De 40 de ani,

Cercetarea științifică, prioritate a Muzeului Marinei Române

478
Cercetarea științifică, prioritate a Muzeului Marinei Române - dcb63974e7efcb5cf46738cb2a22edf1.jpg

Articole de la același autor

Sâmbătă, Muzeul Marinei Române a sărbătorit 40 de ani de activitate printr-o ceremonie la care au participat reprezentanți ai insti-tuțiilor constănțene, printre care Academia Navală Română, Arhiepiscopia Tomisului, Biblioteca Județeană "I.N. Roman", Batalionul Stat Major și Deservire al Forțelor Navale, Centrul Militar Zonal Constanța și Direcția Județeană a Arhivelor Naționale.
În cuvântul de deschidere, căpitan comandor conf. univ. dr. Olimpiu Glodarenco, directorul Muzeului Marinei Române, a subliniat importanța Muzeului Marinei pentru spiritualitatea marinărească: "Racordat la trecut, dar mereu în pas cu prezentul, Muzeul Marinei Române a venit în întâmpinarea cadrelor forțelor navale, a elevilor și studenților marinari, a tinerilor în general, facilitându-le contactul direct cu simbolurile unei profesii de excepție, profesie care a acceptat și promovat oameni de excepție".
A fost locul în care societatea civilă a descoperit temeiurile pentru care merită să prețuiască spiritualitatea marinărească, a fost și rămâne amfitrionul unor autentice acte de cultură, amfiteatrul în care sunt evocate și elogiate momente cruciale din istoria neamului românesc, faptele de arme ale marinarilor și figuri de eroi pentru care Dunărea și Marea au fost suport și argument pentru profesia de marinar".
În cadrul ceremoniei, invitații au primit plachete și diplome de excelență, menite a omagia colaborarea dintre aceștia și muzeul constănțean.
Conf. univ. dr. Olimpiu Glodarenco i-a menționat pe muzeografii care au contribuit la prestigiul Muzeului Marinei – Vera Cruceanu, dr. Mariana Păvăloiu, dr. Mariana Cojoc, expert dr. Carmen Atanasiu. De asemenea, au fost menționați și ofițerii care au activat în cadrul Muzeului Marinei Române, dintre care îi amintim pe Valentin Donici, Constantin Scarlat, Ilie Herța, Andrei Vasc, Ioan Raicu, dar și pe maiștrii militari Dumitru Enin, Andrei Pintilei, Constantin Alexa și Ion Roman.
Muzeul Marinei Române este singura instituție din Marina Militară care are ca obiectiv prioritar, inclus în statutul propriu, cercetarea științifică: "Cele patru decenii de laborioasă activitate științifică au impus personalului de specialitate rigoare și perseverență în cercetarea și punerea în valoare a tradițiilor noastre marinărești, precum și dinamism și probitate profesională în relația amiabilă cu instituțiile de profil din țară, dar și cu sutele de mii de oaspeți care ne-au trecut pragul. Este o aniversare a unei munci susținute în cadrul cercetării istorice", a precizat directorul Muzeului Marinei.
În perioada 8-9 august, se vor desfășura Zilele Porților Deschise la Muzeul Marinei Române, acesta urmând să poată fi vizitat, pe parcursul celor două zile, între orele 9 și 18.
Un alt eveniment organizat de Muzeul Marinei se va desfășura pe 11 august, ora 17, la Cercul Militar, unde va avea loc un simpozion cu tematică istorică.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1045 secunde