Cea mai valoroasă operă de artă din România, expusă pentru o zi

338
Cea mai valoroasă operă de artă din România, expusă pentru o zi - nicolaegrigorescutarancutacubasm-1652437945.jpg
La Palatul Cesianu-Racoviță din București va fi expusă doar o zi, cu ocazia Nopții Muzeelor și a Zilei Naționale Nicolae Grigorescu, recordul pieței românești de artă - „Țărăncuță cu basma albă”.

Tabloul „Ţărăncuţă cu basma albă", de Nicolae Grigorescu (1838-1907), a stabilit un record în piaţa de artă, în anul 2018, după ce a fost adjudecat contra sumei de 340.000 de euro, un record în piaţa de artă, la Licitaţia de Toamnă - Top 100 Mari Maeştri ai Artei Româneşti, care a avut loc miercuri seară la casa Artmark.

Lucrarea, ulei pe pânză, a fost estimată iniţial între 50.000 şi 90.000 de euro şi provine din colecţia magistratului Lazăr Munteanu (1869-1951) - nepot (de mamă) al colecţionarului Iancu Kalinderu. Magistratul Lazăr Munteanu a fost unul dintre cei mai însemnaţi colecţionari ai perioadei dintre cele două războaie mondiale, regăsindu-se în suita reprezentativă a colecţionismului românesc interbelic, alături de Krikor Zambaccian sau dr. Iosif Dona.

"Ţărăncuţă cu basma albă" se înscrie într-una dintre seriile de capete de ţigănci tinere care i-au pozat lui Grigorescu, portretist pasionat de caracteristicile psihologice şi somatice specifice acestor modele: trăsături fizionomice feminine, osatura/forma craniului, culoarea pielii. Asemenea caracteristici au constituit pentru artist de-a lungul întregii sale cariere, un incitant, inepuizabil material de studiu. În plus se înscrie în seria capetelor drapate în alb, leit motiv pictural al creaţiei pictorului român, potrivit Artmark.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1416 secunde