farisei, popi si alti asemenea care asteapta sa bag mereu mana in buzunar. Biserica este ca la Inchizitie, cere, daca ii dai e bine, daca nu ai pe dracul in tine, daca nu esti cu ei cum a fost parintele Picu si Stefan de la Topraisar, te barfesc la slujbe cum s-a intamplat dealtfel si apoi daca esti politician, esti bucuros ca te recomanda popii, ca pe langa trimisi speciali pe pamant ei sunt si agenti de vanzari, agenti de turism, fac publicitate, etc, etc... deci sunt multifunctionali. Inteleg cetatene ca si Catedrala Neamului e un lucru bun pentru tine desi o sa fie a neamului cum tot a neamului este si Casa Poporului... Sa inteleg ca te numeri printre cei care stateau cu mana intinsa dupa dopuri ? Pai daca e asa, Donezeu sa te ierte ! (am scris ca tine, ca sa recunosti cuvantul, daca nu te-ai prins !! ), ca parca una din porunci era : Sa nu te inchini la chip cioplit !!

Răspuns la: Botezul Donului
Adăugat de : gheorghe, 7 ianuarie 2014
Ziaristi barbari! Amanuntele trebuie centrate pe istoricul acestei aniversari, pentru cei ignoranti si care pacatuiesc prin...
adevar graieste
7 ianuarie 2014
de ce nu se arunca crucea in bazinul de la Centrul de Scafandri?

asa nu ar mai cheltui banii pe un circ la care ,se pare,se zvoneste ca cel profesionist o sa castige, cel imbracat in neopren o sa iasa nevatamat,cel care asta face zi de zi o sa fie in fruntea unui om cere vrea sa respecte o traditie

Răspuns la: corectitudine
Adăugat de : stefan, 7 ianuarie 2014
Nu este corect sa participe scafandrii profesionisti sau imbracati in costume de neopren.ISUS a fost botezat dezbracat.
adevar graieste
7 ianuarie 2014
e un circ ,nu o manifestare a credintei

idioti care transforma un gest simbolic,acela de a gusta apa sfintita si a se purifica in a lua o cantitate cat mai mare de aghiazma,nu se pune in cada, nu ajuta la pacate capitale-nu se imbranceste si injura in fata casei lui Hristos si apoi iti faci cruci si te rogi sa te ierte de pacate ,nu vezi popi in fata catedralei care inghesuie in portbagajul masinii preotesti(de regula germana si cu ani putini si tapiterie din piele)navete cu sticle cu aghizma,jandarmi care pazesc si suna la cunoscuti sa vina sa le dea sticle ,fara numar ca ei pazeste,ce prestanta mea,o tiganie fara seama, in acord cu ce incepem sa devenim, incetul cu incetul

adevar graieste
7 ianuarie 2014
si la Sfanta Paraschieva

au fost marlani care au dat cu lenjerie intima pe racla ca se le pice la asternut partide programate si foarte banoase,de regula, imbecili care stergeau racla cu portofelul doldora de ochiul dracului-sa le mearga bine in hafaceri si sa le pice la indemana tute care dau cu lenjeria pe racla,scarbos si jegos,se rassuceste in mormant si tipul la care ne inchinam,scarbit presupun de ceea ce vede

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9611 secunde