"Cei care conduc această țară sunt orbi!". De ce s-au supărat profesorii

409
1

Articole de la același autor

Nemulțumiți de bugetul pe care îl va primi sectorul educației în anul 2016, reprezentanții cadrelor didactice i-au trimis o scrisoare deschisă premiului Dacian Cioloș prin care îi cer mai mult interes pentru acest domeniu și, evident, mai mulți bani . "Ar fi fost un moment bun pentru ca educația să primească o gură de oxigen, însă, din nefericire, prioritățile dumneavoastră sunt, din câte se pare, întărirea instituțiilor de forță ale statului, ceea ce stârnește noi îngrijorări. Să-i dai educației doar bani pentru subzistență și să întărești instituțiile coercitive poate fi un semnal bun pentru un stat care se teme de o eventuală eșuare, nu pentru un stat care își dorește să facă pași în eliminarea inegalităților față de alte state europene", spun, în scrisoare, reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

Pentru anul 2016, educația va primi doar 3,6 la sută din PIB, în condițiile în care anul 2015 se încheie, conform datelor estimative, cu un procent de 3,9 la sută din PIB. "Domnule prim-ministru, Dacian Cioloș, dacă într-adevăr susțineți cu tărie că educația constituie o prioritate națională, atunci vă rog să vă asumați categoric și în mod public o alocare progresivă a banilor în acest domeniu și, pe cât posibil, mai accelerată, astfel încât să ajungem la ținta de 6 la sută din PIB. Și nu uitați că în momentul de față media în Uniunea Europeană a procentului din PIB alocat educației este de 5,25 la sută! Așa cum arată și cel mai recent raport al ONU, România «șovăie» atunci când vine vorba de creșterea investițiilor în educație, în ciuda posibilităților economice pe care le are în momentul de față. Bine că vede ONU acest lucru, iar cei care conduc această țară sunt orbi", mai spun profesorii în scrisoarea deschisă.

În viziunea profesorilor, mai mulți bani pentru educație înseamnă un sistem la standarde europene, dotări mai bune în unitățile de învățământ, salarii mai mari și cadre didactice mai bine pregătite.

"De ceilalți bugetari de ce să vă mai intereseze?"

"Salariații din învățământ au sperat că, începând cu anul 2016, se va aplica o nouă lege de salarizare pentru sectorul bugetar, în vedere diminuării actualei inechități existente între salarizarea din învățământ și alte sectoare bugetare. Dar, așa cum stau lucrurile, aceasta nu mai este pe lista de priorități a Guvernului pe care-l conduceți. Bine că s-au triplat salariile înalților demnitari, de ceilalți bugetari de ce să vă mai intereseze. În mod normal, ar trebui să tresăriți când se constată că salariile din învățământ sunt cu 54 la sută mai mici decât cele din administrație și ordine publică, caz unic în Europa, domeniu care înregistrează oricum o inflație de angajați, comparativ cu învățământul care înregistrează o diminuare anuală a numărului de posturi. Guvernul pe care îl reprezentați ar trebui să fie conștient că învățământul este un domeniu strategic care are nevoie de alocări bugetare suplimentare, pentru că de acest domeniu depinde cum arată viitorul României", se încheie scrisoarea semnată de Simion Hăncescu, președintele FSLI.

Comentează știrea

tupeul parlamentarilor
17 decembrie 2015
nu are limite!

Nu se mai satura, cati bani mai vor? Au facut treaba pe masura pensiilor pe care si le-au votat?

Articole pe aceeași temă

Vineri, 11 Decembrie 2015
Stire din Politică-Administrație : Bugetul SIE, avizat favorabil
Luni, 07 Decembrie 2015
Stire din Politică-Administrație : Cu cât crește bugetul Senatului
Pagina a fost generata in 0.9527 secunde