Cea mai veche așezare neolitică din România, descoperită lângă Sibiu

235
Cea mai veche așezare neo-litică din țară a fost descoperită de arheologi pe tronsonul IV al autostrăzii Sibiu-Orăștie, în zona localității sibiene Cristian, di-rectorul Muzeului Brukenthal, Sabin Luca, afirmând că ea a fost întemeiată de primul val de agricultori care au migrat din Orientul Apropiat.
Sabin Luca, directorul Muzeului Național Brukenthal, instituție care a coordonat lucrările de cercetare arheologică de pe tronsonul IV al autostrăzii Sibiu-Orăștie, a prezentat, într-o conferință de presă, o parte din descoperirile făcute într-unul din cele nouă situri de pe traseul viitoarei autostrăzi.
Potrivit acestuia, în apropierea localității Cristian din județul Sibiu, la patru metri de la suprafața solului - o adâncime neașteptată pentru arheologi, a fost descoperită cea mai veche așezare neolitică din România, aceasta aparținând primului val de agricultori din istoria Europei, care au migrat din Orientul Apropiat, peste Balcani.
"Toate cele nouă situri cerce-tate au dat materiale arheologice de excepție. Din ele putem să facem un muzeu, avem mii de obiecte restaurate sau în curs de restaurare, avem observații inclusiv de arhitectură, lucrăm ca un muzeu european, ba aș îndrăzni cam peste nivelul multor muzee din Europa. De ce e important acest sit (situl Cristian - n.r.)? Am descoperit în sit un lucru pe care toată lumea îl consideră ipotetic, cel puțin pe teritoriul României, și anume prima fază, cea mai veche fază, cel mai vechi moment în care au apărut purtătorii tehnologiilor neoliticului, adică momentul în care, în urma unei schimbări climatice majore, oamenii din Orient, din Anatolia, cel mai aproape de noi, au început să colonizeze această zonă, peste o populație de vânători și pescari. (...) Aceștia au venit cu tehnologiile de supraviețuire din Orient, ei știu să își construiască la suprafață case și să constituie așezări din mai multe locuințe, vin cu o tehnologie de îngropare, au un anumit rit și ritual din Orient, își îngroapă intenționat morții, constituie primele necropole, cimitire", a explicat Sabin Luca.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 10 August 2012
Stire din Cultură-Educație : Melancolia actorului, la Ovidius
Miercuri, 08 August 2012
Stire din Cultură-Educație : "Dictatorul" rulează azi gratis
Pagina a fost generata in 1.5248 secunde