Ce surprize v-a pregătit Muzeul de Artă Populară

642
La Muzeul de Artă Populară, se lucrează continuu la noi proiecte pentru a surprinde iubitorii de cultură și, mai mult decât atât, pentru a întări legătura cu aceștia.

În perioada care urmează, Muzeul de Artă Populară pregătește constănțenilor o surpriză cu ajutorul consulatului rus la Constanța. Expoziția temporară care ilustrează valoarea ceremonială în viața țăranului va fi înlocuită, pe 14 septembrie, cu o expoziție de țesături și broderii din Rusia.

Odată deschis apetitul pentru cunoaștere, directorul Muzeului de Artă Populară, Maria Magiru, s-a gândit să țină aproape vizitatorii muzeului, așa că, spre sfârșitul lunii septembrie, va fi organizată o nouă expoziție intitulată Valorile Patrimoniale Dobrogene.

Din acest generic, fac parte două expoziții cu tematica țesăturile din interiorul țărănesc și costumul popular dobro-gean. Totodată, vor fi pre-zentate și aspectele legate de celelalte etnii care con-viețuiesc cu dobrogenii de sute de ani, cel puțin din prisma istoriei.

"Ne-am gândit să facem această expoziție deoarece foarte mulți oameni s-au arătat interesați de culturile aparținând etniilor și nu au de unde să culeagă aceste informații", a spus Maria Magiru.

v v v

După restaurarea pe interior a patrimoniului cultural și după munca depusă pentru a veni întotdeauna cu ceva inovativ, conducerea muzeului se bucură de prezența masivă a vizitatorilor.

Potrivit informațiilor furnizate de Maria Magiru, colaborarea cu agenția de turism Carpatica asigură, zilnic, un număr mare de vizitatori. Săptămâna aceasta, numărul turiștilor care au vizitat muzeul într-o singură zi a ajuns la 300.

O altă sursă de venit pentru muzeu, la care conducerea s-a gândit și care dă roade, este punerea la dispoziție vizitatorilor a unor obiecte provenite de la Târgul Meșterilor Populari. Cei care nu au avut șansa să ajungă, vara acesta, la Târgul Meșterilor pot să mai achiziționeze diverse obiecte, care se găsesc la Muzeul de Artă Populară.

v v v

Până la următoarea expoziție, de pe 14 septembrie, cei care calcă pragul Muzeului de Artă Populară sunt invitați să cunoască obiectele reprezentative pentru definirea ciclului vieții în care oamenii se înscriu: naștere, nunta și moarte. Vizitatorii pot vedea o serie de obiecte folosite în ceremonialul pentru pețit. Unul dintre ele este furca de tors, de care se folosea băiatul când se ducea la părinții fetei să îi ceară mâna.

v v v

Vizitatorii muzeului mai pot admira fie un costum vechi de drușcă (domnișoară de onoare), unul de mireasă din Hunedoara sau unul de văduvă din Dobrogea.

La parterul muzeului, în cea de-a doua cameră care găzduiește expoziția temporară, sunt expuse și obiecte reprezentative pentru marile sărbători creștine - Crăciunul, Paștele, Sfânta Maria, Rusaliile, Drăgaica.

Expoziția permanentă a Muzeului de Artă Populară este formată din ouă încondeiate și icoane pe sticlă din Transilvania, din secolul 18.

Arta picturilor pe sticlă a început la Nicula, un sat pe lângă Cluj, când o icoană cu Fecioara Maria cu pruncul Iisus a început să lăcrimeze, iar Nicula a devenit centru pentru pictură și loc de pelerinaj.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 10 Septembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Semnificații istorice pentru 10 septembrie
Pagina a fost generata in 1.6591 secunde