Ce spune Aliss Andreescu despre perfecționarea profesorilor

1325
4
Ce spune Aliss Andreescu despre perfecționarea profesorilor - confisj13-1316195929.jpg

La o săptămână de la debutul anului școlar 2011-2012, Inspectoratul Școlar Județean Constanța se confruntă cu un deficit de 22
de posturi de învățători, opt posturi de educatori și patru posturi profesori de limba turcă.

În localități precum Credința, Pantelimon, Râmnic, Dumbrăveni, Nisipari, Târgușor, Mihai Viteazu, Șiriu, Sinoe, Vârtop, Șipote, Petroșani, Cerchezu, Văleni, Cobadin (unul pentru step și altul la învățământ tradițional), un învățător asigură două schimburi. Sau sunt profesori de la gimnaziu care acceptă să țină locul, la plata cu ora.
Cele opt posturi de educatori sunt în zona Negru Vodă, patru posturi la cele două grădinițe arondate, Vâlcele și Darabani, și mai sunt la Runcu, Credința, Plopeni și Nistorești.
Penuria de cadre didactice ar putea avea drept cauză modul cum au înțeles să trateze concursul de titularizare. Din cei 992 de can-didați înscriși la examenul din 13 iulie, doar 273 au reușit să ia note peste 7, fiind titularizați în județul Constanța 114 profesori. Mai apoi, la concursul de suplinire din 4 august, din 304 înscriși și pre-zenți, doar 59 au fost repartizați în ședințe publice.
Întrebată în legătură cu posibilitatea de perfecționare a cadrelor didactice, prof. dr. Aliss Andreescu, inspector școlar general, le propune cadrelor didactice înscrierea la cursuri de formare ale Casei Corpului Didactic și pregătirea pentru examene de grad didactic: "Pot exista și profesori foarte bine pregătiți, însă metoda lor de predare să nu fie adecvată. Funcționează destui profesori cu note între 5 și 7 ca suplinitori calificați, este adevărat. Fa-cem verificări să vedem dacă există în vreo școală suplini-tori care au luat notă mai mică de 5. Spre exemplu, la socio-umane, ne confruntăm cu o lipsă de profesori și atunci doi-trei pensionari au fost men-ținuți la catedră".

"Nu facem publice rezultatele evaluărilor"
În anul școlar 2011-2012, se va vorbi în permanență de cele trei priorități cuprinse în foaia de parcurs și care se referă la reducerea absenteismului atât la elevi, cât și la cadre didac-tice, evaluarea cu scop de optimizare a învățării, precum și îmbunătățirea competențelor de lectură.
"Știm că există o dependență între prezența elevilor și a profesorilor la cursuri și eficiența rezultatelor reieșite la exa-menele naționale. De aseme-nea, între nivelul de pregătire al cadrelor didactice și rezultate. Pentru foarte mulți dintre noi, rezultatele bacalaureatului au fost considerate neobișnuite comparativ cu alți ani școlari", a declarat inspectorul școlar general Andreescu.
Plecând de la aceste con-statări evidente, au fost introduse și cele trei obiective prioritare.
Primul se va concretiza la finele acestei luni, când vor avea loc evaluările naționale. Con-ducerea ISJ Constanța a ținut să precizeze că nu va face publice rezultatele, pentru că nu dorește o ierarhizare a elevilor sau a instituțiilor: "Ne dorim să aflăm nivelul de la care se pornește, pentru a descoperi mai apoi progresul școlar pe care îl realizează profesorul. Asistăm la comensurarea progresului doar prin participarea la olimpiade".
Pentru marea majoritate a cadrelor didactice, acest stil de lucru a fost declarat pompie-ristic. Profesorii intră în posesia altor sarcini și priorități, pe aceleași salarii de mizerie. Nu se mai vorbește nimic de bani, ci doar de "acțiuni prioritare pentru creșterea ratei de succes școlar".



Comentează știrea

Bitul de serviciu
17 septembrie 2011
Cod html

Ce articol e asta? Nu mai aveti pe nimeni sa puna acolo un cod html ca lumea?

ADMIRATOR
17 septembrie 2011
HA,HA,HA

NU FUNCTIONEAZA NICI CALCULATOARELE CAND TREBUIE SA SE SCRIE DESPRE alice SI TAMPENIILE PE CARE LE DEBITEAZA FARA NOIMA.CU CAT VA AVEA MAI MULTE CONFERINTE DE PRESA,CU ATAT SE VA VEDEA GOLICIUNEA PROFESIONALA A ACESTEI DILETANTE.

ogica
17 septembrie 2011
educatie

Le-ati cautat mult pana le-ati gasit? Se vede ca sunt niste nulitati din priviri.Cea in rosu se uita pe pereti, atat e de preocupata de invatamant.

Cioran
17 septembrie 2011
Cucuveanu

S-a trezit Andreescu sa faca conferinta de presa dupa un an. O fi fost aniversarea unui an de cand au nenorocit scoala constanteana???? Cum de lipsesc Zait si Purcarea din decor? Se vede ce nervoasa e ca o are in dreapta pe M.Sorescu

Articole pe aceeași temă

Vineri, 02 Septembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Scandal la Liceul "Călinescu"
Pagina a fost generata in 0.5677 secunde