Care sunt plusurile și minusurile din învățământ

530
Care sunt plusurile și minusurile din învățământ - scoala-1515325658.jpg

Articole de la același autor

Ministrul Educației Naționale, Liviu Pop, a prezentat un raport sintetic la șase luni de mandat în care vorbește despre extinderea educației antreprenoriale, dezvoltarea învățământului dual, modificarea Legii educației, învățământ digitalizat și extinderea programului "Masă caldă". Raportul are 22 de pagini și mai cuprinde informații despre manualele școlare, dar și despre extinderea rețelei de unități de învățământ. Postat pe contul de Facebook al ministrului, raportul i-a adus atât felicitări și urări de succes, cât și critici dure care vorbesc despre faptul că "distruge și ce a mai rămas bun din învățământul românesc".

Fiecare pagină a raportului atinge câte un subiect, cum ar fi extinderea educației antreprenoriale, stimularea învățământului profesional dual, dezvoltarea sistemului de educație timpurie, modificarea Legii educației privind reforma programelor școlare IX-XII (planuri și programe), promovarea profesioniștilor în managementul educațional sau îmbunătățirea instrumentelor de evaluare/examinare pentru elevi și profesori.Se mai vorbește despre învățământ digitalizat, extinderea programului "Masa caldă în școală", dar și despre manuale și auxiliarele didactice. Potrivit raportului, pentru anul școlar în curs, s-au realizat 106 clase de învățământ dual, au fost alocate fonduri de la bugetul de stat pentru obiectivele de investiții privind construcția sau reabilitarea a 500 de creșe, grădinițe, școli și au fost recepționate 70 obiective de investiții: 24 unități de învățământ cu clasele I-VIII, respectiv 46 grădinițe.

De asemeneea, Liviu Pop vorbește despre asigurarea manualelor, încă din perioada iulie – august 2017, și despre faptul că programele școlare pentru clasa a V-a se aplică din septembrie.

"Manualele aferente claselor I-IV, respectiv VI-XII au fost asigurate din stocurile existente și prin completarea din retipăriri (iulie-august 2017). Programele școlare pentru clasa a V-a se aplică din septembrie 2017. Pentru clasa a V-a, s-a distribuit în școli Compendiul introductiv pentru gimnaziu, care a acoperit conținuturile tuturor disciplinelor de studiu până la tipărirea și distribuirea manualelor în școli. Ultimele contracte de furnizare pentru manualele de clasa a V-a au fost semnate în data de 18.10.2017", se arată în raport.

Un alt capitol al raportului vorbește despre "promovarea profesioniștilor în managementul educațional".

"În perioada iunie – august 2017, au fost organizate concursuri pentru ocuparea funcțiilor vacante de directori și directori adjuncți ai unităților de învățământ preuniversitar. Au fost publicate un număr de 3.508 posturi vacante și au fost înregistrate 3.442 de cereri de înscriere la concurs. Au promovat 1.972 de candidați și au rămas neocupate 1.004 funcții de director și 532 funcții de director adjunct. În scopul ocupării funcțiilor de director și director adjunct rămase vacante, a fost reglementată numirea, prin detașare în interesul învățământului, a cadrelor didactice înscrise în Registrul național al experților în management educațional", se mai arată în raport.

În plus, Liviu Pop vorbește despre faptuil că se pregătesc "aplicații informatice pentru depunerea și gestionarea documentelor profesionale ale cadrelor didactice, pentru evaluarea lucrărilor la probele scrise și comunicarea rezultatelor concursurilor și examenelor atât pentru elevi, cât și pentru profesori".

"Se are în vedere realizarea unui mecanism de evaluare on-line pentru lucrările scrise la examenele sau concursurile susținute de elevi, cadre didactice și candidați la cariera didactică. De asemenea, se va crea o bază de date ce va permite analize de sistem, analize la nivel județean, respectiv la nivelul unității școlare", se mai arată în document.

Învățământul digitalizat este, de asemenea, luat în discuție, dar și contectarea tuturor uităților la internet.

"MEN va demara un proiect-pilot (județul Buzău) de digitalizare a învățământului prin care se va realiza dotarea cu tablete pentru uzul elevilor, laptopuri pentru profesori, table inteligente, videoproiectoare și ecrane de proiecție", se mai arată în raport.

Liviu Pop mai vorbeste despre promovarea programului "Școală după Școală" și despre reorganizarea acestuia.

Ministrul Educației anunță, de asemenea, că strategia privind modernizarea infrastructurii educaționale a fost finalizată, în prezent aflându-se pe circuitul de avizare.

Se mai vorbește despre centralizarea investițiilor pentru anii 2017 și 2018, precum și necesarul aferent, consolidarea bazei materiale, stabilirea de măsuri pentru studenții proveniți din grupuri dezavantajate, realizarea clasificării instituțiilor de învățământ și ierarhizarea programelor de studii, dar și despre încurajarea internaționalizării universităților românești.

Sursa: News.ro

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5069 secunde