Concurs Celebrele statuete Gânditorul și perechea sa ajung în Elveția

392

Articole recomandate

Perechea de statuete neolitice, "Gânditorul de la Cernavodă" și "Femeie șezând", își va începe, pe 2 iunie, turneul european, cu expoziția "Meister der Steinzeitkunst - Frühe Kulturen aus Rumänien", la Muzeul "Historisches Museum Olten", din Elveția.
Prin intermediul celor 1112 piese de metal, lut, os, corn și piatră, vizitatorii vor putea redescoperi un capitol al istoriei trecute, de acum mai bine de șase milenii, a spațiului nord-dunărean care, în cea mai mare parte, au rămas necunoscut publicului din centrul și vestul Europei.
"Această expoziție reprezintă o premieră mondială, întrucât, cu excepția câtorva piese rare cunoscute în lume, nici un ansamblu de obiecte din această perioadă nu a mai fost vreodată prezentat în afara țării", au declarat organizatorii evenimentului. Următorul popas al expoziției va fi la Muzeul Regal de Artă și Istorie din Bruxelles, după care își va continua periplul european până la sfârșitul anului.
Statueta "Gânditorul de la Cernavodă" a fost descoperită la Cernavodă în 1956 și a devenit cunoscută sub denumirea de "Gânditorul de la Hamangia", după numele culturii căreia îi aparține. Reprezentarea bărbatului cu capul în mâini, lăsând senzația că e adâncit în gânduri datează din secolul al VI-lea î.H. Acum, această statuetă a devenit, alături de Columna lui Traian, un simbol al României. Alături de "Gânditor" a fost descoperită atunci și o altă statuetă, o figură feminină, care a fost numită "Femeie șezând".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6723 secunde