Ce mai citesc constănțenii

2744
Ce mai citesc constănțenii - 65557d34f9cdb2e1f8698b30a967c369.jpg

Articole de la același autor

Contrar teoriei conform căreia cititul dăunează grav liniștii interioare, constănțenii încă mai merg la bibliotecă, fie să împrumute cărți, fie să le citească la sălile de lectură. Dovezile care susțin acest fapt ne-au fost puse la dispoziție de reprezentanți ai Bibliotecii Județene "I.N. Roman", care ne-au vorbit despre ce (nu) se mai citește în ultimul timp.

Astfel, aflăm de la bibliotecar Diana Codreanu că sala de împrumut pentru copii este "asaltată" de solicitări vizând romanele SF, răsfoite încă de la vârste mici, dar mai ales dicționarele și atlasele ilustrate fără zgârcenie. Drept pentru care toate acestea stau la îndemâna bibliotecarelor și a cititorilor, în vitrine și pe rafturile din apropierea lor. De asemenea, cărțile bilingve sunt la mare căutare de copii, în special cele româno-engleze, germane sau franceze.
De mare succes se bucură enciclopediile bogat ilustrate și foarte utile în primirea rapidă a informației, cum ar fi "Prima mea carte de știință" sau "Prima mea enciclopedie" din seria Larousse. Din păcate, cărțile de povești nu-și mai găsesc loc pe lista preferințelor celor mici: "Nu mai au timp să citească povești, tocmai de aceea preferă enciclopedii bine ilustrate, cu informații concentrate, special realizate pentru categoria lor de vârstă", ne-a spus Diana Codreanu.
La secția de împrumut pentru adulți, cele mai solicitate cărți sunt titlurile recomandate în bibliografia școlară, precum și lucrările de specialitate, necesare, în primul rând, studenților. Și, pentru că o publicitate bună poate face minuni, cărțile lui Paolo Coelho și ale lui Dan Brown se numără printre cele mai împrumutate de către iubitorii literaturii de loisir.
Conform Danei Mocanu, Șef Birou Împrumut Adulți și Filiale, domnișoa-rele preferă cărțile de stil din colecțiile "chic", în timp ce literatura de dragoste se află pe noptierele doamnelor de orice vârstă.
De asemenea, cărțile în limba engleză sunt foarte solicitate, în special de către studenți. Autorii clasici pot fi găsiți cu ușurință pe rafturile bibliotecii, cărțile lor neavând parte de aceeași popularitate precum cei aflați în vogă: "Clasicii n-au fost niciodată în topul solicitărilor. Lumea se oprește la noutăți", ne spune Dana Mocanu. Nici autorii români nu se bucură de fani prea înflăcărați, fiind preferată literatura universală.

Secția Legislație, locul unde oamenii învață să se apere singuri
La sala de lectură, secția Legislație, presiunea realităților sociale se face simțită prin răsfoirea frecventă a Monitorului Oficial, cele mai con-sultate (în general de către persoa-nele de peste 40 de ani) fiind textele privind Legea Salarizării (330/2009) și Legea Pensiilor (19/2000).
De asemenea, publicațiile locale și naționale sunt intens examinate (în special de către pensionari), în timp ce studenții solicită ziare premergătoare anului 1989, utile cercetărilor lor.
Așa cum ne-au arătat Carmen Buștiuc, șef birou Săli de Lectură și Dispecerat și Mioara Putianu, bibliotecar, la sala Literatură sunt solicitate cărți de beletristică, albume de artă, dar pe buletinele de cerere apar frecvent și autori de lingvistică (Mioara Avram, Valeria Guțu Romalo), dar și nume de critici literari (Marin Mincu, Nicolae Manolescu).
Și la sala de lectură, studenții sunt printre cei mai activi cititori (în special în pre-sesiune și sesiune), având nevoie de titluri diverse, în funcție de cerințele academice. În ceea ce privește domeniile Istorie și Științe sociale, o frecvență mare a solicitărilor o au tratatele economice, lucrările care vizează subiecte politice sau cele referitoare la Uniunea Europeană și la istoria României.
Aflăm, totodată, de la Carmen Buștiuc, faptul că Biblioteca Județeană Constanța nu rezolvă doar situații de ordin intelectual, instituția dedicându-se în mod special problemelor juridice ale oamenilor. Astfel, mulți dintre cei implicați în procese, și care nu au posibilitatea de a apela la serviciile unui avocat, recurg la metoda "ajutăte singur". Nu chiar singur, pentru că angajații bibliotecii le stau la dispoziție, arătându-le cum să consulte în format electronic legile de care au nevoie, cu toate modificările, aduse la zi.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3509 secunde