Constănțenii au primit recunoașterea națională

Concurs Cei șapte olimpici milionari

981

Articole de la același autor

Ieri, în sala mare a Palatului Național al Copiilor din București a avut loc, în organizarea Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului, festivitatea de premiere a olimpicilor români laureați la concursurile internaționale pe discipline,
în prezența ministrului Anton Anton.

În cadrul galei au fost recompensați 111 elevi care au obținut 127 de medalii de aur, argint, bronz sau mențiuni, precum și 130 de profesori care i-au pregătit, precum și cele 70 de școli din care provin laureații. Dintre aceștia, șapte elevi și șapte profesori au venit de la malul mării.
Așa cum recunoștea public și prefectul Dănuț Culețu la momentul premierii acelorași olimpici cu ocazia Zilei recunoștinței constănțenilor, joi, 20 noiembrie, există o adevărată pepinieră de elevi valoroși, dar mai ales de profesori îndrumători, care merită toate felicitările noastre.
Cei premiați sunt, de altfel, nume constante în pregătire și a căror muncă a fost răsplătită de data aceasta în sume substanțiale, care le motivează, oarecum, acestor copii zecile de ore petrecute studiind. Conform reglementărilor în vigoare, cuantumurile premiilor acordate medaliaților la olimpiadele internaționale sau regionale pe discipline au fost indexate, așa încât noile cuantumuri pentru premianții la olimpiade internaționale sunt: 10.260 RON - premiul special pentru punctaj maxim și medalie de aur, 7.950 RON - premiul I/medalie de aur, 6.740 RON - premiul II/medalie de argint, 4.840 RON - premiul III /medalie de bronz și 3.320 RON - mențiune (sau diplome echivalente).

"Profesorii sunt salariați într-un sistem socialist totalmente uniform"
Declarația îi aparține ministrului Anton Anton și se referă la faptul că, deși petrec mult mai multe ore decât colegii lor alături de acești copii, profesorii care duc elevii la performanță internațională sunt salarizați la fel ca ceilalți.
Așadar, Miruna Oprescu, medaliată cu argint la Olimpiada Internațională de Astrofizică, desfășurată în Indonezia, și la Olimpiada Internațională de Astronomie, Italia, dar și pentru isprava de la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică, Thailanda, din 2007, când a câștigat tot argint, a primit pentru fiecare premiu câte 6.740 Ron, bani cu care ne-a declarat că și-ar dori
să-și achiziționeze un telescop.
Teodora Ioana Tofoleanu a obținut argint la Olimpiada Internațională de Chimie de la Budapesta, dar și alături de colega ei Ruxandra Bârzan, bronz la Olimpiada Internațională de Chimie, Mendeleev, de la Tașkent (Uzbekistan). Toate cele trei eleve ale Liceului Teoretic "Ovidius" au fost pregătite de prof. Cristinel Constantin Maga și prof. Radu Zapotinschi, respectiv prof. Antonia Diana Petcu și prof. Florica Mertic.
Memet Edvin a câștigat argint la Olimpiada Internațională de Fizică de la Hanoi, Vietnam, și a fost pregătit de prof. Ion Băraru, care aseară, la încheierea festivităților, ne mărturisea că, dincolo de suma primită, este mulțumit că MECT a găsit de cuviință să-i răsplătească și pe cei care trudesc multe ore la obținerea acestor rezultate.
Gabriel Petrică, medaliat cu bronz la Olimpiada Internațională de Fizică, Hanoi, Vietnam, pregătit de prof. Sanda Oprea, declara imediat după premiere: "Mă simt onorat că ministerul s-a gândit să premieze eforturile noastre. Cu toate acestea, o să aplic la facultăți în străinătate, și nu voi rămâne în România, pentru că facultățile de fizică nu sunt dotate. În schimb, în afară găsești laboratoare bine echipate și profesori care se implică în cercetare. Acolo ești în mijlocul acțiunii. Plus că locurile de muncă de aici sunt puține în domeniul fizicii".
Nu în cele din urmă, Coralia Alecu și Adrian Augustin Ladar, ambii câștigători de mențiuni la concursul International English Speaking Union, au fost coordonați de Jasmine Florina Niculescu, toți de la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân".
De asemenea, au fost premiate și cele trei instituții de la care provin acești merituoși elevi, respectiv Liceul Teoretic "Ovidius", Liceul Internațional de Informatică și Colegiul Național "Mircea cel Bătrân", premiul obținut urmând a fi utilizat pentru dotări destinate sprijinirii calității procesului de învățământ.
Încă o dată felicitări tuturor celor care aseară s-au întors mai bogați cu câteva milioane de lei și mulțumiți că statul român le-a recunoscut munca depusă de-a lungul multor ani.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7897 secunde