"Califul barză", spectacolul despre cum binele trebuie să învingă

416
Dinamismul și talentul actorilor Teatrului pentru Copii și Tineret s-au dezlănțuit iarăși, de data aceasta într-un spectacol pe care nu l-au mai jucat de peste doi
ani - "Califul barză", în regia lui Daniel Stanciu și remontat de Aneta Forna Christu.
Păpușile impresionante, prin dimensiuni, culori și mișcări, le-au spus celor mici povestea de dragoste dintre califul din Bagdad și frumoasa prințesă Coralina, interpretați de Adrian Bădilă și Daniela Manolache.
Genialul Dan Minciună, în rolul lui Abdulah, servitorul califului, a reușit, și de această dată, să transforme scena într-o arenă a umorului și a talentului, spre încântarea publicului.
Povestea se înlănțuie în jurul prințesei Coralina, pe care o dorește drept soție nu doar califul din Bagdad, ci și uriașul și diabolicul vrăjitor Barbanaduk. Intervin, mai departe, magia și vraja, pentru ca povestea să capete farmecul oriental al poveștilor Sheherezadei, în care dragostea are nevoie de piedici pentru a se putea materializa.
Plictisit peste măsură de iubire neîmplinită, califul se tolănește indiferent la eforturile servitorului său neobosit, dar se trezește din toropeală atunci când un negustor îi vinde o cutie fermecată în care erau ascunse un pergament și un praf albăstrui. Cuvintele de pe pergament sunt, însă, indesci-frabile, iar califul dă ordin să fie chemat învățatul Selim (foarte bine interpretat de Tiberiu Roșu), care le dezvăluie înțelesul cuvintelor ascunse. Califul și slujitorul său află că praful albăstrui îi poate ajuta să se transforme în orice animal vor vrea, pentru a înțelege, astfel, limba necuvântătoarelor. Există, însă, o condiție: să nu cumva să râdă, pentru că atunci vor uita cuvintele magice care îi vor ajuta să redevină, din nou, oameni. Încântați de descoperirea unui joc atât de palpitant, califul și Abdulah decid să se transforme în berze, pentru a nu fi mâncate de alte animale și, mai ales, pentru a-și putea împlini unul dintre cele mai mari vise ale oamenilor: a putea zbura.
Un efect puternic asupra celor mici l-a avut, cu siguranță, Barbanaduk, o păpușă de aproximativ doi metri, mânuită de trei actori: Victor Petcu, Ioana Bîrcă și Claudia Zaharia, vocea, prelucrată tehnic, aparținându-i Anetei Forna Christu. Aceștia sunt cei care nu s-au văzut, dar care au pus la punct un adevărat spectacol în spectacol.
O sincronizare foarte bună au avut și cele trei păpuși dansatoare, mânuite de șase actori: Daniela Manolache, Rovena Paraschivoi, Claudia Zaharia, Tiberiu Roșu, Ion Ciolan și Rodica Parase. Au fost evidente rezultatele bunei colaborări dintre actori, precum și dragostea pentru păpuși a celei care a repus în scenă spectacolul, Aneta Forna Christu.
"Califul barză" va mai putea fi urmărit marți, 9 februarie, de la ora 11:30 și vineri, 12 februarie, ora 10.

Regie: Daniel Stanciu, Aneta Forna Christu
Scenografia: Cristina Pepino
Muzica: Gabriel Bassarabescu
Distribuție: Adrian Bădilă, Victor Petcu,
Clara Ghiuvelechian, Dan Minciună, Rovena Paraschivoi, Daniela Manolache, Tiberiu Roșu, Ion Ciolan, Claudia Zaharia, Rodica Parase.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3321 secunde